Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie wil nieuwe regels voor banken verzachten

Europese Commissie wil nieuwe regels voor banken verzachten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil de nieuwe internationale regels die banken moeten versterken voor een nieuwe financiële crisis wat verzachten. Europese banken moeten straks hogere buffers aanhouden, maar krijgen daar onder meer langer de tijd voor.

De nieuwe regels zijn het sluitstuk van de afspraken die zijn gemaakt na de diepe crisis van 2008 en de jaren erna. Toen dreigden tal van banken om te vallen omdat ze bijvoorbeeld te veel hypotheken hadden verstrekt die niet terugbetaald konden worden. Ze moesten worden gered met vele miljarden euro's aan belastinggeld.

Banken moeten voortaan meer geld in kas houden om tegenslagen te kunnen opvangen, kwamen de EU en een groot aantal andere landen overeen in de zogeheten Bazel-afspraken. Bijvoorbeeld als ze krediet verstrekken aan bedrijven die niet door een kredietbeoordelaar zijn beoordeeld. Dat zou het weleens nog moeilijker kunnen maken voor het mkb om aan een lening te komen, waarschuwden critici. De Europese Commissie wil de nieuwe regels daarom niet vanaf 2023, maar vanaf 2025 gaan invoeren.

Risico's inschatten

Ook mogen banken hun eigen modellen blijven gebruiken om de risico's van een lening in te schatten. Wel worden die modellen aan bepaalde grenzen gebonden, zeggen de verantwoordelijke Eurocommissarissen Valdis Dombrovskis en Mairead McGuinness. De EU blijft de afspraken van Bazel ook met deze versoepelingen "trouw" naleven, bezweert de commissie.

De buffers van Europese banken zullen vanaf 2030 gemiddeld een kleine 9 procent groter moeten worden, becijfert de commissie. Als zij geen "rekening zou houden met de bijzondere omstandigheden" van de banken zou dat volgens haar meer dan twee keer zo veel zijn. De financiële sector zelf denkt het evenwel met nog minder af te kunnen en voerde daarvoor stevig campagne.

Hogere kosten

De EU-landen en het Europees Parlement moeten nog met de voorstellen instemmen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt het goed dat de Brusselse voorstellen wat minder ingrijpend uitpakken voor landen als Nederland met veel zogenoemde laagrisicohypotheken, dan eerder voorgesteld door het Bazel-comité. Maar over de hogere buffers wil de NVB nog wel in gesprek met beleidsmakers en de politiek. De Nederlandse banken zijn bang dat hogere buffers ook kunnen zorgen voor hogere maatschappelijke kosten, bijvoorbeeld in de vorm van hogere rentetarieven voor klanten. Dat zou ook meegenomen moeten worden in de besluitvorming, vinden ze.

Meer uit Financieel

RvS: asielzoeker mag langer dan 24 weken per jaar werken

DEN HAAG (ANP) - Asielzoekers in het bezit van een werkvergunning mogen langer dan de maximaal toegestane 24 weken per jaar werken in Nederland. Dat is het oordeel van de Raad van State. Volgens het hoogste bestuursorgaan is de Nederlandse zogeheten 24 wekeneis, op basis waarvan het UWV werkvergunningen verstrekt, in strijd met het Europese recht.

25 minuten geleden
Zweedse economie krimpt en belandt in recessie

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Zweden is in het derde kwartaal van dit jaar in een recessie beland. Dat komt vooral doordat huishoudens hun uitgaven terugschroefden door de stijgende kosten van het lenen van geld en de aanhoudend hoge inflatie.

38 minuten geleden
Philips onderuit op Damrak na nieuwe waarschuwing FDA

AMSTERDAM (ANP) - Philips is woensdag hard onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van het zorgtechnologieconcern. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen, omdat isolatieschuim los kon laten. Het aandeel opende ruim 5 procent lager en zag het verlies in de eerste handelsminuten verder oplopen tot bijna 7 procent.

1 uur geleden
Aandacht voor Philips en cijfers Prosus op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de AEX-fondsen Philips en Prosus. De Amerikaanse toezichthouder FDA waarschuwde opnieuw voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij het zorgtechnologieconcern sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

2 uur geleden
Goudprijs gaat richting oude recordniveau

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs gaat richting het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. Op de metaalmarkt in Singapore staat de prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) op ongeveer 2048 dollar. Goud bereikte een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce in augustus 2020.

2 uur geleden
Formule 1-uitzender Viaplay stelt publicatie resultaten weer uit

STOCKHOLM (ANP) - Streamingdienst Viaplay stelt opnieuw op het laatste moment de publicatie van zijn kwartaalcijfers uit. De derdekwartaalcijfers worden nu donderdag na het sluiten van de beurs in Stockholm gepubliceerd in plaats van woensdag.

2 uur geleden
Producenten industrie opnieuw iets minder negatief

DEN HAAG (ANP) - De producenten in de industrie waren in november opnieuw iets minder negatief dan een maand eerder. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doordat ondernemers minder negatief waren over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product. Hun oordeel over de orderportefeuille veranderde niet.

3 uur geleden