Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese natuurherstelwet voorlopig de ijskast in

Europese natuurherstelwet voorlopig de ijskast in

BRUSSEL (ANP) - De Europese natuurherstelwet wordt voorlopig niet doorgezet. Omdat niet genoeg EU-landen de wet nog steunen, brengt EU-voorzitter België de wet tot nader order niet in stemming. Of en wanneer dat er ooit nog van komt, kunnen Belgische diplomaten niet zeggen.

De natuurherstelwet, die de aantasting van de Europese natuur moet stoppen, is in veel EU-lidstaten een symbool van verzet tegen de Europese klimaat- en milieumaatregelen geworden. De wet van toenmalig Eurocommissaris Frans Timmermans is al flink afgezwakt, maar dat bleek voor te veel landen niet genoeg. Het kabinet zag onder druk van de Tweede Kamer af van steun, waardoor de wet acuut in gevaar kwam. Dat Hongarije deze week overliep naar de tegenstanders was de doodsteek.

"Het zal op een goed moment weer op tafel komen", zegt een diplomaat. De kwestie zou nu zo gepolitiseerd zijn dat compromissen moeilijk te vinden zijn. Het is wachten tot de hitte van de strijd om het Europese klimaat- en milieubeleid wat is bekoeld en de belangstelling wat is weggeëbd, denkt de ingewijde.

Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) en haar collega's uit de andere EU-landen zouden eigenlijk komende maandag over de natuurherstelwet beslissen. België, dat dit halfjaar voorzitter is van de EU en hoopte de wet over de eindstreep te loodsen, overwoog nog om maandag toch te proberen de ministers mee te krijgen. Maar die hoop heeft het land opgegeven.

Meer uit Financieel

Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

20 minuten geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

1 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

9 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

11 uur geleden
Dow op Wall Street sluit voor het eerst boven de 40.000 punten

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op Wall Street is vrijdag voor het eerst ooit boven de 40.000 punten gesloten. De graadmeter brak donderdag al voor het eerst in de geschiedenis door de 40.000 punten, maar sloot die dag nog onder dat niveau. Vrijdag ging de index vervolgens licht omhoog, waardoor aan het eind van de sessie een score van 40.003,59 punten op de borden stond.

12 uur geleden
Economen ING: nog te bezien of akkoord economie vooruit helpt

AMSTERDAM (ANP) - Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een vrijdag verschenen rapport spreken experts van de bank van een "een duidelijke verandering in de richting van het economisch beleid". Maar "al met al valt het nog te bezien of de economische groei hierdoor hoger of lager zal uitvallen".

12 uur geleden
Aandeelhouders Boeing akkoord met megabeloning vertrekkend topman

ARLINGTON (ANP/AFP) - De aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hebben ingestemd met een beloningspakket van circa 33 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) voor topman David Calhoun. Daardoor strijkt de vertrekkende Boeing-baas 45 procent meer op dan een jaar terug. Het gaat om de hoogste jaarbeloning ooit voor een Boeing-topman.

14 uur geleden