Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Investeringsbank waarschuwt voor klimaatrechtszaken

Europese Investeringsbank waarschuwt voor klimaatrechtszaken

AMSTERDAM (ANP) - Banken moeten voorkomen dat ook tegen hen klimaatrechtszaken worden aangespannen, vindt vicepresident Kris Peeters van de Europese Investeringsbank (EIB). Het is daarom slim om te stoppen met het investeren in fossiele energie. Donderdag maakten drie duurzaamheidsorganisaties bekend dat ze BNP Paribas aanklagen, omdat ze vinden dat de Franse bank te veel projecten voor fossiele energie financiert.

"Deze rechtszaak is een signaal dat banken zich moeten inzetten voor het klimaat", zegt Peeters. "Hun investeringen behoren in lijn te komen met de afspraken die zijn gemaakt op de klimaattop in Parijs." In het Klimaatakkoord van Parijs hebben alle landen met elkaar afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden en bij voorkeur tot 1,5 graad. Om klimaatverandering te beperken, moet de uitstoot van broeikasgassen fors verminderen. Bij het gebruik van fossiele brandstoffen komen juist broeikasgassen vrij.

De investeringen van de EIB zijn al in lijn met de klimaatdoelen, stelt Peeters. Zo gaat meer dan de helft van de investeringen naar klimaatprojecten, en mag de rest niet indruisen tegen het akkoord van Parijs. De bank stopt geen geld meer in fossiele brandstoffen. Het grootste deel van de klimaatinvesteringen is bedoeld om de totale uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, bijvoorbeeld door over te schakelen op hernieuwbare energie. Een kleiner deel gaat naar klimaataanpassingen, onder meer voor landen die mogelijk last krijgen van de gevolgen van klimaatverandering. Met aanpassingen moet het land dan weerbaarder worden voor bijvoorbeeld overstromingen en droogte veroorzaakt door een warmer klimaat.

Meer uit Financieel

Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israël en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

35 minuten geleden
Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

57 minuten geleden
Birkenstock verkoopt voor recordbedrag aan sandalen en instappers

NEUSTADT (ANP) - Birkenstock heeft in de laatste drie maanden van het jaar een recordomzet behaald. Naast de bekende sandalen van het merk, die de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot mode-item, verkochten ook instappers met een dichte neus goed.

1 uur geleden
Franse inflatie daalt naar laagste niveau in bijna 2,5 jaar

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse inflatie is in februari afgenomen tot het laagste niveau sinds september 2021. Volgens het Franse statistiekbureau INSEE stegen de consumentenprijzen in Frankrijk deze maand met 3,1 procent op jaarbasis. In januari stegen de kosten voor het levensonderhoud in de op een na grootste economie van de eurozone nog met 3,4 procent, volgens de Europese meetmethode.

1 uur geleden
Familie Van Eerd krijgt geen dividend van Jumbo

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo keert dit jaar geen dividend uit aan zijn aandeelhouders, de familie Van Eerd. Aandeelhouders en eigenaren Frits van Eerd, Colette Cloosterman-van Eerd en Monique Groenewoud-van Eerd hebben besloten om af te zien van een winstuitkering, staat in het jaarverslag van Jumbo over 2023. Ze zien af van het geld omdat de keten kampt met "uitdagende marktomstandigheden en de daarmee gepaard gaande druk op het resultaat van Jumbo".

1 uur geleden
Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen in februari door starters is sinds 2020 niet zo hoog geweest. Dat komt naar voren uit cijfers van De Hypotheekshop.

2 uur geleden
Toch opnieuw krimp voor Zweedse economie in vierde kwartaal

STOCKHOLM (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De economie van Zweden is in het vierde kwartaal van vorig jaar toch opnieuw gekrompen. Volgens nieuwe cijfers van het Zweedse statistiekbureau kromp de grootste economie van Scandinavië met 0,1 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Daarmee is nu al drie kwartalen op rij sprake van krimp.

2 uur geleden