Europese Commissie neemt nog geen stappen tegen Meta
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie neemt nog geen maatregelen tegen Meta dat gaat stoppen met het gebruik van factcheckers in de Verenigde Staten. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag gezegd. De Commissie geeft geen specifiek commentaar op "iets dat in de VS gebeurt", zei de woordvoerder. Pas als Meta ook in de Europese Unie met factcheckers wil stoppen, komt de Europese Commissie in beeld.
Mocht het bedrijf van Mark Zuckerberg dat ook in de EU willen gaan doen, dan moet Meta eerst een risicoanalyse maken en naar de Europese Commissie sturen. De veranderingen moeten dan voldoen aan de EU-regels voor internetplatforms, zoals die zijn vastgelegd in de wet inzake digitale diensten (DSA), benadrukt de woordvoerder van de Europese Commissie.
"Het werk van factcheckers in de EU is gebaseerd op hoge ethische en professionele standaarden die hun onafhankelijkheid garanderen", zei hij. In de DSA staat dat werken met "onafhankelijke factcheckers wordt beschouwd als een effectieve manier om systeemrisico's die voortvloeien uit zeer grote onlineplatformdiensten te beperken." De woordvoerder noemde daarbij risico's van desinformatie en risico's bij verkiezingsprocessen.
Hoogte eventuele boete
Op het moment dat Meta de EU-wetgeving zou overtreden, kan de Europese Commissie in laatste instantie een boete opleggen die kan oplopen tot 6 procent van de wereldwijde jaaromzet van het bedrijf.
Meta Platforms heeft nu geen plannen om ook in de Europese Unie te stoppen met feitencontroles op socialemediaberichten, zo heeft het bedrijf woensdag laten weten.
Meer uit Buitenland
SEOUL (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol wil dat de rechter zich uitspreekt over de rechtmatigheid van zijn aanhouding. De advocaten van de door het parlement geschorste Yoon hebben donderdag een verzoek hiertoe ingediend bij de rechtbank in Seoul. Die moet binnen 48 uur een beslissing nemen.
1 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse president Joe Biden en diens opvolger Donald Trump telefonisch bedankt voor hun hulp bij het rondkrijgen van het bestand tussen Israël en Hamas.
6 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - De ultrarechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich is tegen het bestand tussen Israël en Hamas en dreigt uit de coalitie te stappen als de strijd wordt gestaakt. Dat zei hij in een verklaring.
9 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - De president van Israël, Isaac Herzog, noemt het akkoord over de Gazastrook de juiste zet om de gijzelaars in handen van de Palestijnen thuis te brengen. In een verklaring op televisie reageerde hij op het staakt-het-vuren en de deal voor de vrijlating van gijzelaars tussen Israël en Hamas.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens een persconferentie details gedeeld over het bestand in de Gazastrook. Het akkoord bestaat in de eerste fase van zes weken uit onder meer een staakt-het-vuren. Als de onderhandelingen over de tweede fase na die zes weken nog niet klaar zijn, blijft het tijdelijke staakt-het-vuren gelden.
10 uur geledenGAZA (ANP/RTR) - Een functionaris van de Palestijnse beweging Hamas noemt het akkoord met Israël over een bestand in de Gazastrook een grote winst. Een vooraanstaand lid van de organisatie feliciteert op Telegram het "trotse Gaza" en "ons volk, onze natie en de vrije mensen van de wereld" na het bereiken van een staakt-het-vuren na ruim vijftien maanden bloedige strijd.
11 uur geledenDOHA (ANP/RTR) - Het bestand in de Palestijnse Gazastrook tussen Hamas en Israël geldt vanaf zondag 19 januari, meldt bemiddelaar Qatar. Samen met Egypte en de Verenigde Staten slaagde het land erin een akkoord te bereiken. De premier van Qatar benadrukt wel dat de precieze uitvoering van de deal nog wordt uitgewerkt met zowel Hamas als Israël.
11 uur geleden