Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie keurt staatssteun KLM opnieuw goed

Europese Commissie keurt staatssteun KLM opnieuw goed

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie keurt de staatssteun van 3,4 miljard euro aan KLM in verband met de coronacrisis opnieuw goed, met een betere onderbouwing van het positieve besluit. In juli oordeelde de Europese rechter dat de staatssteun aan KLM niet geoorloofd was, omdat het dagelijks EU-bestuur niet genoeg onderbouwd had waarom voor die steun de concurrentieregels opzij werden geschoven.

De zaak bij het Gerecht van de Europese Unie was aangespannen door concurrent Ryanair. Het hof in Luxemburg schortte de gevolgen van de uitspraak op tot een nieuw besluit van de commissie, zodat KLM de steun nog niet hoefde terug te betalen.

De commissie stelt nu dat ze hetzelfde oordeelt, namelijk dat het noodlijdende KLM terecht toestemming uit Brussel kreeg voor de staatsgarantie op leningen plus de achtergestelde lening van de Staat. Ze komt nu bovendien tegemoet aan de kritische vragen van het gerecht over het besluit. Zo geeft de commissie meer informatie over hoe Air France-KLM in elkaar steekt en waarom KLM apart steun vroeg en kreeg terwijl Air France van de Franse overheid ook al steun kreeg.

Concurrentieregels

De commissie schortte de Europese concurrentieregels, die overheidssteun aan bedrijven verbieden omdat rivalen daardoor worden benadeeld, kort na de uitbraak van corona vorig jaar tijdelijk op. Dat gebeurde met instemming van de lidstaten.

De Ierse budgetmaatschappij Ryanair spande daarop een reeks rechtszaken aan tegen de commissie vanwege het goedkeuren van coronastaatssteun aan rivalen. Als nationale luchtvaartmaatschappijen als KLM door hun regering overeind worden gehouden, is dat oneerlijk voor een pan-Europese prijsvechter als Ryanair, vindt de vliegmaatschappij.

Ryanair

Ryanair verloor de meeste zaken, onder meer bij klachten over staatssteun van Zweden en Denemarken aan SAS, van Finland aan Finnair en van Frankrijk aan Air France. Maar in het geval van KLM, evenals van de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP, oordeelde de Europese rechter dat de staatssteun niet had mogen worden goedgekeurd omdat de argumenten daarvoor onvoldoende waren onderbouwd.

Volgens KLM is de steun van de overheid erop gericht om de "belangrijke infrastructuur voor de Nederlandse economie te behouden". KLM zegt er alles aan te doen om de leningen zo snel mogelijk terug te betalen en "sterk, wendbaar en concurrerend uit de crisis te komen".

Meer uit Financieel

Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

26 minuten geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

8 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

11 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

12 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden