
Europese Commissie blijft erbij: geen EU-geld naar grensmuur
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie blijft toch tegen het bouwen van grenshekken en -muren met Europees geld. Dat plan leek steeds kansrijker nu meer en meer EU-landen, ook Nederland, daar wel voor voelen. Maar verantwoordelijk Eurocommissaris Ylva Johansson onderstreept dat ze het geen goed idee vindt en het ook niet ziet gebeuren.
Doordat er weer veel meer migranten naar Europa komen dan de afgelopen jaren, pleit menig EU-land voor een betere bewaking van de buitengrenzen. Er zou bijvoorbeeld een hek moeten verrijzen tussen Bulgarije en Turkije. Het verzet van de commissie tegen het financieren van zulke versperringen leek te tanen toen Johansson vorige week verklaarde dat ze "pragmatisch" met het vraagstuk wilde omgaan. Het was vooral een kwestie van geld vinden, zei ze, om toe te voegen dat ze daar niet meteen een oplossing voor zag.
Maar Johansson valt in een interview met ANP en andere deelnemers aan het samenwerkingsverband van persbureaus European Newsroom terug op "het al lang bestaande principe over het niet financieren van muren en prikkeldraad" van de commissie. "Ik denk dat dat niet moet veranderen." Zulke grensversperringen zijn "geen goede oplossing", aldus de Zweedse Eurocommissaris. Als migranten eenmaal aan de Europese buitengrens staan, is het volgens haar in veel opzichten te laat.
De weerstand in Brussel tegen grensmuren en -hekken had eerder ook een principiëler toon. Tegenstanders zetten het open Europa bijvoorbeeld af tegen het Amerika van Trump, met diens gehamer op een grensmuur. Maar Johansson ziet er bijvoorbeeld geen been in als andere EU-landen bijvoorbeeld Bulgarije helpen een grensversperring te bouwen. "Als zij elkaar willen steunen met het bekostigen van een muur: prima."
Meer uit Buitenland
KYIV(ANP/RTR/DPA) - De Verenigde Staten gaan verder met het leveren van wapens aan Oekraïne. President Volodymyr Zelensky zei vrijdag daarover toezeggingen te hebben gekregen. "Volgens alle berichten zijn de wapenleveringen hervat", aldus de president in een videoboodschap.
58 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaans hof van beroep zet een streep door een juridische deal met Khalid Sheikh Mohammed, die gezien wordt als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001. Volgens het hof stond de toenmalige minister van Defensie, Lloyd Austin, in zijn recht om de deal tegen te houden.
1 uur geledenHOUSTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump is in de Amerikaanse staat Texas gearriveerd om de schade te bekijken na de overstromingen van een week geleden. Ook spreekt hij functionarissen, hulpverleners en familieleden van de minstens 120 mensen die zijn omgekomen bij de ramp van 4 juli.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.
3 uur geledenGÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.
4 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering wil af van de voorgenomen referenda over het NAVO-lidmaatschap en het bijbehorende fors hogere defensiebudget. Het parlement moet dat laatste referendum terugdraaien, vindt premier Robert Golob volgens persbureau STA. Dan kan het andere ook van tafel.
5 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.
6 uur geleden