Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie wil autodeal met Verenigd Koninkrijk verlengen

Europese Commissie wil autodeal met Verenigd Koninkrijk verlengen

BRUSSEL (ANP) - Om een dreigend tekort aan batterijen en elektrische auto's in de EU-landen tegen te gaan, stelt de Europese Commissie voor om gunstige Brexit-afspraken te verlengen tot 2027.

Zonder de verlenging stoppen anders aan het einde van dit jaar onderlinge handelsafspraken met lage importheffingen voor batterijen en elektrische voertuigen. In 2020, toen het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapte, waren die gunstige afspraken gemaakt als een overgangsmaatregel.

De uitzonderlijke verlenging van de handelsafspraken geldt wat de Europese Commissie betreft alleen voor elektrische auto's en batterijen en niet voor andere producten. De EU-landen en het Verenigd Koninkrijk moeten zich er nu over buigen of ze dit een goed idee vinden.

Tegenslagen

De afspraken over de herkomst en de heffing van batterijen en elektrische auto's werden in 2020 gemaakt met de Europese ambitie in het achterhoofd om zelf meer van deze artikelen te gaan produceren. Dat hing ook samen met de groene ambities van de EU-landen. Het uitbreiden van de Europese productie is alleen niet goed gelukt door tegenslagen als Covid-19 en de Russische inval in Oekraïne.

De Europese Commissie wil voor de komende drie jaar ook 3 miljard euro opzij zetten om de batterijfabricage in de EU te stimuleren. Het geld moet gaan naar de meest duurzame producenten.

Speciale overlegraad

Na de Brexit in 2020 besluit een speciale overlegraad van het Verenigd Koninkrijk en de EU over gemeenschappelijke belangen en handelsafspraken.

De Europese autobrancheorganisatie ACEA is blij met het voorstel van Brussel. Volgens de organisatie is de deal van "vitaal belang" voor de productie van elektrische auto's in Europa, maar ook voor heel de Europese waardeketen van batterijen. "Als het voorstel niet wordt goedgekeurd, wordt onze export minder concurrerend. Het zou ook een negatief domino-effect hebben op de vraag naar Europese batterijen en accumaterialen", stelt de ACEA.

De brancheorganisatie zegt dat als de deal niet doorgaat, er mogelijk 480.000 elektrische auto's minder geproduceerd worden in Europa de komende drie jaar. Daarmee zou 4,3 miljard euro worden misgelopen. Daarom roept de ACEA de EU-lidstaten op om het voorstel van de Europese Commissie unaniem te steunen.

Meer uit Financieel

Al ruim 130.000 aanmeldingen voor massaclaim tegen Booking.com

DEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.

34 minuten geleden
Consumentenbond: boodschappen over grens wel degelijk goedkoper

DEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.

1 uur geleden
AEX-index begint afwachtend aan tweede jaarhelft

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag afwachtend begonnen aan de tweede helft van het jaar. Beleggers deden het rustig aan en hielden vooral de ontwikkelingen rond de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners in de gaten. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

1 uur geleden
TNO roept overheid op te investeren in hightechmegaclusters

DEN HAAG (ANP) - Nederland dreigt op technologisch en economisch gebied achterop te raken bij landen als Zuid-Korea, de Verenigde Staten en China die miljarden investeren in belangrijke sleuteltechnologieën, waarschuwt TNO. Om dat te voorkomen roept de onderzoeksorganisatie de overheid op om gericht te investeren in de ontwikkeling van hightechmegaclusters om nieuwe techkampioenen te creëren.

1 uur geleden
Energiebedrijven gedagvaard voor massaclaim over prijsverhogingen

AMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijven Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis worden gedagvaard om prijsverhogingen bij variabele energiecontracten. Dat heeft de Stichting Eerlijke Handelspraktijken laten weten. Volgens claimorganisatie gaat haar eerder aangekondigde massaclaim tegen de energiesector daarmee officieel van start.

2 uur geleden
De Volksbank formeel verder onder nieuwe naam ASN Bank

UTRECHT (ANP) - De Volksbank gaat vanaf dinsdag formeel verder onder de nieuwe merknaam ASN Bank. De staatsbank maakte in december al bekend dat afscheid wordt genomen van de dochtermerken SNS, RegioBank en BLG Wonen en dat het bedrijf dan doorgaat met de merknaam ASN Bank.

2 uur geleden
ABN AMRO grotere speler in Duitsland na afronding overname HAL

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO heeft de overname afgerond van de Duitse bank Hauck Aufhäuser Lampe (HAL). Daardoor wordt Bethmann Bank, de vermogensbeheertak van ABN AMRO in Duitsland, daar een van de grootste bankspelers voor vermogende particuliere klanten en familiebedrijven.

2 uur geleden