Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen zetten opmars voort

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen pakten dinsdag de opmars weer op, na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers hopen dat het einde van de coronacrisis in zicht is met de komst van de vaccins tegen het virus. Een sterk industriecijfer uit China zorgde eveneens voor optimisme over het wereldwijde economische herstel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,9 procent hoger op 611,63 punten. De MidKap steeg ook 0,9 procent, tot 911,54 punten. Frankfurt en Parijs dikten tot 1 procent aan. De Londense FTSE-index klom 1,9 procent.

Beleggers hielden de blik ook gericht op de Verenigde Staten, waar voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve (Fed) later op de dag uitleg geeft aan de Amerikaanse Senaat over het beleid van de centrale bank. Voorafgaand aan de bijeenkomst waarschuwde Powell al dat er nog veel onzekerheden zijn rond de economie, ondanks de vooruitgang die wordt geboekt met coronavaccins.

Air France-KLM

In de AEX ging winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield (plus 4,1 procent) aan kop. Galapagos klom 2,8 procent. De biotechnoloog heeft positieve resultaten behaald met een kandidaatgeneesmiddel in een studie bij patiënten met idiopathische longfibrose (IPF). Supermarktconcern Ahold Delhaize sloot de rij met een verlies van 0,8 procent.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM voerde de stijgers in de MidKap aan met een plus van 3,7 procent. Vastgoedbedrijf WDP stond onderaan met een min van 1,3 procent. Bij de kleinere bedrijven won AMG 2,1 procent. Shell & AMG Recycling, het samenwerkingsverband van olie- en gasconcern Shell (plus 3,2 procent) en metalenspecialist AMG, heeft een overeenkomst getekend met het staatsolieconcern Saudi Aramco voor een mogelijke bouw van een grote fabriek in Saudi-Arabië.

UniCredit

In Milaan zakte UniCredit 6,5 procent. Topman Jean Pierre Mustier stapt in april volgend jaar op na onenigheid met de Raad van Commissarissen over de strategie van de Italiaanse bank. Adecco daalde 0,3 procent in Zürich. Het Zwitserse uitzendconcern liet tijdens een investeerdersdag weten dat de uitzendmarkt in oktober en november minder last heeft gehad van de nieuwe lockdownmaatregelen dan gevreesd.

De euro was 1,1970 dollar waard, tegen 1,1950 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 45,43 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder op 47,98 dollar per vat. Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten hebben de vergadering over de verlenging van de beperkingen in de olieproductie uitgesteld tot 3 december.

Meer uit Financieel

Toezichthouder: zonnepanelen via omvormer makkelijk te hacken

DEN HAAG (ANP) - Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken, meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Veel omvormers voor de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.

30 minuten geleden
Adviescollege: regeldruk kostte Nederland opnieuw meer geld

DEN HAAG (ANP) - De regeldruk in Nederland door nieuwe wetgeving kostte bedrijven vorig jaar structureel 194 miljoen euro meer. Ook zelfstandigen gingen er op achteruit en waren 2 miljoen euro meer kwijt. Voor burgers werden wel barrières weggenomen. Zij zijn structureel 45 miljoen euro minder kwijt als gevolg van regelgeving. Die cijfers komen naar voren uit het jaarverslag van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).

30 minuten geleden
Beleggers wachten op goedkeuring Amerikaanse schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs wachten dinsdag vooral op de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal. Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres zal waarschijnlijk woensdag stemmen over het akkoord. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.

39 minuten geleden
Consumentenbond: basisboodschappen in half jaar 15 procent duurder

DEN HAAG (ANP) - De prijzen voor basisboodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar met 15 procent gestegen. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens. Daaruit komt verder naar voren dat Spar de duurste supermarkt was voor deze boodschappen, Dirk de goedkoopste. Wel merkt de Consumentenbond dat de prijsstijging afvlakt.

1 uur geleden
Techinvesteerder SoftBank zakt op afwachtende Japanse beurs

TOKIO (ANP) - SoftBank behoorde dinsdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurs in Tokio, die weinig beweging liet zien. Beleggers namen wat winst na de sterke opmars van de Japanse techinvesteerder een dag eerder. Ook werd gewacht op de goedkeuring van het principeakkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid door het Congres. De Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, bereikten afgelopen weekeinde een deal over het schuldenplafond en het Congres zal daar naar verwachting woensdag over gaan stemmen.

1 uur geleden
Vertrouwen ondernemers industrie neemt verder af in mei

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

1 uur geleden
Afzetprijzen industrie dalen voor het eerst in twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in april 2,3 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is daarmee voor het eerst in ruim twee jaar dat de prijzen zijn gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart waren de prijzen nog 1,9 procent hoger dan een jaar eerder en in februari lagen de prijzen dik 8 procent hoger. Sinds juli 2022 liet de stijging van de afzetprijzen al een onafgebroken afvlakking zien.

1 uur geleden