Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie wil nieuwe EU-landen in stapjes toegang geven

Europese Commissie wil nieuwe EU-landen in stapjes toegang geven

BRUSSEL (ANP) - Nu Oekraïne, Moldavië en andere landen staan te trappelen om lid te worden van de EU, is de Europese Commissie met een plan gekomen om de toetreding van nieuwe landen in etappes te laten gebeuren. In plaats van dat nieuwe landen zich eerst tientallen jaren moeten voorbereiden om in één keer op alle vlakken te voldoen aan de EU-eisen.

Oekraïne, Moldavië en landen op de westelijke Balkan zoals Bosnië en Servië mogen wat de Commissie betreft bijvoorbeeld eerst al meedoen met onderdelen van de gemeenschappelijke markt. Zo kan intussen de welvaart groeien, terwijl deze landen aan de andere punten werken. De Commissie wil er wel voor waken dat landen niet in deze eerste fase blijven hangen, en dus profiteren van de gemeenschappelijke markt zonder verdere hervormingen rond bijvoorbeeld corruptiebestrijding. Ook mogen nieuwe landen niet nipt voor het EU-toetredingsexamen slagen. In plaats daarvan "moeten ze de Europese waarden duidelijk en onherroepelijk omarmen en uitdragen voordat ze toetreden" staat in het plan.

De Europese Commissie stelt ook een ander stemsysteem voor zodat voor minder onderwerpen unanimiteit vereist is. Want met de huidige 27 EU-landen is het vaak al moeilijk om tot een gezamenlijk besluit te komen, maar met dertig of meer EU-landen wordt dat zeker nog problematischer.

Het plan is bedoeld als discussiestuk. De EU-landen hadden eerder al afgesproken dat de uitbreiding van de EU hand in hand moest gaan met hervormingen. Omdat anders de besluitvorming te complex wordt. Dit plan moet helpen bij de uitwerking van die afspraak.

Meer uit Buitenland

Schotse premier Yousaf stapt op na uiteenvallen regering

EDINBURGH (ANP) - De Schotse premier Humza Yousaf stapt op. Het parlement zou later deze week een vertrouwensstemming houden over hem, maar Yousaf houdt nu de eer aan zichzelf.

3 minuten geleden
Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse functionaris heeft dat bekendgemaakt, nadat de Turkse steun al was gemeld door NAVO-diplomaten.

35 minuten geleden
Einde aan maandenlange blokkades op grens Polen en Oekraïne

WARSCHAU/KYIV (ANP/RTR) - Poolse boeren hebben na maanden een einde gemaakt aan de blokkades van de grenzen met Oekraïne. De regeringen in Warschau en Kyiv melden dat ze overeenstemming hebben bereikt over het conflict rond de export van landbouwproducten.

1 uur geleden
Dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah opgelopen

RAFAH (ANP/RTR/DPA) - Het dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah maandag is opgelopen. Er zijn zeker 27 Palestijnen om het leven gekomen, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Israël heeft meerdere huizen in de zuidelijke stad in de Gazastrook gebombardeerd.

1 uur geleden
Diplomaten: Turkije steunt Mark Rutte als NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - Turkije steunt demissionair premier Mark Rutte als NAVO-chef. Dat hebben diplomaten in Brussel bevestigd. Rutte was afgelopen vrijdag op bezoek bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om steun te krijgen voor zijn kandidatuur voor de topjob. Er zijn nu nog drie NAVO-landen over die Rutte moet zien over te halen.

1 uur geleden
Spaanse premier Sánchez blijft na dagen twijfelen toch aan

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft besloten aan te blijven als regeringsleider. Hij twijfelde een aantal dagen over zijn politieke toekomst, nadat vorige week een corruptieonderzoek was geopend naar zijn echtgenote.

2 uur geleden
Tientallen doden na damdoorbraak in Kenia

NAIROBI (ANP/AFP) - Zeker 42 mensen zijn omgekomen na een damdoorbraak in Kenia, dat kampt met hevige regenval en overstromingen. Het dodental loopt mogelijk nog op.

2 uur geleden