Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

BRUSSEL (ANP) - De Europese productie van duurzame waterstof moet in vier jaar verzesvoudigen. Maar zo lang waterstof nog niet helemaal uitstootvrij en 'groen' kan worden geproduceerd, moet Europa ook niet de neus ophalen voor minder groene varianten, vindt verantwoordelijk EU-commissaris Frans Timmermans.

Waterstof is nodig om Europa in 2050 klimaatneutraal te krijgen, stelt Timmermans, die woensdag de 'waterstofstrategie' van de Europese Commissie presenteerde. Deze brandstof kan energie dragen en vrijgeven zonder klimaat en milieu te schaden. Waterstof is een uitkomst voor de staalindustrie, de scheepvaart en andere sectoren die moeilijk met een stekker uit de voeten kunnen.

Maar "op de korte en middellange termijn" kan er nog niet genoeg waterstof worden geproduceerd met windmolens en zonnepanelen. Voorlopig moet waterstof ook nog met bijvoorbeeld aardgas worden gemaakt. Deze variant, waarbij de vrijgekomen CO2 wordt opgevangen en bewaard, gaat niet als 'groen' maar als 'blauw' door het leven.

Grote kansen

De 'blauwe' waterstof kan niet op ieders enthousiasme rekenen. Maar daarvoor moet de EU volgens de commissie niet terugschrikken, want dat is al een stuk beter dan nog veel vervuilender 'grijze' alternatieven. Bovendien wordt zo de weg gebaand voor de overstap naar werkelijk groene waterstof. Als de economie straks al op waterstof is ingericht, is die overgang goedkoper en dus aantrekkelijker.

De productie in de EU van groene waterstof moet voor 2024 zijn verzesvoudigd, stelt Timmermans. Zes jaar later moet die zelfs veertig keer zo groot zijn als nu. Waar het nu nog blijft bij 1 gigawatt, is die straks 40 gigawatt groot. En Europa zou tegen die tijd uit bijvoorbeeld Noord-Afrika nog eens zoveel duurzame waterstof moeten kunnen importeren.

Timmermans ziet in de ontwikkeling van waterstof "grote kansen" voor Nederland, omdat vrijwel het hele land van gasleidingen is voorzien. Die zouden in de toekomst kunnen worden gebruikt voor waterstof.

Meer uit Financieel

Minister van Financiën VS kritisch op verlaging kredietrating

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën heeft geen goed woord over voor het verlagen van de kredietrating van de Verenigde Staten door beoordelaar Moody's. "Moody's loopt achter de feiten aan, dat denkt iedereen over kredietbeoordelaars", zei minister Scott Bessent zondag in een interview met nieuwszender NBC.

6 uur geleden
Tv-serie over Adidas en Puma in de maak

CANNES (ANP) - Er wordt een televisieserie gemaakt over het verhaal van de broers Adolf en Rudolf Dassler, de oprichters van sportkledingmerken Adidas en Puma. Dat hebben de producenten zondag aangekondigd. De in Hollywood gevestigde filmproducent No Fat Ego steunt het project, dat ook de goedkeuring heeft van de familie achter het Adidas-imperium. Scriptschrijver Mark Williams, de maker van de populaire Netflix-serie Ozark, is aangetrokken om het project te leiden.

11 uur geleden
Horeca in en rond Den Haag verwacht minder gasten rond NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Horecazaken in en bij Den Haag verwachten veel minder gasten vanwege de NAVO-top in juni. Mensen hebben restaurantreserveringen afgezegd en bedrijven vrezen omzetverlies, sommige zelfs wekenlang. De Rijksoverheid heeft mensen opgeroepen om van maandag 23 tot en met donderdag 26 juni de Randstad te mijden vanwege wegafsluitingen in en rond Den Haag.

13 uur geleden
Importheffingen China tegen dumping plastics, ook voor EU

BEIJING (ANP/RTR) - China heeft zondag heffingen tot bijna 75 procent opgelegd aan de import van POM-copolymeren, een soort technisch plastic voor industriële toepassingen. Daarmee wil de regering in Beijing dumping tegengaan. Het Chinese ministerie meldt dat de heffingen gelden voor de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en Taiwan.

13 uur geleden
Topman Nvidia ontkent omleiding chips om exportbeperkingen China

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - Nvidia-topman Jensen Huang ziet geen bewijs dat chips van het Amerikaanse concern ondanks exportbeperkingen alsnog op de Chinese markt terechtkomen. De Verenigde Staten hebben deze beperkingen ingevoerd op bepaalde geavanceerde AI-chips om te voorkomen dat China ze voor militaire doeleinden kan gebruiken. Er bestaan al langer zorgen dat deze chips via andere landen alsnog in China komen.

1 dag geleden
Minder internationale treinen dinsdag door staking in België

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Dinsdag rijden er minder internationale treinen van en naar België vanwege een staking. NS International meldt dat hierdoor zestien Eurocity Direct- en negen EuroCity-treinen uitvallen tussen Rotterdam en Brussel. Mogelijk worden ook Eurostar-treinen van en naar Frankrijk geschrapt.

1 dag geleden
Oud-topman ASML: Europa kan techachterstand met VS verkleinen

AMSTERDAM (ANP) - Peter Wennink, de oud-topman van ASML, denkt dat Europa de achterstand op techgebied met de Verenigde Staten kan verkleinen. Daarvoor is volgens hem wel simpelere regelgeving en een beter werkende kapitaalmarkt nodig. "Als we die zaken goed krijgen en voldoende samenwerken, kunnen we echt wel grote innovaties in Europa tot stand brengen", zegt hij in een interview met het Belgische dagblad De Tijd.

1 dag geleden