Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie stelt EU-aanpak kritische grondstoffen voor

Europese Commissie stelt EU-aanpak kritische grondstoffen voor

BRUSSEL (ANP) - De EU moet zelf meer kritieke grondstoffen gaan delven en meer recyclen om de komende jaren in haar behoefte te kunnen voorzien, vindt de Europese Commissie. Ze stelt voor de aanpak van zeldzame grondstoffen voor de EU wettelijk te regelen om tegen 2030 10 procent uit eigen bodem te kunnen winnen, en 15 procent uit hergebruik te halen.

"Het is in ons aller belang om de productie in de EU op een duurzame manier op te voeren", zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Tegelijk moet de EU ervoor zorgen dat de risico's van toelevering voor de Europese ondernemingen zoveel mogelijk worden gespreid, aldus de Duitse. 40 procent van de essentiële grondstoffen zou in 2030 in Europese fabrieken moeten worden verwerkt.

Het dagelijks EU-bestuur heeft een lijst van ruim twintig grondstoffen opgesteld die essentieel zijn voor sectoren als de groene en de digitale industrie, lucht- en ruimtevaart en defensie. Er staan onder meer boor, kobalt, koper, lithium, nikkel en platinum op.

Stijgende vraag

De vraag in de EU naar zeldzame aardmetalen zal de komende decennia sterk stijgen. Veel kritieke grondstoffen zijn nodig voor de productie van bijvoorbeeld batterijen en accu’s om de energietransitie in de EU mogelijk te maken en in 2050 klimaatneutraal te zijn, zoals de lidstaten hebben afgesproken. Voor onshore en offshore windturbines bijvoorbeeld neemt de vraag naar aardmetalen in 2030 naar verwachting tot 4,5 keer toe, verwacht het dagelijks EU-bestuur. De vraag naar lithium, nodig voor de productie van batterijen voor elektrische auto's, zal volgens de commissie tot 2050 kunnen oplopen tot meer dan 20 keer.

De EU is nu sterk afhankelijk van schaarse grondstoffen uit andere landen, zoals China. Ze haalt bijvoorbeeld 97 procent van haar magnesiumbehoefte uit China. De commissie wil dat sterk verminderen, maar erkent dat "de EU nooit zelfvoorzienend zal zijn" en altijd op import zal blijven leunen, maar niet uit landen als Rusland of China. Ze wil daarom "strategische projecten buiten de EU" opzetten, in "gelijkgestemde" landen waar veel kritieke grondstoffen zijn, en met geïnteresseerde partners een alliantie gaan vormen.

Meer uit Financieel

Nederland opnieuw vierde op Europese welvaartslijst

DEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.

46 minuten geleden
Minder kampeerders door nat voorjaar, herstel verwacht dit jaar

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.

5 uur geleden
Minder kampeerders door nat voorjaar, herstel verwacht dit jaar

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.

7 uur geleden
Winsten Wall Street na Brits-Amerikaanse handelsdeal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook zei president Donald Trump dat hij de hoge heffingen op Chinese goederen kan verlagen als de handelsgesprekken tussen China en de VS in Zwitserland komend weekend goed verlopen en dat beleggers nu aandelen moeten kopen.

9 uur geleden
Bloomberg: moeder British Airways bestelt 30 Boeing-vliegtuigen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, gaat ongeveer dertig vliegtuigen van het type 787 Dreamliner kopen van het Amerikaanse Boeing. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Ook zou IAG een optie nemen om meer toestellen te kunnen kopen van Boeing.

10 uur geleden
AEX sluit boven 900 punten door Brits-Amerikaanse handelsdeal

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten gesloten. De beurshandel kreeg steun van de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Volgens president Donald Trump heeft het Verenigd Koninkrijk toegezegd meer Amerikaanse landbouwproducten zoals rundvlees toe te laten.

13 uur geleden
Starmer: heffing VS op Brits staal naar nul, autotarief verlaagd

SOLIHULL (ANP) - De Verenigde Staten hebben de heffingen op Brits staal en aluminium geschrapt, zei premier Keir Starmer van het Verenigd Koninkrijk. Ook gaan de Amerikaanse heffingen op Britse auto's sterk omlaag, zei hij over een handelsdeal met Donald Trump.

13 uur geleden