Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie wil miljarden steken in eigen satellieten

Europese Commissie wil miljarden steken in eigen satellieten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet de ruimte in, vindt de Europese Commissie. Zij wil miljarden steken in een satellietennetwerk dat de EU minder afhankelijk moet maken van buitenlandse bedrijven als SpaceX.

Brussel maakt zich steeds grotere zorgen over de verovering van en mogelijke wapenwedloop in de ruimte, waar bijvoorbeeld China aan werkt. Economie en samenleving leunen steeds zwaarder op satellieten die communicatie mogelijk maken en informatie verzamelen. Een eigen satellietennetwerk maakt de EU niet alleen beter opgewassen tegen bijvoorbeeld cyberaanvallen, maar kan ook bijvoorbeeld internetverkeer stevig versnellen en minder kwetsbaar maken, stelt verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton. En daarmee kunnen ook Afrika en het Noordpoolgebied beter worden verbonden, waar ook de unie profijt van kan trekken.

Het satellietenproject gaat 6 miljard euro kosten, zegt Breton. De unie zou de komende vijf jaar zelf 2,4 miljard moeten bijdragen. De rest verwacht hij van het Europese ruimtevaartagentschap ESA, de lidstaten en van bedrijven.

De commissie wil verder afspraken en regels maken voor het steeds drukkere verkeer in de ruimte om ongelukken te voorkomen en bijvoorbeeld ruimteafval tegen te gaan. Het dagelijks bestuur van de EU wil daar bovendien beter op kunnen toezien.

Meer uit Buitenland

Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

34 minuten geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

1 uur geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

2 uur geleden
Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

2 uur geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

2 uur geleden
Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

3 uur geleden
VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

5 uur geleden