Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie: in 2035 alleen nog nieuwe stekkerauto te koop

Europese Commissie: in 2035 alleen nog nieuwe stekkerauto te koop

BRUSSEL (ANP) - De benzine- en dieselauto's verdwijnen binnen vijftien jaar uit de Europese showrooms, als het aan de Europese Commissie ligt. Het is een van de ingrijpende klimaatmaatregelen om ook het wegverkeer, dat de afgelopen jaren alleen maar meer CO2 is gaan uitstoten, in korte tijd te verduurzamen.

Het verkeer is verantwoordelijk voor een kwart van de totale CO2-uitstoot. En anders dan bij andere grote producenten van broeikasgassen als de energiesector en de industrie, groeit die uitstoot nog altijd. "Ook al heeft de auto-industrie wel echt een bladzijde omgeslagen de afgelopen jaren", zegt Frans Timmermans, de klimaatman van de commissie.

De overgang naar elektrische auto's moet veel sneller, vindt de Europese Commissie. De stappen om het aandeel van nieuwe brandstofauto's dat op de markt komt terug te brengen, een afgelopen tijd beproefde en geslaagde methode, worden groter. De nieuwe auto's die in 2030 aan de man worden gebracht mogen nog maar 45 procent van de CO2 uitstoten van die van dit jaar, waar het doel nu nog 62,5 procent is. Nog eens vijf jaar later mag er helemaal geen nieuwe brandstofauto meer worden verkocht. Ook geen hybride exemplaar dus. En ook fabrikanten van sportauto's als Ferrari zullen aan de stekkerauto moeten. De uitzondering voor kleine automakers verdwijnt.

Laadpalen

Met die maatregel in het verschiet zullen de autofabrikanten meer elektrische modellen uitbrengen én komen er de komende jaren al meer tweedehandsjes op de markt, verwacht de commissie. Dat laatste is ook cruciaal voor de verduurzaming op de Europese wegen. "Miljoenen Europeanen hebben nog nooit meer dan 1.500 euro aan een auto uitgegeven", zegt Timmermans.

De verkoop van hybride auto's groeit de laatste jaren stevig en die van elektrische auto's inmiddels nog veel harder. Samen waren ze eind vorig jaar al goed voor bijna een kwart van de totale verkoop. Maar automobilisten kopen pas een stekkerauto als ze niet hoeven te vrezen voor een lege accu in niemandsland, beseft het dagelijks bestuur van de EU. Daarom moet het aantal laadpalen voor de naar schatting minstens 30 miljoen elektrische auto's in 2030 drastisch omhoog. En niet alleen in Nederland, Duitsland en Frankrijk, waar er al wel wat staan.

Waterstof tanken

Er komt een minimumaantal laadpunten per hoeveelheid auto's. Zo moeten 30 miljoen auto's ook op minimaal 30 miljoen kW aan laadpunten kunnen rekenen, als het aan de commissie ligt. Langs de belangrijkste Europese snelwegen moet vóór 2025 iedere 60 kilometer minstens 300 kW aan snelladers verrijzen. Vijf jaar later dient dat te zijn verdubbeld. Daar moet de komende jaren 15 miljard euro in worden gestoken. Ook komt er een minimumaantal stations waar de weggebruiker waterstof kan tanken.

De aanschaf van een elektrische auto wordt ook aantrekkelijker doordat de benzineprijs waarschijnlijk omhooggaat. De commissie wil dat de olie-industrie gaat betalen voor de CO2-uitstoot van het verkeer, en die rekent dat mogelijk door aan de klant.

Dicht netwerk van laadpunten

Ook elektrische vrachtwagens moeten op veel meer plaatsen kunnen 'tanken', stelt de commissie voor. Voor dit verkeer moet eveneens een dicht netwerk van laadpunten langs de snelwegen verrijzen. Ook in grote steden en bij knooppunten komen laadpalen, in het bijzonder voor de vrachtrijders die de steden bevoorraden.

De luchtvaart moet ook rap verduurzamen, al is elektrisch vliegverkeer voorlopig nog niet in zicht. De luchtvaart moet de kerosine daarom gaan aanlengen met duurzame brandstof. Voor een vlucht vanaf Europese vliegvelden moet vanaf 2030 5 procent en vijf jaar later al 20 procent van deze met elektriciteit vervaardigde synthetische kerosine en biobrandstof worden bijgemengd, een percentage dat vervolgens verder oploopt. Voorts wordt kerosine voor vluchten binnen Europa zwaarder belast, waardoor ook zulke vliegtickets vermoedelijk duurder worden.

Meer uit Financieel

Amerikaanse tak cryptobeurs Binance komt niet meer aan dollars

PALO ALTO (ANP) - De Amerikaanse dochteronderneming van cryptobeurs Binance zegt problemen te hebben met banken. Daardoor is het voor klanten binnenkort niet meer mogelijk om tegoeden in dollars aan te houden bij Binance.US. Klanten hebben tot dinsdag de tijd dit geld van hun accounts op het handelsplatform te halen.

7 minuten geleden
AEX koerst af op hoger begin door hoop rentepauze in VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste handelsdag van de week. De hoop dat de Federal Reserve volgende week de rente niet verder gaat verhogen, is weer toegenomen na nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo bleek dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is gestegen tot het hoogste niveau sinds oktober 2021. De Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt daarmee te verslechteren en de Fed zou daardoor een pauze kunnen inlassen met de renteverhogingen.

39 minuten geleden
Nieuwe baas centrale bank van onder inflatie zuchtend Turkije

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een nieuwe baas voor de centrale bank van het land aangesteld. Hafize Gaye Erkan wordt de eerste vrouwelijke gouverneur van de centrale bank. Ze heeft als belangrijkste taak het rentebeleid te normaliseren in Turkije, dat kampt met een torenhoge inflatie.

43 minuten geleden
Aziatische beurzen stijgen na zwakke Chinese inflatiecijfers

SHANGHAI (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen vrijdag overwegend omhoog. Beleggers verwerkten de zwakker dan verwachte Chinese inflatiecijfers, die wijzen op een verdere verzwakking van het economische herstel in het land. De hoop dat China spoedig met meer steunmaatregelen zal komen om de economie aan te jagen namen daardoor echter toe. Grote Chinese banken zouden de spaarrentes al hebben verlaagd om de bestedingen aan te jagen en beleggers hopen dat Chinese centrale bank binnenkort de officiële rentetarieven ook gaat verlagen om de economie te stimuleren.

1 uur geleden
Nederlandse industrie produceerde fors minder in april

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse industriebedrijven produceerden in april in doorsnee 12,1 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de vierde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien en het was de grootste daling sinds april 2009.

2 uur geleden
Ziekteverzuim lager dan begin 2022, maar relatief hoog

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

6 uur geleden
Ziekteverzuim lager dan begin 2022, maar relatief hoog

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

9 uur geleden