Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie werkt aan oplossing Brits-Franse visserijruzie

Europese Commissie werkt aan oplossing Brits-Franse visserijruzie

ROME (ANP) - De Europese Commissie werkt intensief aan een oplossing voor het Brits-Franse conflict over visserijvergunningen. Voorzitter Ursula von der Leyen liet dat weten na een onderhoud met de Britse premier Boris Johnson op de G20-top in Rome. De Franse regering had het dagelijks EU-bestuur gevraagd mee te helpen de kwestie op te lossen.

Frankrijk nam donderdag een Britse vissersboot in beslag die niet over de juiste vergunning zou beschikken om in Franse wateren te vissen. De Britten zeggen dat de vergunning wel in orde was en ontboden de Franse ambassadeur in Londen voor uitleg.

Londen heeft gedreigd met "rigoureuze controles" op vissersboten uit EU-landen in Britse wateren, als Frankrijk zoals aangekondigd sancties instelt. Volgens Parijs is het Britse gedrag in strijd met de brexitafspraken. Johnson noemde de Franse dreiging tegenover Von der Leyen "compleet ongerechtvaardigd" en herhaalde dat juist de Fransen in strijd lijken te handelen met de handels- en samenwerkingsovereenkomst die is gesloten bij het Britse vertrek uit de EU.

De Britse brexitminister David Frost liet zaterdag zijn ongenoegen blijken over uitlatingen van de Franse premier Jean Castex in een brief aan de Europese Commissie, waarin hij suggereerde dat de EU zou moeten tonen dat het verlaten van de EU tot meer schade leidt dan erin blijven. Frost sprak op Twitter van "erg verontrustende en problematische" opmerkingen. "We zullen constructief blijven praten om de meningsverschillen tussen ons op te lossen, en we roepen de EU en Frankrijk op retoriek en acties die dat bemoeilijken achterwege te laten."

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

4 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

5 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

7 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

8 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

8 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

9 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

9 uur geleden