Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie kritisch over Vlaamse praalwagens

Europese Commissie kritisch over Vlaamse praalwagens

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft scherpe kritiek op de carnavalsoptocht in het Vlaamse Aalst waar zondag praalwagens reden met joodse karikaturen. "Wij zijn tegen alle vormen van antisemitisme. Zulke beelden horen 75 jaar na de Holocaust niet thuis op de Europese straten", zei een woordvoerder maandag. "Dit is niet verenigbaar met de waarden waarop de EU is gebouwd."

De parade lokte veel kritiek uit, internationaal maar ook van de Belgische premier Sophie Wilmès. Het is volgens haar aan het Openbaar Ministerie om te beoordelen of wettelijke grenzen zijn overschreden.

Het is niet aan de Europese Commissie om juridische actie te ondernemen of instructies te geven aan de Belgische regering, zei de woordvoerder. Het dagelijks EU-bestuur heeft klachten over de optocht gekregen en kijkt wat het daarmee doet.

Maandagmiddag volgt een nieuwe optocht in Aalst, maar het stadsbestuur zal ook dan geen controversiële praalwagens verbieden. Burgemeester Christoph d’Haese noemt het carnaval in Aalst "een feest van de vrijheid van meningsuiting" en wil geen censuur toepassen.

Meer uit Buitenland

Iran tegen VS: we willen geen verdere escalatie

NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft de Verenigde Staten geïnformeerd dat het geen verdere escalatie wil na een grote aanval op Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zegt in een videoboodschap dat er geen behoefte is aan "meer spanning in de regio".

2 uur geleden
Premier Tusk wil 'geen woorden maar daden' bij veiligheid EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Poolse premier Donald Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de Europese Unie. "Als alle woorden die in de laatste jaren hier in Brussel zijn gezegd over gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten, dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn", aldus Tusk donderdag in een bericht op het socialemediaplatform X.

2 uur geleden
AfD'er Björn Höcke voor de rechter om gebruik nazi-slogan

HALLE (ANP/RTR/AFP) - Een bekende Duitse politicus verscheen donderdag voor de rechter op verdenking van het gebruik van een nazi-slogan. AfD'er Björn Höcke riskeert een boete of tot drie jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld.

3 uur geleden
Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

4 uur geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

4 uur geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

5 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

5 uur geleden