Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese gasprijzen naar hoogste piek in zes maanden

Europese gasprijzen naar hoogste piek in zes maanden

DEN HAAG (ANP/AFP) - De Europese gasprijzen zijn dinsdag naar het hoogste niveau in zes maanden gestegen, waarmee de vrees voor een recessie verder toenam. Europa wordt geconfronteerd met het vooruitzicht van rantsoenering nu de levering van gas door Rusland onder druk staat als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

De gasprijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg dinsdag op een bepaald moment met meer dan 10 procent tot 250 euro per megawattuur. Dat is het hoogste niveau sinds begin maart, kort na de Russische invasie in Oekraïne.

De gastransporten tussen Duitsland en Rusland via de gaspijpleiding Nord Stream 1 liggen momenteel op 20 procent van de capaciteit. Door de mindere toevoer van gas is de kans groter geworden dat er straks een rantsoeneringsregeling komt. Sterk stijgende gasprijzen kunnen Europese landen in een recessie duwen. Daardoor kan ook de vraag naar andere grondstoffen zoals olie worden geraakt.

De olieprijzen zakten dinsdag verder weg na de daling met 5 procent een dag eerder vanwege de vrees voor een recessie of een mindere vraag uit grote economieën, zoals China. Tekenen dat Iran werk maakt van een nucleair akkoord zetten de prijzen verder onder druk. Bij een akkoord zou dat land de olieverkoop op de wereldmarkt mogen hervatten. Volgens analisten zou Teheran 2,5 miljoen vaten per dag kunnen leveren, wat een broodnodige impuls zou kunnen geven aan de voorraden, die onder druk staan door de sancties tegen Rusland. De verwachting is dat het nog wel even duurt voordat er een akkoord is bereikt met Iran.

Ook Libië heeft zijn productie opgevoerd, waardoor de olieprijzen zijn gedaald tot het laagste niveau in zes maanden tijd.

Meer uit Financieel

Meer omzet defensiebedrijf Lockheed Martin door onrust in wereld

BETHESDA (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin zag de verkoop van straaljagers en raketinstallaties in de eerste drie maanden van het jaar toenemen, waardoor de omzet voor de periode uitkomt op ruim 17 miljard dollar (bijna 16 miljard euro). Dat is mede te danken aan de wereldwijde onrust, waardoor Lockheed een toegenomen vraag naar bijvoorbeeld F-35-straaljagers ziet.

1 uur geleden
PepsiCo verkoopt weer meer frisdrank en chips

NEW YORK (ANP) - PepsiCo verkocht in de eerste drie maanden van het jaar wereldwijd meer frisdrank en chips dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daardoor zag het bedrijf achter merken als Pepsi en Lay's de omzet stijgen met 2,3 procent, naar ruim 18 miljard dollar.

2 uur geleden
Havenbedrijf Rotterdam: Nederland wacht grote onderhoudsopgave

ROTTERDAM (ANP) - Nederland staat "duidelijk voor een grote onderhoudsopgave" als het gaat om verouderde infrastructuur zoals wegen, bruggen en vaarwegen. Dat heeft topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam gezegd over het bericht dat er grote zorgen zijn over de infrastructuur in de regio Rotterdam door achterstallig onderhoud. Daarbij is met name de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam in slechte staat, aldus de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

2 uur geleden
Tesla schrapt 400 banen in Duitse fabriek door zwakke verkopen

BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla schrapt vierhonderd banen in zijn enige Europese fabriek, in de buurt van Berlijn. Tesla maakte onlangs bekend wereldwijd ruim 10 procent van de banen te schrappen.

2 uur geleden
Spotify draait recordwinst, ondanks omzetdaling

STOCKHOLM (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify heeft in de eerste drie maanden van dit jaar het aantal abonnees zien stijgen, maar de omzet op kwartaalbasis daalde door teruggelopen advertentie-inkomsten. Toch bleef er onder de streep een recordwinst van 197 miljoen euro over. Een kwartaal eerder leed het bedrijf nog een verlies van 70 miljoen euro en een kwartaal daarvoor nog 225 miljoen euro.

2 uur geleden
Google investeert 600 miljoen in vierde Nederlandse datacenter

GRONINGEN (ANP) - Google investeert 600 miljoen euro in de bouw van een nieuw datacenter op bedrijventerrein Westpoort in Groningen. Dit wordt het vierde datacenter van het techbedrijf in Nederland. Tot nu toe heeft Google 3,8 miljard euro in Nederland geïnvesteerd, zo maakte het bedrijf bekend.

3 uur geleden
Economische bedrijvigheid eurozone neemt verder toe

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in april verder toegenomen tot het hoogste niveau in elf maanden. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector sterker toenam dan in maart en de bedrijvigheid in Duitsland terugkeerde naar groei, meldt marktonderzoeker S&P Global.

3 uur geleden