Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie 'dicht bij' tekenen grote vaccinorder Pfizer

Europese Commissie 'dicht bij' tekenen grote vaccinorder Pfizer

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie verwacht heel snel, mogelijk vrijdag al, de beoogde aankoop van 1,8 miljard doses van het Pfizer/BioNTech-coronavaccin af te ronden. Een commissiewoordvoerder ontkent dat de Europese order wordt geblokkeerd door Frankrijk, zoals het Duitse dagblad Die Welt schrijft. "Er is unanieme steun van de lidstaten voor het contract en onze aanpak", zei hij.

De nieuwe vaccins worden besteld voor levering in vooral 2022 en 2023, als boost na al gezette prikken en als bescherming tegen nieuwe varianten. Ook kunnen de nieuwe vaccins voor kinderen in aanmerking komen. Tot nu toe heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) alleen vaccins voor volwassenen goedgekeurd maar momenteel onderzoekt het agentschap of de Pfizer-vaccins ook veilig en efficiënt voor jongeren zijn. Volgens de woordvoerder wordt een uitspraak hierover van EMA in juni verwacht.

Volgens Die Welt, die zich baseert op uitspraken van diplomaten, zou Frankrijk de order om onduidelijke redenen hebben willen tegenhouden, mogelijk omdat Parijs een grotere rol wil voor Franse farmaceutische bedrijven, suggereerden de anonieme bronnen. Ook de Franse Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) zou zijn twijfels hebben volgens de krant, maar volgens de woordvoerder zijn hierover "geen discussies gevoerd" binnen de commissie.

Meer uit Buitenland

Biden vindt dat Trump zichzelf ontmaskert met dictator-uitspraken

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat zijn voorganger Donald Trump zijn ware gezicht heeft laten zien toen hij afgelopen week zei dat hij een dictator voor een dag wil zijn als hij de verkiezingen wint. "Hij zegt het nu hardop", aldus Biden.

1 uur geleden
Frans parlement stemt tegen omstreden migratiewet van Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft een omstreden migratiewet van de regering weggestemd. Dat is een grote tegenslag voor president Emmanuel Macron. Zijn binnenlandminister Gérald Darmanin heeft na de stemming zijn ontslag aangeboden, maar dat heeft Macron niet geaccepteerd.

2 uur geleden
EU werkt aan sancties tegen extremistische Israëlische kolonisten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan sancties tegen Joodse kolonisten die zich gewelddadig gedragen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Een "brede meerderheid" van de EU-landen heeft daarom gevraagd, zegt demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot.

2 uur geleden
Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het Poolse parlement heeft oppositieleider en oud-premier Donald Tusk aangewezen als toekomstige premier. Hij zal zijn pro-Europese regering en plannen dinsdag in het parlement presenteren, waarna een vertrouwensstemming volgt waarmee Tusk naar verwachting weer premier wordt.

3 uur geleden
Witte Huis bezorgd over meldingen dat Israël witte fosfor inzet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over meldingen dat de Israëlische strijdkrachten zelfontbrandende witte fosfor hebben ingezet bij een aanval op Libanon. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat Washington op zoek gaat naar meer informatie. De Verenigde Staten zouden de munitie hebben geleverd.

3 uur geleden
Zelensky: uitstel Amerikaanse hulp droom die uitkomt voor Poetin

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt een eventueel uitstel van Amerikaanse militaire hulp in de oorlog tegen de Russen een droom die uitkomt voor de Russische leider Vladimir Poetin. "Poetin moet verliezen", zei Zelensky in een toespraak op de National Defense University in Washington. "Jullie kunnen rekenen op Oekraïne, en wij hopen net zo goed op jullie te kunnen rekenen."

3 uur geleden
Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

5 uur geleden