Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie: staatssteun voor Alitalia was illegaal

Europese Commissie: staatssteun voor Alitalia was illegaal

BRUSSEL (ANP) - De Italiaanse vliegtuigmaatschappij Alitalia heeft in 2017 ten onrechte 900 miljoen euro staatssteun ontvangen, oordeelt de Europese Commissie na een onderzoek van drie jaar. De illegale steun om de maatschappij op de been te houden, in de vorm van twee leningen, gaf een oneerlijk concurrentievoordeel. De kapitaalinjectie van 1,35 miljard euro die Rome de komende drie jaar aan een nieuwe maatschappij met de naam Italia Trasporto Aereo (ITA) zal geven, is daarentegen wel legaal, aldus het dagelijks EU-bestuur.

Vanaf 15 oktober wordt het failliete Alitalia opgevolgd door ITA. Het is geen doorstart, vindt de commissie, en het onafhankelijke ITA zal dan ook niet opdraaien voor de illegale steun aan Alitalia. De steun voor ITA voldoet wel aan de marktvoorwaarden. De Italiaanse staat moet de 900 miljoen terughalen bij Alitalia.

Met Brussel is overeengekomen dat het vorig jaar opgerichte ITA een deel van de vloot van Alitalia overneemt en ook een aantal slots (start- en landingsrechten). "Het zal minder dan de helft vliegtuigen hebben, naar minder bestemmingen vliegen en een aantal verliesgevende routes schrappen", zegt mededingingscommissaris Margrethe Vestager. Ze verwacht dat ITA, anders dan het jarenlang verliesgevende Alitalia, rendabel zal zijn.

ITA heeft inmiddels zijn vliegvergunning binnen en is vorige maand begonnen met de verkoop van tickets. Het bedrijf is volgens ingewijden van plan snel veel nieuwe vliegtuigen te kopen. ITA zou in onderhandeling zijn met zowel Boeing als Airbus over de aanschaf van zo’n tachtig toestellen ter waarde van ruim 5 miljard euro. "Vandaag maakt de Italiaanse luchtvaartsector een nieuwe start", aldus Vestager op vrijdag.

Meer uit Financieel

Onderzoek: kwart bedrijfs- en overheidsgebouwen niet zuinig

BREDA (ANP) - Van alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in Nederland is mogelijk een kwart niet energiezuinig. Slecht een klein deel van de gebouwen in Nederland heeft op dit moment een energielabel, maar onderzoekers van Taskforce Label A bedachten een methode om toch iets over het verbruik te kunnen zeggen. Zij schatten dat zo’n 115.000 van de circa 480.000 zogeheten utiliteitsgebouwen slechter scoren dan energielabel C, de ondergrens voor gebouwen die als energiezuinig gelden.

38 minuten geleden
Groente en fruit verrot op Britse akkers door personeelstekort

STONELEIGH (ANP/BLOOMBERG) - Op de Britse akkers staat voor miljoenen ponden aan groente en fruit weg te rotten. Dat komt onder meer doordat telers niet genoeg personeel kunnen werven, waardoor gewassen niet worden geoogst. De brexit bemoeilijkt bovendien het werven van personeel uit de Europese Unie.

1 uur geleden
Oliebedrijven onder druk op Wall Street na daling olieprijzen

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse olieproducenten stonden maandag onder druk op Wall Street. ExxonMobil, Chevron, Marathon Oil en Occidental Petroleum zakten tot meer dan 4 procent door een flinke daling van de olieprijzen die volgden op tegenvallende economische cijfers uit China. Beleggers vrezen daardoor dat China minder olie zal afnemen. Ook maakte het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco bij de publicatie van zijn resultaten bekend klaar te staan om de productie te verhogen indien het Saudische regime daar om vraagt.

2 uur geleden
ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

UTRECHT (ANP) - ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven verwachten tegelijkertijd een groter beroep op het wegtransport. Maar bij beide alternatieven zijn de mogelijkheden maar beperkt.

3 uur geleden
Saudische prins investeerde half miljard in Rusland rond invasie

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Saudi-Arabisch investeringsfonds heeft stilletjes voor meer dan een half miljard dollar in drie Russische energiebedrijven gestoken. Kingdom Holding, dat eigendom is van prins Alwaleed Bin Talal, deed dat rond de Russische invasie van Oekraïne. Dat werd duidelijk uit officiële beursdocumenten die afgelopen weekeinde werden vrijgegeven.

3 uur geleden
KLM-piloten in het buitenland niet meer gratis naar het werk

AMSTERDAM (ANP) - Piloten van KLM die in het buitenland wonen, kunnen niet meer gratis van en naar het werk reizen. In de nieuwe cao wordt, mits piloten akkoord geven, de gratis regeling afgeschaft. Dat betekent concreet dat piloten die in het buitenland wonen een vast bedrag in de maand betalen voor het woon-werkverkeer.

4 uur geleden
Kosovo voert stroomonderbrekingen in door energiecrisis

PRISTINA (ANP/RTR) - Huishoudens en bedrijven in Kosovo moeten vanaf maandag rekening houden met regelmatige stroomonderbrekingen. Het Balkanland produceert niet genoeg elektriciteit om zelf aan de vraag te voldoen en de hoge stroomprijzen in het buitenland maken het moeilijk voor het armlastige land om elektriciteit te importeren. Daarmee is Kosovo een van de eerste landen in Europa waar de energiecrisis tot stroomonderbrekingen leidt.

4 uur geleden