Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie zet volgende stap naar kapitaalmarktunie

Europese Commissie zet volgende stap naar kapitaalmarktunie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet met een pakket wetsvoorstellen een volgende stap naar de zogeheten Europese kapitaalmarktunie. Onder meer simpelere toegang tot financiële data en een betere bescherming tegen risico's moeten investeerders stimuleren om ook in andere EU-landen hun geld te steken in bedrijven en projecten.

Dat is volgens Eurocommissaris Mairead McGuinness (Kapitaalmarkt) extra nodig voor het economische herstel van de coronacrisis. "Kapitaalmarkten spelen een cruciale rol, naast banken, in het financieren van de economie." Er zijn de komende jaren bovendien miljarden euro’s nodig voor de omslag naar een groene en digitale economie en de lidstaten kunnen dat geld niet alleen opbrengen. Een gezamenlijke kapitaalmarkt maakt bedrijven ook minder afhankelijk van banken voor een lening.

Ondanks dat er al sinds tientallen jaren afspraken bestaan over het vrije verkeer van kapitaal in de EU, is er in de praktijk een lappendeken van nationale regelgevingen en daardoor belemmeringen. Spaarders en beleggers kunnen moeilijk risico’s over de grens inschatten, blijkt uit ervaring. Om daar beter inzicht in te krijgen stelt de commissie voor een centraal Europees ‘loket’ met financiële bedrijfsgegevens en informatie over beleggingsproducten op te zetten.

CTS

Ook wil het dagelijks EU-bestuur de toegang verruimen tot het elektronische systeem dat bijna real-time handelsgegevens over aandelen, obligaties en derivaten op Europese beurzen zoals Euronext geeft. Dit zogeheten Consolidated Tape System (CTS) is nu alleen toegankelijk voor een handvol professionele investeerders. Het geeft beleggers volgens de commissie een beter inzicht in prijzen en andere voorwaarden op de financiële markten. Hiervoor moet de Europese beleggingsrichtlijn MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) worden aangepast.

Daarnaast wil de commissie de EU-regeling voor langetermijninvesteringsfondsen (ELTIFs) herzien om langlopende investeringen in bijvoorbeeld energie, transport of de bouw van ziekenhuizen te vergemakkelijken. Zo wordt de investeringsdrempel voor particuliere beleggers van minimaal 10.000 euro geschrapt.

Zowel de lidstaten als het Europees Parlement moeten de voorstellen goedkeuren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Nieuwe zorgen over Omikron duwen beurzen New York in het rood

NEW YORK (ANP) - Eerdere winsten op de aandelenbeurzen in New York zijn woensdag bij het slot verdampt. Tijdens de handelssessie groeiden de zorgen over de in zuidelijk Afrika ontdekte Omikron-variant van het coronavirus, die mogelijk besmettelijker is dan de dominante Delta-variant. De Verenigde Staten meldden de eerste vastgestelde coronabesmetting met de variant binnen de eigen landsgrenzen. In Zuid-Afrika was er een verdubbeling van het aantal positieve coronatests ten opzichte van dinsdag.

1 uur geleden
Reuters: Air France-KLM stelt kapitaalverhoging uit om Omikron

PARIJS (ANP) - Air France-KLM stelt een geplande kapitaalverhoging mogelijk uit omdat de opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus tot veel onzekerheid leidt in de luchtvaartsector. De luchtvaartcombinatie wilde voor het einde van dit jaar 1 miljard euro ophalen, maar overweegt dit wegens nieuwe reisbeperkingen pas later te doen, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme ingewijden.

1 uur geleden
Europese luchthavens veroordelen inreisverboden wegens Omikron

BRUSSEL (ANP) - Europese luchthavens hebben fel uitgehaald naar landen die wegens de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus inreisverboden hebben afgekondigd. Onder meer Nederland ontzegt veel reizigers de toegang uit landen in zuidelijk Afrika, waar de nieuwe variant werd ontdekt. Dit soort ingrepen helpt niet tegen de verspreiding van de nieuwe variant en brengt tegelijkertijd veel mensen in problemen, stelt de belangenorganisatie voor vliegvelden ACI Europe. De brancheorganisatie wijst daarbij op de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

2 uur geleden
Fors herstel op Europese beurzen, luchtvaartsector eindigt hoger

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een forse winst gesloten. Beleggers trokken zich op aan berichten dat vaccins waarschijnlijk wel bescherming bieden tegen de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. Aandelen van luchtvaartconcerns, zoals Air France-KLM, leefden weer op na eerdere verliezen.

5 uur geleden
Ook Anode Energie valt om door gestegen energieprijzen

BARENDRECHT (ANP) - Energiemaatschappij Anode Energie vraagt bij de rechtbank in Rotterdam faillissement aan, zo kondigt het bedrijf aan. De onderneming heeft zo'n 14.000 directe en indirecte klanten voor kleinverbruik. Volgens Anode kwam een partij waarbij het bedrijf energie inkoopt zijn verplichtingen niet na, waardoor het bedrijf gas en elektriciteit plotseling tegen de sterk gestegen marktprijzen moest inkopen. Dat redde het bedrijf niet, waardoor een bankroet onafwendbaar is.

5 uur geleden
Duitse aanklagers onderzoeken Peugeot en Citroën om SUV-motoren

FRANKFURT (ANP/AFP) - Duitse openbaar aanklagers hebben een onderzoek geopend naar medewerkers van autoconcern PSA Group, het moederbedrijf van onder andere Citroën en Peugeot dat onlangs opging in Stellantis. Het onderzoek is gericht op motoren die in SUV's van Citroën, Peugeot en Mitsubishi zijn geïnstalleerd, bevestigt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie van Frankfurt na berichten in Duitse media. Volgens zakenblad Wirtschaftswoche gaat het om onderzoek naar gesjoemel met de uitstootgegevens van dieselmotoren.

6 uur geleden
Gebrekkige controle EU-afdrachten kost Nederland vele miljoenen

DEN HAAG (ANP) - Nederland betaalt tientallen miljoenen aan de Europese Commissie als gevolg van problemen met de boekhouding van de douane. Het gaat om afdrachten aan de EU. In eerste instantie betaalt Nederland een kleine 10 miljoen euro definitief, en stelt bijna 88 miljoen euro ter beschikking onder voorbehoud. Het uiteindelijke bedrag kan hoog oplopen, door de hoge rente die over dit soort afdrachten wordt gerekend.

6 uur geleden