Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie wil miljarden steken in eigen satellieten

Europese Commissie wil miljarden steken in eigen satellieten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet de ruimte in, vindt de Europese Commissie. Zij wil miljarden steken in een satellietennetwerk dat de EU minder afhankelijk moet maken van buitenlandse bedrijven als SpaceX.

Brussel maakt zich steeds grotere zorgen over de verovering van en mogelijke wapenwedloop in de ruimte, waar bijvoorbeeld China aan werkt. Economie en samenleving leunen steeds zwaarder op satellieten die communicatie mogelijk maken en informatie verzamelen. Een eigen satellietennetwerk maakt de EU niet alleen beter opgewassen tegen bijvoorbeeld cyberaanvallen, maar kan ook bijvoorbeeld internetverkeer stevig versnellen en minder kwetsbaar maken, stelt verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton. En daarmee kunnen ook Afrika en het Noordpoolgebied beter worden verbonden, waar ook de unie profijt van kan trekken.

Het satellietenproject gaat 6 miljard euro kosten, zegt Breton. De unie zou de komende vijf jaar zelf 2,4 miljard moeten bijdragen. De rest verwacht hij van het Europese ruimtevaartagentschap ESA, de lidstaten en van bedrijven.

De commissie wil verder afspraken en regels maken voor het steeds drukkere verkeer in de ruimte om ongelukken te voorkomen en bijvoorbeeld ruimteafval tegen te gaan. Het dagelijks bestuur van de EU wil daar bovendien beter op kunnen toezien.

Meer uit Buitenland

Rushdie aan beademing, verliest mogelijk oog na steekpartij

BUFFALO (ANP/RTR) - Schrijver Salman Rushdie ligt aan de beademing en verliest waarschijnlijk één oog na de steekpartij in Chautauqua in de staat New York. Zijn literair agent meldt in een verklaring dat "het nieuws niet goed is". Eerder werd gemeld dat Rushdie werd geopereerd nadat hij per helikopter naar het ziekenhuis was gebracht.

2 uur geleden
18-jarige scooterrijder omgekomen door aanrijding in Apeldoorn

APELDOORN (ANP) - Door een ongeval op de Laan van Orden in Apeldoorn is vrijdagavond een 18-jarige scooterrijder om het leven gekomen. De scooter kwam iets voor 22.00 uur frontaal in botsing met een auto.

2 uur geleden
Ook Huis VS keurt plannen goed voor klimaat, zorg en belastingen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Zoals verwacht heeft ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden goedgekeurd. Het door de Democraten gecontroleerde Huis stemde met 220-207 voor het plan.

2 uur geleden
Verdachte geïdentificeerd van steekpartij schrijver Rushdie

BUFFALO (ANP/RTR) - De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte die de vermaarde schrijver Salman Rushdie neerstak vlak voor een lezing in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Het gaat om een 24-jarige man uit New Jersey. Over de toestand van Rushdie is verder niets bekend.

5 uur geleden
Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

6 uur geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

7 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

8 uur geleden