Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie: in 2035 alleen nog nieuwe stekkerauto te koop

Europese Commissie: in 2035 alleen nog nieuwe stekkerauto te koop

BRUSSEL (ANP) - De benzine- en dieselauto's verdwijnen binnen vijftien jaar uit de Europese showrooms, als het aan de Europese Commissie ligt. Het is een van de ingrijpende klimaatmaatregelen om ook het wegverkeer, dat de afgelopen jaren alleen maar meer CO2 is gaan uitstoten, in korte tijd te verduurzamen.

Het verkeer is verantwoordelijk voor een kwart van de totale CO2-uitstoot. En anders dan bij andere grote producenten van broeikasgassen als de energiesector en de industrie, groeit die uitstoot nog altijd. "Ook al heeft de auto-industrie wel echt een bladzijde omgeslagen de afgelopen jaren", zegt Frans Timmermans, de klimaatman van de commissie.

De overgang naar elektrische auto's moet veel sneller, vindt de Europese Commissie. De stappen om het aandeel van nieuwe brandstofauto's dat op de markt komt terug te brengen, een afgelopen tijd beproefde en geslaagde methode, worden groter. De nieuwe auto's die in 2030 aan de man worden gebracht mogen nog maar 45 procent van de CO2 uitstoten van die van dit jaar, waar het doel nu nog 62,5 procent is. Nog eens vijf jaar later mag er helemaal geen nieuwe brandstofauto meer worden verkocht. Ook geen hybride exemplaar dus. En ook fabrikanten van sportauto's als Ferrari zullen aan de stekkerauto moeten. De uitzondering voor kleine automakers verdwijnt.

Laadpalen

Met die maatregel in het verschiet zullen de autofabrikanten meer elektrische modellen uitbrengen én komen er de komende jaren al meer tweedehandsjes op de markt, verwacht de commissie. Dat laatste is ook cruciaal voor de verduurzaming op de Europese wegen. "Miljoenen Europeanen hebben nog nooit meer dan 1.500 euro aan een auto uitgegeven", zegt Timmermans.

De verkoop van hybride auto's groeit de laatste jaren stevig en die van elektrische auto's inmiddels nog veel harder. Samen waren ze eind vorig jaar al goed voor bijna een kwart van de totale verkoop. Maar automobilisten kopen pas een stekkerauto als ze niet hoeven te vrezen voor een lege accu in niemandsland, beseft het dagelijks bestuur van de EU. Daarom moet het aantal laadpalen voor de naar schatting minstens 30 miljoen elektrische auto's in 2030 drastisch omhoog. En niet alleen in Nederland, Duitsland en Frankrijk, waar er al wel wat staan.

Waterstof tanken

Er komt een minimumaantal laadpunten per hoeveelheid auto's. Zo moeten 30 miljoen auto's ook op minimaal 30 miljoen kW aan laadpunten kunnen rekenen, als het aan de commissie ligt. Langs de belangrijkste Europese snelwegen moet vóór 2025 iedere 60 kilometer minstens 300 kW aan snelladers verrijzen. Vijf jaar later dient dat te zijn verdubbeld. Daar moet de komende jaren 15 miljard euro in worden gestoken. Ook komt er een minimumaantal stations waar de weggebruiker waterstof kan tanken.

De aanschaf van een elektrische auto wordt ook aantrekkelijker doordat de benzineprijs waarschijnlijk omhooggaat. De commissie wil dat de olie-industrie gaat betalen voor de CO2-uitstoot van het verkeer, en die rekent dat mogelijk door aan de klant.

Dicht netwerk van laadpunten

Ook elektrische vrachtwagens moeten op veel meer plaatsen kunnen 'tanken', stelt de commissie voor. Voor dit verkeer moet eveneens een dicht netwerk van laadpunten langs de snelwegen verrijzen. Ook in grote steden en bij knooppunten komen laadpalen, in het bijzonder voor de vrachtrijders die de steden bevoorraden.

De luchtvaart moet ook rap verduurzamen, al is elektrisch vliegverkeer voorlopig nog niet in zicht. De luchtvaart moet de kerosine daarom gaan aanlengen met duurzame brandstof. Voor een vlucht vanaf Europese vliegvelden moet vanaf 2030 5 procent en vijf jaar later al 20 procent van deze met elektriciteit vervaardigde synthetische kerosine en biobrandstof worden bijgemengd, een percentage dat vervolgens verder oploopt. Voorts wordt kerosine voor vluchten binnen Europa zwaarder belast, waardoor ook zulke vliegtickets vermoedelijk duurder worden.

Meer uit Financieel

Minister Yellen: renteverlaging Fed positief teken voor economie

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De renteverlaging van een half procentpunt door de Amerikaanse centrale bank is een "positief teken" voor de economie van de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen gezegd. Volgens haar geeft die stap aan dat de Fed vertrouwen heeft dat de inflatie op koers ligt naar de doelstelling van 2 procent. Ook blijft de arbeidsmarkt volgens Yellen sterk.

22 minuten geleden
Flinke plus voor AEX-index na renteverlaging Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met een stevige winst de handel uitgegaan, na de renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank een dag eerder. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden bij de koplopers in de hoofdgraadmeter op het Damrak, net als betalingsverwerker Adyen en techinvesteerder Prosus.

1 uur geleden
Tijdschrift: VW overweegt tot 30.000 Duitse banen te schrappen

WOLFSBURG (ANP/DPA) - Volkswagen overweegt op termijn tot 30.000 banen te schrappen in Duitsland, wat zou neerkomen op bijna een kwart van alle banen in het land. Dat meldt het Duitse tijdschrift Manager Magazin op basis van bronnen. De banenreductie is onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van het autoconcern.

1 uur geleden
Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL (ANP/AFP) - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze week kondigden zij aan tijdelijk niet meer naar Israël te vliegen, omdat de "veiligheidssituatie" in het Midden-Oosten is verslechterd.

2 uur geleden
Braziliaanse rechter: X riskeert boete bij omzeiling blokkade

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - Het hoogste gerechtshof van Brazilië heeft socialemediaplatform X opgedragen om niet te proberen een eerdere uitspraak te omzeilen, waardoor het platform van Elon Musk in het land was geblokkeerd. X werd woensdag voor veel gebruikers in Brazilië weer toegankelijk, dankzij een automatische update die de door de rechtbank opgelegde blokkade omzeilde.

3 uur geleden
Chipbedrijven bij stijgers op hoger Wall Street na renteverlaging

NEW YORK (ANP) - De chipbedrijven behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Nvidia, de belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld, steeg 4 procent. Branchegenoten Advanced Micro Devices (AMD) en Micron Technology wonnen 3,6 en 2,3 procent. Beleggers kauwden nog na op het besluit van de Federal Reserve om de rente met een forse stap van een half procentpunt te verlagen. Lagere leenkosten worden als positief gezien voor de snelgroeiende chip- en techbedrijven.

3 uur geleden
Duitse uitgever achter Bild en Politico splitst zich op

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse krantenuitgever Axel Springer, waar onder meer Bild en Politico toe behoren, wordt opgesplitst. Dat heeft topman Mathias Döpfner afgesproken met de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR. Door de splitsing wordt de advertentietak van het bedrijf gescheiden van de nieuwsactiviteiten, waar ook titels als Business Insider en Die Welt onder vallen.

4 uur geleden