Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese gasprijzen naar hoogste piek in zes maanden

Europese gasprijzen naar hoogste piek in zes maanden

DEN HAAG (ANP/AFP) - De Europese gasprijzen zijn dinsdag naar het hoogste niveau in zes maanden gestegen, waarmee de vrees voor een recessie verder toenam. Europa wordt geconfronteerd met het vooruitzicht van rantsoenering nu de levering van gas door Rusland onder druk staat als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

De gasprijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg dinsdag op een bepaald moment met meer dan 10 procent tot 250 euro per megawattuur. Dat is het hoogste niveau sinds begin maart, kort na de Russische invasie in Oekraïne.

De gastransporten tussen Duitsland en Rusland via de gaspijpleiding Nord Stream 1 liggen momenteel op 20 procent van de capaciteit. Door de mindere toevoer van gas is de kans groter geworden dat er straks een rantsoeneringsregeling komt. Sterk stijgende gasprijzen kunnen Europese landen in een recessie duwen. Daardoor kan ook de vraag naar andere grondstoffen zoals olie worden geraakt.

De olieprijzen zakten dinsdag verder weg na de daling met 5 procent een dag eerder vanwege de vrees voor een recessie of een mindere vraag uit grote economieën, zoals China. Tekenen dat Iran werk maakt van een nucleair akkoord zetten de prijzen verder onder druk. Bij een akkoord zou dat land de olieverkoop op de wereldmarkt mogen hervatten. Volgens analisten zou Teheran 2,5 miljoen vaten per dag kunnen leveren, wat een broodnodige impuls zou kunnen geven aan de voorraden, die onder druk staan door de sancties tegen Rusland. De verwachting is dat het nog wel even duurt voordat er een akkoord is bereikt met Iran.

Ook Libië heeft zijn productie opgevoerd, waardoor de olieprijzen zijn gedaald tot het laagste niveau in zes maanden tijd.

Meer uit Financieel

Musk probeerde korting te bedingen op koopprijs Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk heeft eerst geprobeerd een lagere prijs te bedingen voor Twitter voordat hij aangaf het socialemediabedrijf toch voor de prijs van zijn originele bod te willen kopen. Er liepen de afgelopen week gesprekken over een korting tot 30 procent, meldden Amerikaanse media op basis van ingewijden. Tot een akkoord kwamen Musk en Twitter echter niet.

48 minuten geleden
Grootste loonstijging in jaren, maar inflatie is veel hoger

DEN HAAG (ANP) - De cao-lonen in Nederland zijn afgelopen zomer het sterkst gestegen in jaren. Toch gingen werknemers erop achteruit want de prijzen gingen overal veel sterker omhoog. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het sinds de eerste cijfers hierover uit 1973 niet voorgekomen dat de ontwikkeling van de cao-lonen zover achterbleef bij de inflatie.

49 minuten geleden
Gemengd beeld op Aziatische beurzen, oliefondsen omhoog

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië lieten donderdag een wisselend beeld zien. De Nikkei in Tokio ging omhoog, maar de Hang Seng in Hongkong moest terrein prijsgeven. De oliefondsen stonden op winst, na het besluit van oliealliantie OPEC+ om de productie flink te gaan verlagen om zo de olieprijzen te stutten.

1 uur geleden
CBS: inflatie volgens eigen rekenmethode naar 14,5 procent

DEN HAAG (ANP) - De inflatie in Nederland is volgens de eigen rekenmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september op jaarbasis gestegen naar 14,5 procent, van 12 procent in augustus. De inflatie werd wederom vooral aangejaagd door de hoge prijzen voor energie.

1 uur geleden
Fitch negatiever over Groot-Brittannië

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar Fitch heeft het Britse vooruitzicht (outlook) aangepast van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een afwaardering van de kredietwaardigheid kan komen. Vorige week nam kredietbeoordelaar S&P Global in een reactie op de belastingplannen van premier Liz Truss al een vergelijkbare beslissing.

2 uur geleden
NVM maakt duidelijk of gekte op woningmarkt al dan niet afneemt

UTRECHT (ANP) - Makelaarsvereniging NVM maakt later op donderdag nieuwe cijfers over de huizenprijzen bekend. Uit de cijfers over het derde kwartaal wordt dan ook duidelijk wat de impact is van de hoge inflatie, de gestegen hypotheekrente en een groeiend aanbod aan woningen.

3 uur geleden
CBS meldt inflatiecijfer volgens eigen rekenmethode

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt later op donderdag met cijfers over de inflatie op basis van de eigen rekenmethode. In het eigen cijfer van het CBS worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken.

4 uur geleden