Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese landen versoepelen of beëindigen grenscontroles

Europese landen versoepelen of beëindigen grenscontroles

DEN HAAG (ANP) - Reizigers kunnen zich vanaf maandag weer iets vrijer bewegen binnen Europa. Dan versoepelen of beëindigenveel EU-lidstaten de grensmaatregelen waarmee ze de verspreiding van het coronavirus wilden tegengaan. Dat gebeurt onder meer in Frankrijk en buurlanden België en Duitsland.

De Europese Commissie heeft de lidstaten van de Schengenzone, die 26 Europese landen omvat en waarin vrij kan worden gereisd, opgeroepen hun controles aan de binnengrenzen op 15 juni te stoppen. Niet alle landen doen dat gelijktijdig of op dezelfde manier. Zo opende het zwaar getroffen Italië de grenzen eerder deze maand al en wacht Spanje tot 21 juni.

België opent de grenzen vanaf maandag wel weer voor inwoners van Schengenlanden. De Belgische autoriteiten weerden sinds maart buitenlanders die geen geldige reden hadden om de grens over te steken, onder wie ook Nederlanders. Dat beleid was de afgelopen tijd versoepeld. Zo waren familiebezoeken alweer toegestaan.

Ook Duitsland was al begonnen met het afbouwen van de grensmaatregelen. De extra controles aan de grenzen met buurlanden worden nu helemaal gestaakt. Dat heeft geen grote gevolgen voor de situatie aan de grens met Nederland, omdat die ondanks de coronacrisis gewoon open is gebleven.

Niet alle EU-landen hebben mensen tegengehouden aan de grens. Zo hield Zweden de grenzen met EU-landen gewoon open. Andere landen, zoals Denemarken, zijn juist erg selectief over wie ze toelaten. Zo mogen Nederlanders daar nog niet op vakantie. Toeristen uit Duitsland, Noorwegen en IJsland zijn wel welkom.

Meer uit Buitenland

Zelensky bezoekt overstromingsgebied na verwoesting dam

CHERSON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag het overstromingsgebied in Cherson bezocht. Hij was daar om de aanpak van de noodhulp te bespreken met lokale autoriteiten, meldt Zelensky op Telegram. Dinsdag werd de Kachovka-dam in de Dniprorivier verwoest door een explosie waarna een groot gebied overstroomde. Zeker 17.000 Oekraïners moesten worden geëvacueerd. Oekraïne en Rusland wijzen naar elkaar als de dader.

32 minuten geleden
Meerdere doden en tientallen gewonden na doorbraak stuwdam

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen na de doorbraak van de Kachovka-dam in Oekraïne. Ook liggen zeker 41 slachtoffers in het ziekenhuis, berichten de plaatselijke autoriteiten in het door Rusland bezette Nova Kachovka.

34 minuten geleden
EU-voorzitter: nooit betere kans op migratiedeal dan vandaag

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen mogen het niet laten afweten nu een akkoord over het asielbeleid zo dichtbij is, vindt hun voorzitter Zweden. Als ze het ooit eens willen worden dan is het nu, meent de Zweedse migratieminister Maria Malmer Stenergard, die donderdag het "cruciale" overleg met haar collega's leidt.

59 minuten geleden
Jonge kinderen verwond door man met mes in park Annecy

ANNECY (ANP) - Een man heeft op een kinderspeelplaats in een park in het centrum van de Franse stad Annecy jonge kinderen met een mes aangevallen. Volgens de krant Le Dauphiné Libéré zijn naar schatting acht kinderen gewond geraakt, van wie er twee in levensgevaar verkeren. De dader zou volgens de krant een in 1991 geboren Syriër zijn. Hij is door agenten verwond en overmeesterd.

1 uur geleden
Oekraïne: 600 vierkante kilometer in Cherson staat onder water

CHERSON (ANP/RTR) - In de regio Cherson staat een gebied van ongeveer 600 vierkante kilometer onder water, als gevolg van de damdoorbraak begin deze week. Dat meldt gouverneur Oleksandr Prokudin. Dat is gelijk aan ongeveer 2,5 keer de gemeente Amsterdam. Het gaat volgens de Oekraïense topfunctionaris voor 68 procent om terrein dat in Russische handen in.

2 uur geleden
Japanse weigering van homohuwelijk 'ongrondwettelijke situatie'

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Japanse rechtbank heeft opnieuw uitspraak gedaan over het zogeheten homohuwelijk. De weigering van het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht komt neer op een "ongrondwettelijke situatie", aldus de rechtbank. De lhbti-gemeenschap hoopt met het vonnis een nieuwe stap te hebben gezet naar huwelijksgelijkheid.

3 uur geleden
Ruim 400 branden in Canada, miljoenen hectare grond afgebrand

OTTAWA (ANP/RTR) - In Canada woeden woensdag honderden ongecontroleerde bosbranden. Ze bedreigen belangrijke infrastructuur en zorgen voor grote rookoverlast in het land zelf en Amerikaanse steden zoals miljoenenstad New York. Vele duizenden Canadezen hebben hun huizen moeten verlaten en naar verwachting volgen nog meer evacuaties.

7 uur geleden