Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese natuurherstelwet voorlopig de ijskast in

Europese natuurherstelwet voorlopig de ijskast in

BRUSSEL (ANP) - De Europese natuurherstelwet wordt voorlopig niet doorgezet. Omdat niet genoeg EU-landen de wet nog steunen, brengt EU-voorzitter België de wet tot nader order niet in stemming. Of en wanneer dat er ooit nog van komt, kunnen Belgische diplomaten niet zeggen.

De natuurherstelwet, die de aantasting van de Europese natuur moet stoppen, is in veel EU-lidstaten een symbool van verzet tegen de Europese klimaat- en milieumaatregelen geworden. De wet van toenmalig Eurocommissaris Frans Timmermans is al flink afgezwakt, maar dat bleek voor te veel landen niet genoeg. Het kabinet zag onder druk van de Tweede Kamer af van steun, waardoor de wet acuut in gevaar kwam. Dat Hongarije deze week overliep naar de tegenstanders was de doodsteek.

"Het zal op een goed moment weer op tafel komen", zegt een diplomaat. De kwestie zou nu zo gepolitiseerd zijn dat compromissen moeilijk te vinden zijn. Het is wachten tot de hitte van de strijd om het Europese klimaat- en milieubeleid wat is bekoeld en de belangstelling wat is weggeëbd, denkt de ingewijde.

Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) en haar collega's uit de andere EU-landen zouden eigenlijk komende maandag over de natuurherstelwet beslissen. België, dat dit halfjaar voorzitter is van de EU en hoopte de wet over de eindstreep te loodsen, overwoog nog om maandag toch te proberen de ministers mee te krijgen. Maar die hoop heeft het land opgegeven.

Meer uit Financieel

Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

1 uur geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

2 uur geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

2 uur geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

4 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

4 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

5 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

6 uur geleden