
Europese Commissie: haal arbeidskrachten van buiten de EU
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft plannen uitgewerkt voor het binnenhalen van arbeidskrachten van buiten de Europese Unie. Eurocommissaris Ylva Johansson van binnenlandse zaken erkende woensdag dat deze ambitie haaks staat op de wens van sommige Europese burgers en regeringen om immigranten buiten de deur te houden.
Johansson onderstreepte dat er niettemin tot 2030 in de Europese Unie 7 miljoen extra werkkrachten nodig zijn. Alleen al om demografische redenen. Tegelijkertijd, aldus Johansson, komt ongeveer een derde van de illegale immigranten naar de EU voor werk. Die illegale immigratie zou "netter en ordelijker" kunnen verlopen als Europa migranten meer zou verwelkomen.
Het plan omvat een EU-wijde databank van vacatures. Lidstaten kunnen daaraan meedoen op vrijwillige basis. De Europese Commissie heeft 42 knelpuntsectoren aangewezen, zoals de bouw, ouderenzorg en ICT. Lidstaten kunnen sectoren of beroepen toevoegen, of alleen meedoen voor een of enkele beroepen. Het platform is niet alleen voor hooggeschoolden, maar ook voor lager geschoolden. Als er een match is voor de vacature, kan een lidstaat beslissen of die verder wil met deze kandidaat. De keus blijft aan de lidstaten, benadrukte de commissie, zoals dat nu ook al het geval is als iemand van buiten de EU wordt toegelaten tot de arbeidsmarkt.
Nog niet te laat
De EU kan wel meebetalen aan extra scholing of taalles. Intussen wil de commissie ook werken aan efficiëntere methodes om buitenlandse diploma's te erkennen.
"We zijn laat, maar niet te laat", zei eurocommissaris Margaritis Schinas, verwijzend naar de Europese competitie bij het vinden van arbeidsmigranten met landen als de Verenigde Staten, Canada en Nieuw-Zeeland. Volgens de Europese Commissie riskeren bedrijven en zorginstellingen om onder de maat te gaan presteren als de EU niet in actie komt.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - Vijftien EU-lidstaten hebben dinsdag toestemming gekregen om hun begrotingstekort te laten oplopen om daarmee extra in defensie te kunnen investeren. Het gaat onder meer om België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen en Portugal.
8 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.
51 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
2 uur geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
3 uur geleden