Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese leiders naderen elkaar over verdeling 'topjobs' EU

Europese leiders naderen elkaar over verdeling 'topjobs' EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese leiders lijken elkaar te naderen over de verdeling van de belangrijkste EU-posten, zo stellen EU-bronnen tegen het ANP. Maandagavond komen de regeringsleiders en staatshoofden voor het eerst na de Europese verkiezingen bijeen om over onder meer een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te overleggen. Voor de vier belangrijkste 'topbanen' worden telkens dezelfde namen genoemd. Een deal "lijkt in de komende dagen mogelijk", zegt de Franse president Emmanuel Macron.

Zo zou er voldoende steun zijn voor een tweede termijn voor Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie. Von der Leyen is van de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP), die licht won bij de Europese verkiezingen en met afstand de grootste fractie in het Europees Parlement blijft. De christendemocraten zijn zo dominant, dat hun Roberta Metsola ook voorzitter van het Europees Parlement zal kunnen blijven.

De sociaaldemocraat en voormalig Portugese premier António Costa maakt grote kans voorzitter van de Europese Raad, waarin de EU-leiders overleggen, te worden. De sociaaldemocratische fractie is de tweede partij in het parlement. Portugal lijkt behoorlijk zeker van zijn zaak en heeft Costa al naar voren geschoven.

Kallas

De liberalen, die flink verloren, zouden dit keer genoegen moeten nemen met de post van EU-buitenlandchef. De Estse premier Kaja Kallas geldt als favoriet om Josep Borrell op te volgen.

Dit betekent echter niet dat de benoemingen maandag beklonken worden, waarschuwen EU-diplomaten meteen. Niets is zeker tot er overeenstemming is van allen over alles. De verdere samenstelling van de Europese Commissie en zelfs de kandidatuur van Mark Rutte voor de NAVO kunnen nog een rol gaan spelen. De leiders zouden in principe met een ruime meerderheid kunnen doorzetten, maar weerstand van een paar landen of het loswrikken van één steen uit het bouwwerk kan alles anders maken.

De verwachting is dat de regeringsleiders de geplande top van 27 en 28 juni zullen benutten om definitieve overeenstemming te bereiken. Als alles volgens plan gaat, kan het Europees Parlement dan medio juli instemmen met Von der Leyen als commissievoorzitter. Zij kan daarna haar team van Eurocommissarissen samenstellen. Dan is de EU zo kort mogelijk stuurloos nu er bijvoorbeeld Amerikaanse presidentsverkiezingen aankomen, hopen ingewijden.

Meer uit Buitenland

Israël vaccineert troepen in Gaza tegen polio

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische legerleiding heeft zondag gezegd dat alle militairen die vechten in Gaza zullen worden gevaccineerd tegen polio. Het virus is aangetroffen in afvalwater in de Gazastrook waar Israël nu al negen maanden oorlog voert tegen Hamas.

3 minuten geleden
Leger Israël roept ultraorthodoxe Joden op voor dienstplicht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft leden van de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap opgeroepen voor de dienstplicht. Het gaat om een eerste groep van duizend mannen, de komende weken gevolgd door nog eens 2000. De oproep is bedoeld om de gelederen van het leger te versterken, nu Israël oorlog voert in de Gazastrook.

2 uur geleden
Opperrechters Bangladesh geven enig gehoor aan massale protesten

DHAKA (ANP/AFP) - Het hooggerechtshof van Bangladesh heeft tot op zekere hoogte gehoor gegeven aan de betogers tegen een oud quotasysteem voor het toebedelen van banen bij de overheid. Afgelopen week barstten in heel het land felle en gewelddadige protesten los tegen het in 2018 afgeschafte oude stelsel, omdat het door de rechterlijke macht weer in ere leek te worden hersteld.

4 uur geleden
Premier Netanyahu ontmoet president Biden dinsdag in Washington

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet dinsdagmiddag in Washington de Amerikaanse president Joe Biden, meldt de Israëlische regering. Eerder waren er berichten dat de ontmoeting maandag zou zijn, maar Netanyahu vertrekt maandag naar de VS. Woensdag spreekt hij het Amerikaanse Congres (parlement) toe over zijn oorlog in de Gazastrook.

5 uur geleden
Sanaa: doden en tientallen gewonden bij luchtaanval Israël

SANAA (ANP/RTR) - Medische hulpdiensten in het door de Houthi's beheerste deel van Jemen melden zes doden en meer dan tachtig gewonden als gevolg van de Israëlische luchtaanval op de havenstad Hodeidah aan de Rode Zee. Israël heeft de stad zaterdag gebombardeerd na een raketaanval van de Houthi's op Tel Aviv waar een dode en meerdere gewonden bij vielen.

5 uur geleden
Veel wateroverlast en schade na heftig onweer in Frankrijk

MEURES/CHAUMONT (ANP) - Het Franse noordoostelijke departement Haute-Marne is zaterdagavond en de daarop volgende nacht getroffen door hevig onweer. Er viel volgens Franse media per uur tien keer meer regen dan normaal voor onweersbuien in de zomer. Vijf mensen zijn voor behandeling naar ziekenhuizen gebracht. De meesten hadden onderkoelingsverschijnselen. De schade die door de wateroverlast is veroorzaakt, is volgens de media aanzienlijk.

8 uur geleden
Israël onderschept raket uit Jemen boven de Rode Zee

EILAT/SANAA (ANP/RTR) - Israël zegt zondagochtend een raket te hebben onderschept die vanuit Jemen was afgevuurd. De raket koerste volgens het Israëlische leger af op de zuidelijke kustplaats Eilat, maar werd neergehaald voordat die het Israëlische luchtruim binnenkwam. De beweging van de Houthi's die grote delen van Jemen beheerst, heeft bevestigd de ze Eilat weer met raketten heeft bestookt.

11 uur geleden