Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie: laat Europol waarschuwen voor terrorist

Europese Commissie: laat Europol waarschuwen voor terrorist

BRUSSEL (ANP) - Europol kan EU-landen voortaan waarschuwen voor jihadgangers en andere gevaarlijke personen, als het aan de Europese Commissie ligt. De EU-instantie die de samenwerking tussen Europese politiediensten moet bevorderen zou meer bevoegdheden moeten krijgen om de strijd tegen het terrorisme beter te kunnen voeren. Brussel wil daar snel meer werk van maken sinds moslimextremisten vorige maand toesloegen in Frankrijk en Oostenrijk.

Nu krijgt Europol soms informatie van landen buiten de EU en van internationale organisaties over gevaarlijke lieden, maar kan het agentschap die niet delen met landen die het aangaat. In het vervolg moet Europol deze waardevolle gegevens kunnen invoeren in een database die de politie en veiligheidsdiensten in de EU gebruiken. Ze kijken daarin bijvoorbeeld of een arriverende vliegtuigpassagier een gevaar vormt.

De commissie wil Europol ook meer ruimte geven om samen te werken met het nieuwe Europese Openbaar Ministerie, met landen buiten de EU en met bedrijven. Extremisten misbruiken de diensten van bijvoorbeeld internetbedrijven immers om volgelingen te werven, aanslagen te beramen of propaganda te verspreiden, zegt het dagelijks bestuur van de EU. Bedrijven zouden Europol moeten kunnen alarmeren, zodat het in Den Haag gevestigde agentschap betrokken lidstaten kan waarschuwen. Ook moet Europol om persoonsgegevens van verdachten kunnen vragen.

Verder moeten zaken niet langer tussen wal en schip vallen doordat niet duidelijk is welke lidstaat het aangaat. Ook in zulke gevallen wil de commissie Europol inzetten. Verder mag het agentschap in de strijd tegen het terrorisme aan de slag met grote datasets.

Als de nieuwe EU-begroting wordt aangenomen krijgt Europol meer geld en 160 meer personeel.

De voorstellen gaan D66 niet ver genoeg. Europarlementariër Sophie in 't Veld zou liefst "een volwaardige Europese FBI" zien, "gelet op de voorsprong die internationale criminaliteit heeft op de Europese misdaadbestrijding".

Meer uit Buitenland

Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

58 minuten geleden
Brazilië investeert fors in herstel regenwoud

SÃO PAULO/DUBAI (ANP/RTR/AFP) - De nationale ontwikkelingsbank van Brazilië (BNDES) heeft zaterdag een plan gelanceerd voor het herstel van 60.000 vierkante kilometer vernietigd regenwoud. Daarmee is volgend jaar al een investering gemoeid van maximaal 1 miljard real, bijna 190 miljoen euro. Deze herbebossing, ter grootte van bijna anderhalf keer Nederland, in het Amazonegebied moet in 2030 zijn afgerond.

2 uur geleden
Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

4 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

6 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

8 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

8 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

9 uur geleden