Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie sluit langverwacht handelsakkoord met Mercosur

Europese Commissie sluit langverwacht handelsakkoord met Mercosur

MONTEVIDEO (ANP) - De Europese Commissie heeft een handelsakkoord gesloten met de landen van Mercosur. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie vanuit de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo bekendgemaakt. Over een handelsverdrag tussen de Europese Unie en Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay wordt al ruim twintig jaar gepraat.

Met het handelsakkoord verdwijnen importheffingen op diverse producten. Voor EU-landen wordt het onder meer goedkoper en makkelijker om kaas, wijn, medicijnen en auto's naar de Zuid-Amerikaanse landen uit te voeren. Zuid-Amerika kan op zijn beurt goedkoper vlees, soja, auto-onderdelen en grondstoffen exporteren.

Met het handelsakkoord "creëren de Europese Unie en Mercosur een van de grootste handels- en investeringspartnerschappen die de wereld ooit heeft gezien", zei Von der Leyen tijdens een persconferentie.

Enorme kansen

Vanuit economisch oogpunt gezien is het "een win-winovereenkomst. Europa is al de op één na grootste investerings- en handelspartner van Mercosur. De EU-Mercosur zal voor consumenten en bedrijven aan beide zijden belangrijke voordelen opleveren. Het zal Europese investeringen in strategische industrieën in heel Europa vergemakkelijken".

De overeenkomst biedt "enorme kansen" voor de 60.000 EU-bedrijven die naar Mercosur exporteren. "Ze profiteren van lagere tarieven, eenvoudigere douaneprocedures en preferentiële toegang tot enkele kritieke grondstoffen."

Gezondheids- en voedselnormen

Er is ook geluisterd naar de zorgen van de boeren en daar is ook op gehandeld, zei de politica. "Deze overeenkomst bevat robuuste waarborgen. Mercosur is de grootste overeenkomst ooit als het gaat om de bescherming van voedsel- en drankproducten uit de EU." Ook blijven volgens Von der Leyen Europese gezondheids- en voedselnormen "onaantastbaar".

Het akkoord moet nu eerst juridisch worden getoetst en worden vertaald in alle officiële EU-talen. Daarna wordt het voorgelegd aan de 27 EU-lidstaten. Hier gaan naar verwachting enkele maanden overheen.

Natuur- en milieuschade

Een verdrag tussen de EU en Mercosur-landen is omstreden. Onder meer Frankrijk sprak zich de afgelopen maand meermaals uit tegen een deal. Het land was ook toneel van felle boerenprotesten tegen de handelsovereenkomst. In Nederland riep een meerderheid in de Tweede Kamer het kabinet op om een eventueel handelsverdrag te verwerpen. Critici vrezen onder andere dat zo'n verdrag leidt tot extra natuur- en milieuschade en hevigere concurrentie voor Europese boeren.

Meer uit Financieel

KLM: uitspraak rechter over staking 'positief voor passagiers'

AMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."

6 uur geleden
Rechter verbiedt staking van grondpersoneel KLM van woensdag

AMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.

6 uur geleden
Martijn Snoep herbenoemd als bestuursvoorzitter ACM

AMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.

7 uur geleden
AEX sluit lager in aanloop deadline importheffingen Trump

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.

7 uur geleden
Kabinet wil Invest-NL en Invest International laten fuseren

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.

8 uur geleden
Schiphol waarschuwt voor onaanvaardbare risico's bij KLM-staking

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.

8 uur geleden
Bronnen: OPEC+ besluit zaterdag over nieuwe productieverhoging

WENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.

8 uur geleden