Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese landen evacueren ambassadepersoneel in Kabul

Europese landen evacueren ambassadepersoneel in Kabul

BERLIJN/STOCKHOLM (ANP/RTR) - Europese landen als Zweden, Duitsland en Italië gaan in spoedtempo de ambassades in Kabul ontruimen en personeel evacueren. De medewerkers worden zondag nog naar het vliegveld gebracht, dat nog onder controle is van Amerikaanse militairen. Dat zeggen onder meer de Zweedse publieke omroep en de Duitse krant Der Spiegel.

Dat bericht werd later op de zondagmiddag bevestigd op een persconferentie van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Ann Linde. Volgens Linde zal het personeel van de Zweedse ambassade in Kabul onmiddellijk vertrekken en is de evacuatie naar verwachting maandag afgerond. "Al het ingezette personeel zal morgen weg zijn", aldus Linde. Daarbij wordt ook de lokale staf meegerekend. "De Zweedse immigratiedienst werkt eraan om het plaatselijke personeel naar huis te halen."

De twintig Duitse ambassademedewerkers en de agenten die in Kabul waren voor de beveiliging worden naar het militaire vliegveld van Kabul gebracht. Er zijn volgens Der Spiegel nog ongeveer tachtig Duitsers in Afghanistan. De regering adviseert hen zo snel mogelijk te vertrekken. Duitsland zou eigenlijk maandag het personeel evacueren met grote transportvliegtuigen en commandotroepen.

Abassadepersoneel

Italiaans ambassadepersoneel in Kabul zal zondag terugkeren naar Rome, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een Italiaans militair vliegtuig zal Kabul om 21.30 uur lokale tijd verlaten, zei een woordvoerster, eraan toevoegend dat het grootste deel van het ambassadepersoneel zaterdag het gebouw had verlaten en zich momenteel op de luchthaven bevindt. Ze weigerde te zeggen of de ambassadeur een van degenen zou zijn die op de vlucht van zondag en zei dat het voorbarig was om te zeggen dat Italië zijn ambassade daadwerkelijk had gesloten.

Het Nederlandse ministerie van Defensie stuurt een militair vliegtuig om ambassademedewerkers, lokaal personeel en tolken op te halen uit Afghanistan, meldt een woordvoerder. De woordvoerder kon vanwege veiligheidsredenen geen andere details delen, zoals wanneer het vliegtuig vertrekt of waar het landt. Ook is niet bekend of al het ambassadepersoneel mee terugvliegt, of dat er nog enkele mensen achterblijven om de werkzaamheden voort te zetten.

Helikopter

De Verenigde Staten hebben medewerkers per helikopter geëvacueerd. Ook daar is snel de beslissing genomen om zondag al te handelen.

De NAVO meldt dat de diplomatieke post in Kabul voorlopig openblijft. De organisatie wil er zo voor zorgen dat de VN-missies kunnen blijven opereren vanaf het vliegveld van Kabul.

De Taliban bereikten zondag de Afghaanse hoofdstad, nadat ze eerder de andere grote steden in het land al hadden veroverd. Dat leidde in Kabul tot grote onrust. Rusland liet juist weten dat het geen plannen heeft om de eigen ambassade in Kabul te ontruimen. De Taliban hebben garanties afgegeven dat de diplomatieke post veilig is.

Meer uit Buitenland

Burgemeester vermoord in Mexico dag na verkiezingen

COTIJA (ANP/AFP) - De dag na de presidentsverkiezingen die Claudia Sheinbaum als eerste vrouw in Mexico heeft gewonnen, is in het land een vrouwelijke burgemeester vermoord. Yolanda Sánchez Figueroa werd door daders vanuit een auto neergeschoten in het centrum van haar stad Cotija, circa 370 kilometer ten westen van de hoofdstad Mexico-Stad. Haar lijfwacht raakte bij de aanslag gewond, melden plaatselijke media.

53 minuten geleden
FLNKS: verkiezingswet Nieuw-Caledonië moet van tafel

NOUMEA (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron moet de nieuwe verkiezingswet in Nieuw-Caledonië die bepaalt dat nieuwkomers op de archipel die er minstens tien jaar wonen ook mogen stemmen, intrekken. Dat wil het FLNKS, het verbond van politieke partijen in Nieuw-Caledonië dat onafhankelijkheid nastreeft.

3 uur geleden
Biden noemt Trump veroordeelde misdadiger

WASHINGTON (ANP) - Voor het eerst sinds de Amerikaanse voormalige president Donald Trump schuldig is bevonden in een zwijggeldzaak, heeft president Joe Biden zijn voorganger uitgemaakt voor "veroordeelde misdadiger".

5 uur geleden
Chinees ruimtevaartuig keert van achterkant maan terug naar aarde

BEIJING (ANP) - Het Chinese ruimtevaartuig Change'e-6 is van de achterkant van de maan vertrokken naar de aarde. Dat maakte het staatspersbureau Xinhua dinsdag bekend.

6 uur geleden
VS zoeken steun Veiligheidsraad voor voorstel wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Staten willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie aanneemt om het plan van de Amerikaanse president Joe Biden te steunen om een eind te maken aan de gevechten in Gaza door middel van een wapenstilstand en een akkoord over de vrijlating van de gijzelaars.

7 uur geleden
Israël meldt nog meer dode Hamas-gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Steeds meer gijzelaars van de Palestijnse beweging Hamas blijken dood. Israël meldt dat weer gegijzelden in de Gazastrook zijn overleden, drie Israëliërs en een Israëliër met ook de Britse nationaliteit. De stoffelijke overschotten bevinden zich in handen van de terreurorganisatie Hamas, aldus de Israëlische strijdkrachten.

12 uur geleden
Felicitaties voor eerste vrouwelijke president Mexico

WASHINGTON/BRASILIA (ANP/AFP) - Het Witte Huis heeft de winnares van de Mexicaanse presidentsverkiezingen, Claudia Sheinbaum (61), hartelijk gefeliciteerd met haar historische overwinning in de verkiezingen van zondag. President Joe Biden ziet uit naar "samenwerking in de geest van partnerschap en vriendschap die de banden tussen de twee landen kenmerken".

14 uur geleden