
Europese miljoenen voor overgang naar klimaatneutraal Nederland
BRUSSEL (ANP) - Nederland kan aanspraak maken op 220 miljoen euro uit een fonds dat de Europese Commissie wil instellen om bij te dragen aan de overgang naar een klimaatneutrale economie. Dat blijkt uit een overzicht dat het ANP heeft ingezien.
De lidstaten moeten zich er nog over buigen. De commissie wil het transitiefonds, met een totale omvang van 7,5 miljard euro, aan de nieuwe Europese meerjarenbegroting toevoegen. Omdat onder meer Nederland geen voorstander is van een hogere begroting, is nog veel onzeker. De onderhandelingen verlopen erg stroef en voor een begrotingsakkoord is unanimiteit vereist.
Het transitiefonds is onderdeel van de 'Green Deal’ die EU-commissaris Frans Timmermans moet gaan uitvoeren. Het kan bijvoorbeeld worden ingezet voor omscholing. Het is de bedoeling dat naast het fonds ook geld uit onder meer bestaande regionale fondsen en private investeringen wordt ingezet zodat EU-breed in totaal ruim 100 miljard euro wordt geïnvesteerd. Volgens de commissie kunnen in Nederland dan investeringen van in totaal 3,2 miljard mogelijk worden gemaakt.
Scherpere ambities
Polen zou 2 miljard kunnen krijgen uit het zogeheten Fonds voor Rechtvaardige Transitie van 7,5 miljard, Duitsland 877 miljoen en België 64 miljoen. Tsjechië kan 581 miljoen toegekend krijgen en Bulgarije 458 miljoen. De verdeling is onder meer gebaseerd op de rijkdom, de mate van vervuilende industrie en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in een land. Polen is vanwege de kosten de enige lidstaat die het EU-doel om in 2050 netto geen CO2 uit te stoten nog niet heeft onderschreven.
Het fonds is maar een deel van de Green Deal, waarvoor de Europese Commissie de komende tien jaar om te beginnen 1000 miljard euro aan investeringen denkt los te kunnen weken. Het Europees Parlement stemde woensdag in met de plannen (482 tegen 136, met 95 onthoudingen), en pleitte tegelijkertijd voor scherpere ambities. Zo zou de CO2-reductie in 2030 al 55 procent moeten zijn vergeleken met 1990.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Dagelijks komen er momenteel zo'n dertig tot vijftig alleenreizende asielkinderen aan in ons land. Hoewel nu sprake is van een piek, wijken deze cijfers niet af van de vooraf voorspelde aantallen, zegt Arja Oomkens, specialist kinderrechten van Unicef. De kinderrechtenorganisatie sloeg woensdagavond alarm vanwege een dreigend tekort aan bedden voor deze groep in het aanmeldcentrum in Ter Apel.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De voorstellen die veel partijen op tafel hebben gelegd om in de begroting voor volgend jaar meer te doen voor bepaalde inkomensgroepen, "hebben allemaal voor- én nadelen", waarschuwt minister-president Mark Rutte. Hij benadrukt dat de Tweede Kamer erover gaat, nu het kabinet demissionair is.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De A12 is rond 12.45 uur weer vrijgegeven nadat klimaatdemonstranten de snelweg in Den Haag hadden geblokkeerd, meldt de politie. Rond 12.00 uur gingen de klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion voor de dertiende dag op rij de snelweg op. Hoeveel aanhoudingen er zijn gedaan, moet nog worden vastgesteld, aldus een woordvoerder van de politie.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks en PvdA hebben in de Provinciale Staten van Zuid-Holland hun fracties samengevoegd en zijn vanaf nu de grootste partij met negen zetels. Volgens GroenLinkser Sinan Özkaya, die fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA wordt, geeft dat 'verenigd links' meer slagkracht en invloed in de Staten. "We bundelen onze krachten en kunnen zo straks meer voor elkaar krijgen", aldus Özkaya, die de 'fusie' een "diepgewortelde wens" van de leden noemt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66-leden hebben twee Kamerleden die niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen stonden, daar alsnog opgezet. Kiki Hagen komt op plek 38 van de lijst en Hind Dekker-Abdulaziz op plaats 46. Hagen haalde bij de vorige verkiezingen bijna 25.000 voorkeurstemmen, ruim genoeg voor een zetel.
1 uur geledenFRANEKER (ANP) - Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is niet de verwachting dat de energieprijzen de komende tijd gaan stijgen. Om die reden is het niet nodig om, net zoals een jaar geleden, een prijsplafond op te stellen. Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
2 uur geleden