Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie: Hongarije mag grenzen niet selectief sluiten

Europese Commissie: Hongarije mag grenzen niet selectief sluiten

BRUSSEL (ANP) - Hongarije mag niet burgers uit sommige EU-landen weren en uit andere toelaten, waarschuwt de Europese Commissie. Zulke "discriminatie op grond van nationaliteit" is niet toegestaan, schrijft de commissie aan de Hongaarse regering, ook niet in de strijd tegen het coronavirus.

Nederlanders en reizigers uit de meeste andere EU-landen mogen Hongarije sinds dinsdag niet in. Die maatregel moet voorkomen dat het virus, dat in Hongarije weer oprukt, nog verder om zich heen grijpt. Maar voor bondgenoten Polen, Tsjechiƫ en Slowakije maakt Hongarije een uitzondering.

EU-commissarissen Didier Reynders (Justitie) en Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) willen opheldering. Maatregelen die op gespannen voet staan met het vrije verkeer van personen binnen de EU "moeten onmiddellijk worden ingetrokken", stellen ze.

Oranje reisadvies

Omdat Hongarije de grenzen voor Nederlanders heeft gesloten, raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders af naar het Centraal-Europese land af te reizen. Het reisadvies staat sinds dinsdag op oranje.

Nu de epidemie her en der opflakkert, nemen meerdere EU-landen op eigen houtje maatregelen om te beletten dat reizigers het virus importeren. De Europese Commissie dringt aan op betere afstemming tussen de lidstaten.

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjan: bijna 200 militairen omgekomen in Nagorno-Kabarach

BAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan zegt dat 192 militairen van het land en een burger zijn omgekomen bij een offensief vorige week in Nagorno-Kabarach. Het Azerbeidzjaanse leger viel die betwiste enclave aan in een operatie tegen separatisten.

48 minuten geleden
Voorzitter EU-parlement 'optimistisch' over migratieakkoord EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet er de komende maanden toch in kunnen slagen om het eindelijk eens te worden over het migratiebeleid, meent de voorzitter van het Europees Parlement. Roberta Metsola is "optimistisch", ook al dreigen de slepende onderhandelingen opnieuw vast te lopen.

1 uur geleden
Berlijn pleit voor internationale waarnemers in Nagorno-Kabarach

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland pleit voor internationale waarnemers in de enclave Nagorno-Kabarach en roept Azerbeidzjan op deze groep binnen te laten. Dat zou volgens Berlijn aantonen dat het land serieus is over het waarborgen van de veiligheid van de etnische Armeniƫrs in de betwiste regio.

1 uur geleden
Meer dan honderd doden door brand tijdens bruiloft in Irak

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand tijdens een bruiloft in de plaats Hamdaniya in de noordelijke Iraakse provincie Nineve zijn minstens honderd mensen omgekomen, melden Iraakse staatsmedia. Ook raakten zo'n 150 mensen gewond. Die aantallen kunnen nog worden bijgesteld. Volgens lokale media was de brand veroorzaakt door tijdens de bruiloft afgestoken vuurwerk.

2 uur geleden
Duitsland verbiedt extreemrechtse Artgemeinschaft en doet invallen

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering heeft de extreemrechtse organisatie Artgemeinschaft verboden, waarna korte tijd later door het hele land invallen werden gedaan bij leden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in twaalf deelstaten, waaronder Noordrijn-Westfalen, invallen gedaan in 26 woningen van 39 leden. Minister Nancy Faeser noemt Artgemeinschaft een "sektarische, diep racistische en antisemitische vereniging".

2 uur geleden
Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

8 uur geleden
ABC: Blinken ondervraagd over omgang Biden met geheime documenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd, meldt ABC News. Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.

9 uur geleden