Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Investeringsbank waarschuwt voor klimaatrechtszaken

Europese Investeringsbank waarschuwt voor klimaatrechtszaken

AMSTERDAM (ANP) - Banken moeten voorkomen dat ook tegen hen klimaatrechtszaken worden aangespannen, vindt vicepresident Kris Peeters van de Europese Investeringsbank (EIB). Het is daarom slim om te stoppen met het investeren in fossiele energie. Donderdag maakten drie duurzaamheidsorganisaties bekend dat ze BNP Paribas aanklagen, omdat ze vinden dat de Franse bank te veel projecten voor fossiele energie financiert.

"Deze rechtszaak is een signaal dat banken zich moeten inzetten voor het klimaat", zegt Peeters. "Hun investeringen behoren in lijn te komen met de afspraken die zijn gemaakt op de klimaattop in Parijs." In het Klimaatakkoord van Parijs hebben alle landen met elkaar afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden en bij voorkeur tot 1,5 graad. Om klimaatverandering te beperken, moet de uitstoot van broeikasgassen fors verminderen. Bij het gebruik van fossiele brandstoffen komen juist broeikasgassen vrij.

De investeringen van de EIB zijn al in lijn met de klimaatdoelen, stelt Peeters. Zo gaat meer dan de helft van de investeringen naar klimaatprojecten, en mag de rest niet indruisen tegen het akkoord van Parijs. De bank stopt geen geld meer in fossiele brandstoffen. Het grootste deel van de klimaatinvesteringen is bedoeld om de totale uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, bijvoorbeeld door over te schakelen op hernieuwbare energie. Een kleiner deel gaat naar klimaataanpassingen, onder meer voor landen die mogelijk last krijgen van de gevolgen van klimaatverandering. Met aanpassingen moet het land dan weerbaarder worden voor bijvoorbeeld overstromingen en droogte veroorzaakt door een warmer klimaat.

Meer uit Financieel

Grote techbedrijven in trek op hoger Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn hoger gesloten. Grote techbedrijven waren in trek na een goed ontvangen kwartaalbericht van Google-moederbedrijf Alphabet. Tegelijkertijd verwerkten beleggers tegenstrijdige signalen over de vooruitgang in handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en handelspartners.

7 uur geleden
Brussel onderzoekt overname muzieklabel door Universal Music

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie onderzoekt of de overname van platenlabel Downtown Music door Universal Music Group (UMG) negatieve gevolgen heeft voor de muziekindustrie. Onafhankelijke labels en artiesten uitten hun zorgen over de deal. Ze zijn bang dat UMG, 's werelds grootste muziekconcern, te machtig wordt in de Europese muziekindustrie met het aanbieden van diensten aan onafhankelijke labels.

8 uur geleden
Maaltijdbezorger DoorDash doet miljardenbod op Deliveroo

LONDEN (ANP) - De Britse maaltijdbezorger Deliveroo heeft een overnamebod ontvangen van zijn Amerikaanse branchegenoot DoorDash. Dat bedrijf heeft 2,7 miljard pond (3,2 miljard euro) over voor Deliveroo, bevestigt het bedrijf na eerdere mediaberichten.

8 uur geleden
Staat neemt pijpleidingenproject voor CO2-opslag over

DEN HAAG (ANP) - Staatsbedrijven Gasunie en Energie Beheer Nederland (EBN) nemen de volledige investering in een pijpleiding voor het CO2-opslagproject Aramis op zich. Daarmee trekken twee mede-initiatiefnemers voor het opslagproject, energieconcerns TotalEnergies en Shell, zich grotendeels terug uit het pijpleidingenstelsel.

8 uur geleden
LTO blij met juridische aanpassingen voor stikstofaanpak

DEN HAAG (ANP) - Landbouworganisatie LTO is blij dat het kabinet kijkt naar de juridische aanpassing van het stikstofbeleid. Minister Femke Wiersma (Landbouw) schreef vrijdag dat het kabinet het vergunningenstelsel rond stikstofuitstoot grondig wil herzien. De belangenorganisatie voor boeren zegt daar lang voor te hebben gepleit.

8 uur geleden
Industrie acht klimaatpakket onvoldoende voor gelijk speelveld

ZOETERMEER (ANP) - FME, de brancheorganisatie voor de technologische industrie, noemt het klimaatpakket van minister Sophie Hermans "onvoldoende om het concurrentieverschil met onze buurlanden echt te dichten". "Het is tijd om de volgende stap te zetten: met structurele keuzes die langjarige zekerheid bieden", zegt FME in een persbericht.

11 uur geleden
AEX sluit licht hoger na tegenstrijdige signalen over handel

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine winst de handel uitgegaan. Daarmee was de stemming op het Damrak ingetogener dan op andere Europese beurzen, waar stevigere winsten op de koersenborden stonden. Beleggers verwerkten opnieuw een reeks kwartaalberichten van beursgenoteerde bedrijven. Ook hadden ze te maken met tegenstrijdige signalen over ontwikkelingen in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.

12 uur geleden