Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie wil overleg over beschermen platformwerkers

Europese Commissie wil overleg over beschermen platformwerkers

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat de Europese vakbonden en werkgeversorganisaties raadplegen over wetgeving voor zogeheten platformwerkers, zoals Uber-chauffeurs en Deliveroo-bezorgers. Die zal vooral gericht zijn op verbetering van hun werkomstandigheden, zegt het dagelijks EU-bestuur. De coronacrisis heeft de groei van die markt versneld, maar tegelijk aangetoond dat deze zzp'ers vaak in een kwetsbare positie verkeren als het om hun gezondheid, sociale bescherming en uitkeringen gaat.

"Het digitale tijdperk biedt geweldige mogelijkheden aan ondernemers, consumenten en burgers", zegt vicevoorzitter Margrethe Vestager van de Europese Commissie. "De platforms kunnen mensen aan een nieuwe baan helpen en nieuwe zakelijke ideeën verkennen. Maar tegelijk moeten de Europese waarden goed zijn opgenomen in de digitale economie. De nieuwe werkvormen moeten duurzaam en eerlijk zijn."

Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks) juicht het initiatief om de rechten van platformwerkers te verbeteren toe. Dat is broodnodig, stelt ze. "Dit moet snel leiden tot Europese wetgeving die vastlegt dat het overgrote deel van de platformwerkers gewoon werknemer is zoals alle anderen, met recht op een fatsoenlijk loon, ziekteverlof en verzekeringen."

PvdA-collega Agnes Jongerius vindt dat in principe alle platformwerkers als werknemer moeten worden beschouwd. "Onze inzet is om de bewijslast om te draaien. Ervan uitgaan dat er een arbeidsrelatie bestaat met het platform, dat volledig voor sociale en andere rechten zorg draagt. Het is aan het platform om het tegendeel aan te tonen."

Vorige week oordeelde het gerechtshof Amsterdam nog dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo geen zelfstandig ondernemers zijn, maar werknemers die recht hebben op een arbeidsovereenkomst. In Spanje wordt al aan wetgeving gewerkt na de uitspraak van het Hooggerechtshof vorig jaar dat de Spaanse maaltijdbezorger Glovo een arbeidsrelatie heeft met zijn bezorgers en niet slechts een tussenpersoon is. Ook in andere landen ligt de positie van werkenden in de platformeconomie steeds meer onder vuur.

Meer uit Financieel

Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

6 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

6 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

6 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

7 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

8 uur geleden
Topman Nvidia hoort bijna bij 20 rijkste mensen ter wereld

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Topman Jensen Huang van chipconcern Nvidia hoort bijna bij de rijkste twintig mensen ter wereld. Door de enorme koerswinst van zijn bedrijf op Wall Street werd hij donderdag in een klap zo'n 8,5 miljard dollar rijker.

10 uur geleden
Flinke koerssprong Nvidia helpt beurswaarde ASML verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel profiteerde van de enorme koerssprong van chipconcern Nvidia op Wall Street. Ook branchegenoten ASMI en Besi gingen met flinke winsten de handel uit.

11 uur geleden