Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese oliesector gaat wisselend om met 'Golf van Amerika'

Europese oliesector gaat wisselend om met 'Golf van Amerika'

DEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.

Trump beval bij zijn aantreden als president in een decreet dat de zee tussen Cuba, Mexico en de Amerikaanse staten Texas, Mississippi, Alabama, Louisiana en Florida voortaan de Golf van Amerika moet heten. De nieuwe naam moet "de Amerikaanse grootsheid" eren en is volgens de president nodig omdat de zee met zijn olie- en gasreserves belangrijk is voor de welvaart van de Verenigde Staten.

Maar wereldwijd is allerminst overeenstemming over die nieuwe naam. Persbureau Associated Press besliste in zijn ook voor andere media maatgevende stijlboek voorlopig de naam Golf van Mexico te gebruiken. Dit omdat de zee niet alleen in de VS ligt en de naam al honderden jaren wordt gebruikt.

SBM Offshore

In Nederland gebruikt SBM Offshore in zijn recentste jaarverslag, dat na Trumps decreet verscheen, de oude naam Golf van Mexico. Dat gebeurt in een passage over een drijvend olieopslagplatform dat het bedrijf levert aan de Mexicaanse divisie van het Australische energieconcern Woodside.

Gevraagd naar de reden om Golf van Amerika te gebruiken, zegt Shell het "voorbeeld van de regering te volgen inzake de naamsverandering". "Dit heeft geen invloed op onze huidige activiteiten of toekomstige gebieden die beschikbaar zijn voor concessies", voegt de woordvoerder eraan toe. BP en TotalEnergies hebben niet direct gereageerd op de vraag waarom ze wel of niet zijn overgestapt op de naam Golf van Mexico.

Populariteit

Reputatiedeskundige Maarten Halsema, eigenaar van communicatiebureau IVRM, vraagt zich hardop af of het slim is om mee te gaan in de wensen van Trump. "Na de eerste honderd dagen Trump zien we hoe zijn populariteit is ingeklapt. Het is de vraag hoe lang je jezelf wilt conformeren aan hem", zegt hij.

Tegelijkertijd begrijpt hij dat oliemaatschappijen opportunistisch zijn, vooral omdat Trump groot voorstander is van het oppompen van fossiele brandstoffen. "Als je in belangrijke mate afhankelijk bent van de welwillendheid van een Trump, dan wil je hem niet tegen de haren instrijken."

Meer uit Financieel

Nieuwe Duitse economieminister wil meer gascentrales

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.

29 minuten geleden
Inflatie China opnieuw gedaald door zwakke economie

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.

2 uur geleden
Bloomberg: VS focussen op 20 landen bij eerste handelsgesprekken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering focust bij de eerste onderhandelingen over handelsakkoorden over importheffingen op ongeveer twintig handelspartners. De Verenigde Staten hebben een lijst van deze partners opgesteld. Dit zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

13 uur geleden
Weinig beweging op Wall Street voor handelsgesprekken VS en China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China over hun importheffingen op elkaars goederen.

13 uur geleden
Trump zal heffing China niet eenzijdig verlagen, meldt Witte Huis

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zal de importheffing op Chinese goederen niet eenzijdig verlagen. Dit heeft Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt gezegd.

14 uur geleden
Google schikt rechtszaak om discriminatie voor 50 miljoen dollar

OAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.

16 uur geleden
Zwitserland en VS 'versnellen' onderhandelingen over tarieven

GENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.

16 uur geleden