
Europese Commissie: haal arbeidskrachten van buiten de EU
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft plannen uitgewerkt voor het binnenhalen van arbeidskrachten van buiten de Europese Unie. Eurocommissaris Ylva Johansson van binnenlandse zaken erkende woensdag dat deze ambitie haaks staat op de wens van sommige Europese burgers en regeringen om immigranten buiten de deur te houden.
Johansson onderstreepte dat er niettemin tot 2030 in de Europese Unie 7 miljoen extra werkkrachten nodig zijn. Alleen al om demografische redenen. Tegelijkertijd, aldus Johansson, komt ongeveer een derde van de illegale immigranten naar de EU voor werk. Die illegale immigratie zou "netter en ordelijker" kunnen verlopen als Europa migranten meer zou verwelkomen.
Het plan omvat een EU-wijde databank van vacatures. Lidstaten kunnen daaraan meedoen op vrijwillige basis. De Europese Commissie heeft 42 knelpuntsectoren aangewezen, zoals de bouw, ouderenzorg en ICT. Lidstaten kunnen sectoren of beroepen toevoegen, of alleen meedoen voor een of enkele beroepen. Het platform is niet alleen voor hooggeschoolden, maar ook voor lager geschoolden. Als er een match is voor de vacature, kan een lidstaat beslissen of die verder wil met deze kandidaat. De keus blijft aan de lidstaten, benadrukte de commissie, zoals dat nu ook al het geval is als iemand van buiten de EU wordt toegelaten tot de arbeidsmarkt.
Nog niet te laat
De EU kan wel meebetalen aan extra scholing of taalles. Intussen wil de commissie ook werken aan efficiëntere methodes om buitenlandse diploma's te erkennen.
"We zijn laat, maar niet te laat", zei eurocommissaris Margaritis Schinas, verwijzend naar de Europese competitie bij het vinden van arbeidsmigranten met landen als de Verenigde Staten, Canada en Nieuw-Zeeland. Volgens de Europese Commissie riskeren bedrijven en zorginstellingen om onder de maat te gaan presteren als de EU niet in actie komt.
Meer uit Financieel
WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
13 minuten geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een grote order ter waarde van 20 miljard dollar (17 miljard euro) ontvangen van Maleisische luchtvaartmaatschappijen. De deals werden beklonken door de Maleisische premier Anwar Ibrahim die een handelsmissie in Europa heeft afgerond.
14 minuten geledenAMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.
17 uur geleden