Europese Commissie komt nog deze maand met plan inentingsbewijs
BRUSSEL (ANP/RTR/DPA) - De Europese Commissie komt nog deze maand met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen maandag gezegd.
Zuidelijke EU-landen dringen al langer aan op een 'vaccinatiepaspoort' waarmee ze komende zomer weer toeristen hopen te kunnen verwelkomen. Maar andere lidstaten hebben over zo'n certificaat nog veel vragen, vooral over wat je er dan mee zou moeten mogen. Al naderden premier Mark Rutte, die in principe geen bezwaar heeft tegen het idee, en zijn collega's elkaar donderdag bij hun jongste top over de coronabestrijding wel.
Von der Leyen ziet een Europese "digitale groene pas" voor zich. "We zullen in maart een wetsvoorstel indienen", zei de commissievoorzitter maandagochtend in een video-overleg met Europarlementariërs van haar eigen partij, de Duitse CDU. Dan wordt volgens haar duidelijk hoe het certificaat er concreet uit moet zien. De regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement moeten er vervolgens nog mee instemmen.
Drie maanden
Von der Leyen waarschuwde donderdag dat het alleen al drie maanden vergt om het inentingsbewijs technisch mogelijk te maken. Dat zou betekenen dat de tijd dringt, met het zomervakantieseizoen in aantocht.
Tegen die tijd moet dan wel ook het inenten echt op stoom zijn gekomen. Heel wat EU-regeringsleiders vinden het niet te verkopen om gevaccineerde mensen al meer rechten te geven als veel anderen nog niet eens de kans hebben gehad een prik te halen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Het hoofdkantoor van hotelboekingssite Booking.com in Amsterdam is in de nacht van zondag op maandag beklad en zwaar beschadigd geraakt. De politie bevestigt berichtgeving door lokale media daarover. Tientallen ruiten en deuren zijn vernield. Ook is het pand beklad met een rode vloeistof.
36 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De groep die maandag een tegendemonstratie wil houden bij de manifestatie voor Israël op de Dam heeft een locatie aangewezen gekregen op enige afstand. Burgemeester Femke Halsema heeft besloten dat de betogers niet ook op de Dam mogen staan om wanordelijkheden te voorkomen. De actievoerders kunnen terecht op het nabijgelegen Damrak, ter hoogte van de Oudebrugsteeg.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ongeveer negenhonderd mensen hebben afgelopen week asiel aangevraagd in Nederland. Voor die week is dat het laagste aantal sinds 2020, in de beginperiode van de coronapandemie. In dezelfde week vorig jaar waren er zo'n 1400 aanvragen en liep de instroom snel op.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam schorst de voorlopige hechtenis van Jalal O. (35), de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam. De man krijgt een enkelband, moet zijn paspoort inleveren en mag niet in de wijk Zuidwijk komen.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten blokkeren maandagochtend de ingang van een gebouw van de Universiteit Utrecht (UU), bevestigt een woordvoerster van de universiteit na berichtgeving van RTV Utrecht. Het gaat om het bestuursgebouw aan de Heidelberglaan bij Utrecht Science Park. De UU heeft mensen die in het gebouw werken geadviseerd om thuis te werken.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Bij spoorwegovergangen zijn sinds februari 6395 bekeuringen gegeven voor het negeren van het rode licht, meldt spoorbeheerder ProRail. In februari ging de eerste flitspaal aan bij een overgang in het Utrechtse Bunnik, daarna volgden nog tien camera's, vooral in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Maandag gaat de twaalfde flitscamera aan. Die is geplaatst bij een spoorwegovergang in Baarn.
4 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.
6 uur geleden