Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie wil dierenwelzijn tijdens transport verbeteren

Europese Commissie wil dierenwelzijn tijdens transport verbeteren

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt zal het vervoer van levende dieren naar een slachthuis niet langer duren dan negen uur en moeten vervoerders meer rekening houden met temperatuur en de leeftijd van de dieren. Dat blijkt uit een uitgelekt voorstel van de Europese Commissie dat volgende week officieel naar buiten komt.

Het Europees Parlement had vorig jaar aangedrongen op transportregels die rekening houden met dierenwelzijn. Dierenrechtenorganisaties en een groot deel van de Europese burgers, zo bleek uit bevragingen, wilden zelfs een totaal verbod van het vervoer van levende dieren naar landen buiten de Europese Unie.

Zo ver wil de commissie niet gaan. De commissie stelt vast dat het commerciële vervoer van levende dieren belangrijk is voor "het functioneren van de interne markt". De commissie constateert ook dat binnen de EU de dierenrechten zo verschillend zijn dat het al een hele verbetering is als straks overal dezelfde minimale regels gelden. Het commissievoorstel zoekt daarom een middenweg tussen dierenwelzijn en de belangen van de transport- en agrarische sector.

Beoordeling

Volgens de commissie is binnen negen uur rijden doorgaans het juiste slachthuis voor de diersoort te vinden. Is de tocht toch langer, dan moeten de dieren eerst rusten. Het voorstel bevat ook regels voor het commerciële vervoer van katten en honden, waarvoor nu nauwelijks regels bestaan. Gaan dieren buiten de EU, dan moet er een dierenverzorger mee.

Het voorstel gaat na volgende week voor beoordeling naar de verschillende EU-landen en het Europees Parlement. Die mogen het aanpassen voordat de nieuwe regels worden omgezet in wetgeving. Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren heeft alvast teleurgesteld gereageerd: "Bij zeetransporten worden vaak tienduizenden dieren tegelijk vervoerd. Bij verre transporten naar bijvoorbeeld het Midden-Oosten sterven daarbij honderden dieren onderweg. Eén dierenwelzijnsmedewerker kan in de praktijk weinig doen voor zoveel dieren".

Meer uit Buitenland

Zweden jongste lid van NAVO na akkoord Hongarije

BOEDAPEST (ANP/RTR/AFP) - Zweden kan toetreden tot de NAVO. Hongarije is als laatste lid van het bondgenootschap akkoord gegaan. De Zweedse premier Ulf Kristersson spreekt over een historische dag na de instemming door het Hongaarse parlement.

43 minuten geleden
Hezbollah: zestig raketten afgevuurd op Israëlische basis

BEIROET (ANP/AFP) - Hezbollah zegt zestig raketten op een Israëlische militaire basis te hebben afgevuurd. Volgens de Libanese groepering gaat het om een vergeldingsactie voor eerdere Israëlische luchtaanvallen ver op Libanees grondgebied.

1 uur geleden
VS-militair overleden die zichzelf in brand stak bij ambassade Israël

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse militair die zichzelf in brand had gestoken bij de Israëlische ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington, is overleden. Dat melden Amerikaanse media.

3 uur geleden
Slowakije: landen overwegen troepen te sturen naar Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Sommige landen van de EU en de NAVO overwegen troepen naar Oekraïne te sturen, stelt de Slowaakse premier Robert Fico. Hij wil niet zeggen om welke landen het gaat. Het zou niet gaan om een inzet in Europees of NAVO-verband.

3 uur geleden
Aanhang Navalny houdt afscheidsbijeenkomst voor einde week

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat er "voor het einde van de werkweek" een publieke herdenking van hem komt. Er wordt gezocht naar een plek waar de bijeenkomst kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden, zo wordt via sociale media bericht. Aanvankelijk was sprake van een begrafenis, maar volgens Navalny-woordvoerster Kira Jarmisj is nog niet bekend waar en wanneer Navalny wordt begraven.

3 uur geleden
Team van Navalny: begrafenis Navalny voor einde werkweek

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team van medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat hij "voor het einde van de werkweek" wordt begraven. Er wordt gezocht naar een plek waar een publieke begrafenis kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden.

4 uur geleden
Bijna drie jaar cel geëist tegen Russische mensenrechtenactivist

MOSKOU (ANP/AFP) - Een aanklager heeft in Rusland bijna drie jaar cel geëist tegen mensenrechtenactivist Oleg Orlov. De 70-jarige Orlov wordt ervan beschuldigd dat hij de Russische strijdkrachten in diskrediet heeft gebracht en de aanval op Oekraïne meerdere malen heeft veroordeeld.

4 uur geleden