Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen zien winsten teruglopen

Europese beurzen zien winsten teruglopen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zagen donderdag de winsten teruglopen. Beleggers bleven voorzichtig voorafgaand aan het lange paasweekeinde. Daarnaast werd uitgekeken naar de wekelijkse Amerikaanse werkloosheidsaanvragen, die in de afgelopen twee weken een historische toename lieten zien door de coronacrisis. De hoop op een afvlakking van de coronapandemie en een einde aan de prijzenoorlog in de oliesector boden daarentegen steun aan de handel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent lager op 500,46 punten. De MidKap won 1,1 procent tot 688,14 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen tot 0,7 procent. Parijs daalde 0,1 procent.

Just Eat Takeaway (plus 8,5 procent) was koploper in de AEX. Het maaltijdbestelbedrijf lijkt te profiteren van de coronacrisis. Het moederbedrijf achter onder meer Thuisbezorgd.nl zag in het eerste kwartaal het aantal bestellingen met de helft oplopen. Philips klom 2,6 procent. Het zorgtechologiebedrijf gaat 43.000 beademingsapparaten leveren aan de Verenigde Staten voor omgerekend ruim 595 miljoen euro.

Oliebedrijven

De oliebedrijven stonden in de schijnwerpers dankzij een opleving van de olieprijzen en berichten dat het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië belangen heeft genomen in vier grote Europese olie- en gasbedrijven. Het zou gaan om Shell, het Franse Total, het Italiaanse Eni en het Noorse Equinor, die tot 0,9 procent stegen.

In de MidKap stond bodemonderzoeker Fugro (plus 8 procent) bovenaan. Air France-KLM daalde 1,1 procent. De luchtvaartcombinatie zag het aantal passagiers in maart met 56,6 procent dalen. Volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zal Air France een fors steunpakket krijgen van de overheid.

Kiadis Pharma

Kiadis Pharma steeg 30 procent na positief nieuws over een celtherapieproduct van het biotechbedrijf. Fastned klom 3 procent. De uitbater van snellaadstations heeft naar eigen zeggen zijn sterkste kwartaal ooit achter de rug, ondanks de impact van de coronacrisis.

In Parijs won Sodexo 9 procent. De Franse cateraar verwacht dat de virusuitbraak de omzet met 2,4 miljard tot 2,8 miljard euro zal drukken. UBS daalde 0,2 procent en Credit Suisse klom 0,7 procent in Zürich. Beide Zwitserse banken stellen de betaling van een deel van het dividend uit.

De euro was 1,0872 dollar waard, tegen 1,0863 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,6 procent meer op 26,24 dollar. Brentolie werd 3,7 procent duurder op 34,04 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Juventus-eigenaar Exor in kopgroep van afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.

13 minuten geleden
Toezichthouder: zonnepanelen via omvormer makkelijk te hacken

DEN HAAG (ANP) - Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken, meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Veel omvormers voor de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.

1 uur geleden
Adviescollege: regeldruk kostte Nederland opnieuw meer geld

DEN HAAG (ANP) - De regeldruk in Nederland door nieuwe wetgeving kostte bedrijven vorig jaar structureel 194 miljoen euro meer. Ook zelfstandigen gingen er op achteruit en waren 2 miljoen euro meer kwijt. Voor burgers werden wel barrières weggenomen. Zij zijn structureel 45 miljoen euro minder kwijt als gevolg van regelgeving. Die cijfers komen naar voren uit het jaarverslag van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).

1 uur geleden
Beleggers wachten op goedkeuring Amerikaanse schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs wachten dinsdag vooral op de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal. Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres zal waarschijnlijk woensdag stemmen over het akkoord. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.

1 uur geleden
Consumentenbond: basisboodschappen in half jaar 15 procent duurder

DEN HAAG (ANP) - De prijzen voor basisboodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar met 15 procent gestegen. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens. Daaruit komt verder naar voren dat Spar de duurste supermarkt was voor deze boodschappen, Dirk de goedkoopste. Wel merkt de Consumentenbond dat de prijsstijging afvlakt.

1 uur geleden
Techinvesteerder SoftBank zakt op afwachtende Japanse beurs

TOKIO (ANP) - SoftBank behoorde dinsdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurs in Tokio, die weinig beweging liet zien. Beleggers namen wat winst na de sterke opmars van de Japanse techinvesteerder een dag eerder. Ook werd gewacht op de goedkeuring van het principeakkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid door het Congres. De Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, bereikten afgelopen weekeinde een deal over het schuldenplafond en het Congres zal daar naar verwachting woensdag over gaan stemmen.

2 uur geleden
Vertrouwen ondernemers industrie neemt verder af in mei

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

2 uur geleden