Europese Commissie stelt EU-aanpak kritische grondstoffen voor
BRUSSEL (ANP) - De EU moet zelf meer kritieke grondstoffen gaan delven en meer recyclen om de komende jaren in haar behoefte te kunnen voorzien, vindt de Europese Commissie. Ze stelt voor de aanpak van zeldzame grondstoffen voor de EU wettelijk te regelen om tegen 2030 10 procent uit eigen bodem te kunnen winnen, en 15 procent uit hergebruik te halen.
"Het is in ons aller belang om de productie in de EU op een duurzame manier op te voeren", zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Tegelijk moet de EU ervoor zorgen dat de risico's van toelevering voor de Europese ondernemingen zoveel mogelijk worden gespreid, aldus de Duitse. 40 procent van de essentiële grondstoffen zou in 2030 in Europese fabrieken moeten worden verwerkt.
Het dagelijks EU-bestuur heeft een lijst van ruim twintig grondstoffen opgesteld die essentieel zijn voor sectoren als de groene en de digitale industrie, lucht- en ruimtevaart en defensie. Er staan onder meer boor, kobalt, koper, lithium, nikkel en platinum op.
Stijgende vraag
De vraag in de EU naar zeldzame aardmetalen zal de komende decennia sterk stijgen. Veel kritieke grondstoffen zijn nodig voor de productie van bijvoorbeeld batterijen en accu’s om de energietransitie in de EU mogelijk te maken en in 2050 klimaatneutraal te zijn, zoals de lidstaten hebben afgesproken. Voor onshore en offshore windturbines bijvoorbeeld neemt de vraag naar aardmetalen in 2030 naar verwachting tot 4,5 keer toe, verwacht het dagelijks EU-bestuur. De vraag naar lithium, nodig voor de productie van batterijen voor elektrische auto's, zal volgens de commissie tot 2050 kunnen oplopen tot meer dan 20 keer.
De EU is nu sterk afhankelijk van schaarse grondstoffen uit andere landen, zoals China. Ze haalt bijvoorbeeld 97 procent van haar magnesiumbehoefte uit China. De commissie wil dat sterk verminderen, maar erkent dat "de EU nooit zelfvoorzienend zal zijn" en altijd op import zal blijven leunen, maar niet uit landen als Rusland of China. Ze wil daarom "strategische projecten buiten de EU" opzetten, in "gelijkgestemde" landen waar veel kritieke grondstoffen zijn, en met geïnteresseerde partners een alliantie gaan vormen.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers kijken in de komende beursweek uit naar het begin van de drukke cijferperiode. Op Wall Street komen grote bedrijven als PepsiCo en enkele Amerikaanse banken met hun kwartaalresultaten. In Nederland geeft onder meer TomTom inzage in de boeken.
7 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse krant The Telegraph wordt binnenkort waarschijnlijk verkocht. De eigenaar van de Amerikaanse nieuwswebsite The New York Sun staat op het punt om het voor ruim 550 miljoen pond te kopen, zo'n 657 miljoen euro, melden ingewijden tegen zakenkrant Financial Times (FT).
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben beleidsvrijheid in hoe ze minima tegemoetkomen. Zo reageert een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op onderzoek van vakbond FNV.
11 uur geledenHILVERSUM (ANP) - KLM-topvrouw Marjan Rintel wil dat Brussel met financiële maatregelen komt om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese branchegenoten. Die hoeven namelijk niet om Rusland heen te vliegen en daardoor concurreren zij op een oneerlijke manier met Europese vliegmaatschappijen, vindt ze.
12 uur geledenUTRECHT (ANP) - Mensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per jaar dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke situatie zitten. Dit meldt vakbond FNV, die in een onderzoek verschillende uitkeringen in meer dan zeventig gemeenten heeft vergeleken. De vakbond vindt de grote verschillen oneerlijk en zegt zich hier grote zorgen over te maken.
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag 39.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er 4000 meer dan de vorige kijkdag in april van dit jaar. Ook het aantal te bezichtigen huizen lag hoger dan de vorige editie: ruim 6500 te koop staande woningen hadden de deuren opengezet, tegen 5600 in april.
1 dag geledenBRINDISI (ANP/RTR) - Italiaanse aanklagers hebben zeven mensen en twee bedrijven beschuldigd van fraude en het overtreden van veiligheidsregels in een onderzoek naar vermoedelijk gebrekkige vliegtuigonderdelen. Deze werden door een Italiaans bedrijf voor Boeing geproduceerd.
1 dag geleden