Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie hard over rechtstaat Hongarije en Polen

Europese Commissie hard over rechtstaat Hongarije en Polen

BRUSSEL (ANP) - De rechtstaat in vooral Hongarije en Polen is er niet best aan toe. Rechters, journalisten en maatschappelijke organisaties kunnen niet altijd vrij en onafhankelijk hun werk doen, oordeelt de Europese Commissie in haar eerste 'APK voor de rechtstaat' in de EU.

Vooral over de vrije pers in Hongarije maakt de commissie zich zorgen. Onafhankelijke media worden er stelselmatig gehinderd en geïntimideerd, constateert het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Organisaties die zich tegen de regering van premier Viktor Orban keren, komen in het gedrang en worden "vijandig" bejegend. Corruptie in de hoogste kringen blijft soms ongemoeid en de zorgen over de rechterlijke macht, die Brussel al vaker heeft uitgesproken, zijn niet weggenomen.

Ook over de Poolse rechterlijke macht en vrije pers is de commissie bezorgd. Het levendige maatschappelijk middenveld en de krachtige Ombudsman zijn wel lichtpunten.

De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in onder andere Bulgarije en Kroatië is evenmin gewaarborgd, constateert de commissie. Veel van deze andere Oost-Europese landen laten eveneens steken vallen in de strijd tegen corruptie. Dat geldt minstens zozeer voor Malta, al krijgt deze kleine lidstaat complimenten voor de vooruitgang die afgelopen jaar is geboekt.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Bert Kaiser 1 jaar geleden
ja ja en wat doen ze er aan ?bla bla bla en verder komen ze niet

Meer uit Buitenland

Maan recenter vulkanisch actief dan gedacht

BEIJING (ANP/AFP) - De maan was recenter vulkanisch actief dan voorheen werd gedacht, zeggen Chinese onderzoekers nadat ze een jaar lang vulkanisch gesteente van de maan hebben bestudeerd. De uitkomsten zijn in drie artikelen in wetenschapstijdschrift Nature gepubliceerd.

1 minuut geleden
Duitse minister: compromis onmogelijk in rechtsstaatruzie Polen

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie kan in het conflict met Polen over de rechtsstaat geen concessies doen of een middenweg vinden. "We moeten erover praten, maar ik zie geen ruimte voor compromissen", zegt de Duitse minister van Europese Zaken.

32 minuten geleden
Poolse premier wijst 'Europese chantage over rechtsorde' af

STRAATSBURG (ANP) - De Poolse premier Mateusz Morawiecki wijst "chantage" over de rechtsstaat in zijn land af, zei hij in het Europees Parlement in Straatburg. "We moeten naar elkaar toe bewegen maar aanvaarden en respecteren dat er verschillen zijn." Hij beschuldigt Brussel ervan "steeds meer bevoegdheden naar zich toe te trekken" en benadrukte dat de Poolse grondwet boven het EU-recht staat.

1 uur geleden
Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raket af

SEOUL (ANP/RTR/AFP) - Noord-Korea heeft opnieuw ten minste één ballistische raket in zee afgevuurd, meldt het Zuid-Koreaanse leger dinsdag. "Ons leger houdt de situatie nauwlettend in de gaten en blijft paraat in nauwe samenwerking met de Verenigde Staten om zich voor te bereiden op mogelijke extra lanceringen", staat in een verklaring van het leger.

4 uur geleden
Recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Nieuw-Zeeland

WELLINGTON (ANP) - Nieuw-Zeeland heeft een recordaantal nieuwe Covid-19-gevallen geregistreerd, maakte premier Jacinda Ardern bekend. Dinsdag waren er 94 nieuwe besmettingen, vijf meer dan het vorige record dat bij de eerste uitbraak in april 2020 werd vastgesteld.

8 uur geleden
Trump stapt naar rechter om vrijgave documenten te voorkomen

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump is naar de rechter gestapt om te voorkomen dat gegevens van het Witte Huis over de bestorming van het Capitool, op 6 januari dit jaar, worden overgedragen aan een onderzoekscommissie. De voormalige president, tegen wie een afzettingsprocedure werd gehouden omdat hij aanhangers tot de bestorming zou hebben aangezet, stelt dat hij het privilege heeft gevoelige documenten geheim te houden.

8 uur geleden
Turkije roept Nederlandse ambassadeur op het matje

ANKARA (ANP) - Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeurs van tien landen, waaronder die van Nederland, op het matje geroepen. Aanleiding is een verklaring waarin de landen Turkije oproepen zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

10 uur geleden