Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie wil particuliere belegger op weg helpen

Europese Commissie wil particuliere belegger op weg helpen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil particulieren beter beschermen als ze gaan beleggen of investeren. Europeanen kiezen nu nog vaak voor sparen, terwijl het voor de economie gunstiger kan zijn als ze ook eens een andere bestemming voor hun geld aandurven, meent de commissie.

Banken keren op spaarrekeningen al jaren nauwelijks rente uit. Spaarders zien door de hoge inflatie zelfs spaargeld verdampen. Maar beleggen of investeren is ook niet altijd aantrekkelijk, omdat het soms moeilijk is risico's te overzien en banken, brokers, adviseurs en andere tussenpersonen flinke commissies in rekening brengen. Beleggingskosten zijn voor particulieren vaak veel hoger dan voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. "Bij hun investeringskeuzes krijgen Europese consumenten nog niet de beste deal", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Valdis Dombrovskis.

Het dagelijks bestuur van de EU wil onder andere tussenpersonen verbieden om commissie te rekenen als ze klanten niet goed voorlichten. Ook wil het misleidende reclame aanpakken. De EU-landen en het Europees Parlement moeten nog wel met de voorstellen instemmen en passen die vaak nog aan.

Provisie opstrijken verbieden

De commissie wilde eigenlijk helemaal verbieden dat tussenpersonen provisie opstrijken, zoals in Nederland al tien jaar het geval is. Zo zouden ze de belangen van de klant beter voor ogen kunnen houden. Omdat dat plan veel verzet opriep, is het afgezwakt. Maar als er na drie jaar te weinig is verbeterd kan de commissie alsnog verder gaan, zegt zij.

Maar 17 procent van het totale kapitaal van Europese huishoudens bestond vorig jaar uit aandelen en obligaties. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten is dat veel meer.

Meer uit Financieel

Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

25 minuten geleden
AI slaagt over vijf jaar voor alle examens, zegt topman Nvidia

PALO ALTO (ANP/RTR) - Kunstmatige intelligentie (AI) kan over vijf jaar slagen voor alle examens die mensen ook kunnen halen. Dat heeft topman Jensen Huang van maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia voorspeld op een bijeenkomst aan de Amerikaanse Stanford Universiteit. Hij voegde er wel aan toe dat daarmee nog niet gezegd is dat computers dan even slim zijn als mensen.

1 uur geleden
Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

12 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

13 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

13 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

14 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

15 uur geleden