Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie: straf voor organisatoren referenda Oekraïne

Europese Commissie: straf voor organisatoren referenda Oekraïne

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Europese Commissie wil deelnemers aan de organisatie van de Russische referenda in de bezette delen van Oekraïne op de sanctielijst van de EU zetten. Ook "internationale waarnemers" die Moskou voor de volksstemming over aansluiting bij Rusland naar Oekraïne heeft gestuurd, komen volgens de woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell in aanmerking voor strafmaatregelen.

Het dagelijks EU-bestuur bereidt een nieuw sanctiepakket voor vanwege de recente ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne, zoals de Russische oproep van reservisten, de dreiging met het gebruik van kernwapens door president Vladimir Poetin en de referenda in de bezette delen van Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. De EU denkt dat de uitslag van de referenda doorgestoken kaart is en al vaststaat.

Sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 sanctioneert de EU personen en entiteiten (bijvoorbeeld bedrijven) voor het niet respecteren van de Oekraïense territoriale integriteit. Op die lijst staan momenteel 1206 personen en 108 entiteiten, maar als het aan de Commissie ligt wordt die lijst uitgebreid. De voorstellen van de Commissie voor een nieuw sanctiepakket worden binnenkort verwacht.

Russische olie

Volgens EU-bronnen liggen onder meer een invoerverbod van Russische diamanten en een uitvoerverbod naar Rusland van elektronische componenten die in wapens kunnen worden gebruikt op tafel. Daarnaast is sprake van een prijsplafond voor Russische olie, maar volgens ingewijden zijn de 27 landen het hier niet over eens. De sancties moeten unaniem worden goedgekeurd.

Russische staatsmedia verwachten dat Poetin vrijdag de annexatie van de gebieden officieel zal aankondigen. Dan kan hij iedere Oekraïense beschieting zien als een directe aanval op Russisch grondgebied.

Meer uit Buitenland

Duits parlementair defensiespecialist wil communicatie beveiligen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse parlementair commissaris voor defensie, Eva Högl, heeft voortvarend ingrijpen geëist naar aanleiding van een afluisterschandaal in de strijdkrachten. "Als eerste moeten alle verantwoordelijken op alle niveaus in de strijdkrachten getraind worden in het gebruik van beschermde communicatiemiddelen. Ten tweede moet worden vastgesteld dat geheime informatie en communicatie stabiel en betrouwbaar zijn."

15 minuten geleden
VK: gemiddeld 983 Russische doden en gewonden per dag

LONDEN (ANP) - Het aantal Russische militairen dat dagelijks sneuvelt of gewond raakt in Oekraïne, was sinds het begin van de invasie niet zo hoog als vorige maand. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie, dat spreekt over gemiddeld 983 slachtoffers per dag.

24 minuten geleden
Aangehouden personen Berlijn niet voortvluchtig RAF-duo

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - Twee personen die zondag zijn aangehouden in Berlijn, zijn niet de voortvluchtige RAF-leden Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg. Dat maakte de politie bekend na een grote operatie in het stadsdeel Friedrichshain.

52 minuten geleden
Aanklager: 170 mensen geëxecuteerd in dorpen Burkina Faso

OUAGADOUGOU (ANP/AFP) - De autoriteiten in Burkina Faso onderzoeken berichten dat zo'n 170 mensen zijn omgekomen bij aanvallen op drie noordelijke dorpen. Een aanklager zegt dat slachtoffers vorige week zijn "geëxecuteerd".

1 uur geleden
Vier verdachten opgepakt in terreuronderzoek België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten hebben vier arrestaties verricht bij een antiterreuroperatie. Het gaat volgens Belgische media om personen die worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag.

1 uur geleden
Sharif weer verkozen tot premier van Pakistan

ISLAMABAD (ANP/AFP/DPA) - Shehbaz Sharif wordt voor de tweede keer premier van Pakistan. Hij kreeg na onrustig verlopen verkiezingen zondag meer dan de helft van de parlementariërs achter zich.

2 uur geleden
Aanhoudingen in Berlijn bij zoektocht voortvluchtige RAF-leden

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie heeft twee aanhoudingen verricht bij de zoektocht naar voortvluchtige leden van terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF). Over de identiteit van de arrestanten is nog niets bekendgemaakt.

3 uur geleden