Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie bezorgd over langer Belgisch reisverbod

Europese Commissie bezorgd over langer Belgisch reisverbod

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is bezorgd over de verlenging van het Belgische verbod op onnodige reizen. Zij heeft de Belgische regering om opheldering gevraagd over het verbod, dat nu tot 1 april blijft gelden. Ook reisbeperkingen die andere EU-landen invoeren, om te voorkomen dat nieuwe varianten van het coronavirus overslaan, baren de commissie zorgen.

België heeft de commissie ingelicht over verlenging van het verbod op niet-noodzakelijke reizen, zoals lidstaten verplicht zijn. Al deed het land dat donderdagavond pas, terwijl het besluit al een week geleden viel.

Hoe de maatregel precies uitpakt is de commissie nog niet duidelijk, en daarom heeft zij om nadere toelichting gevraagd, zegt een woordvoerder van verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders. Zulke reisbeperkingen mogen in principe hooguit twee maanden duren, en 27 maart is het al zover.

Duitsland heeft aangekondigd de grens met Tirol en Tsjechië te sluiten. Die maatregel heeft volgens de woordvoerder "een zekere overeenstemming" met de Europese afspraken, maar dan moet er wel een uitzondering komen voor noodzakelijke reizen en grenswerkers.

"Een aantal lidstaten, waaronder België, heeft maatregelen genomen die bij de commissie een zekere ongerustheid hebben opgeroepen", constateert de woordvoerder. Brussel gaat de maatregelen tegen het licht houden.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea lanceert spionagesatelliet dankzij SpaceX-raket

SEOUL (ANP/AFP) - Zuid-Korea is erin geslaagd een eigen spionagesatelliet te lanceren. Dat gebeurde dankzij een Falcon 9-raket van SpaceX. Het land hoopt zo minder afhankelijk te worden van Amerikaans spionagebeeld voor de monitoring van Noord-Korea. De noorderburen lanceerden anderhalve week geleden zelf ook een spionagesatelliet.

1 uur geleden
Rechter besluit dat Trump niet onschendbaar is

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump is niet onschendbaar in een van de strafzaken die tegen hem dient. Het gaat om de zaak die tegen hem is aangespannen om verkiezingsinmenging in 2020. De oud-president probeerde daar onderuit te komen door zich te beroepen op de immuniteit die hij als president genoot. Rechter Tanya Chutkan liet vrijdag in duidelijke taal weten het daar niet mee eens te zijn.

1 uur geleden
VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

8 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

8 uur geleden
Israël: dood van vijf gijzelaars bevestigd

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt de dood van vijf gijzelaars die in de Gazastrook werden vastgehouden te hebben bevestigd. De families zijn op de hoogte gebracht. Van een van de gijzelaars is het lichaam aan Israël overgedragen.

10 uur geleden
Poetin tekent decreet voor 15 procent aanwas aantal militairen

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet getekend om de Russische strijdkrachten met 170.000 militairen te laten toenemen. Dat komt neer op een groei van 15 procent. Er komt nu niet direct een mobilisatie, de toename zal de komende jaren gefaseerd worden doorgevoerd, schrijft het Russische persbureau TASS.

10 uur geleden
Autoriteiten Gaza: drie journalisten gedood, dodental loopt op

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - Het gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat bij Israëlische bombardementen drie journalisten zijn gedood. Ook is het totale dodental sinds het aflopen van de gevechtspauze in de Gazastrook opgelopen tot 178 doden, meldt het ministerie. 589 mensen raakten gewond.

11 uur geleden