Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen voor verdeelde opening, AEX lijkt op weg omhoog

Europese beurzen voor verdeelde opening, AEX lijkt op weg omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen staan donderdag voor een verdeelde opening. De spanningen rondom de oorlog in Oekraïne zorgen nog altijd voor grote onzekerheid bij handelaren. Ook de hogere olieprijzen spelen een rol. Die gingen deze week al zo'n 20 procent omhoog.

De openingsindicatoren wijzen op kleine dalingen voor de beurzen in Frankfurt en Parijs en een kleine winst voor de Londense FTSE. De AEX in Amsterdam staat voor een duidelijke plus. Daarmee wordt de lijn van een dag eerder voortgezet.

Ook in Azië gingen de beurzen overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio sloot 0,7 procent hoger. De Kospi in Seoul werd 1,5 procent hoger gezet en de Australische All Ordinaries klom 0,5 procent. De beurs in Hongkong stond tussentijds 0,4 procent hoger, die in Shanghai 0,1 procent in de min.

Lufthansa

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht alvast uit naar Universal Music Group. Het muzieklabel komt na het sluiten van de markt met zijn eerste jaarcijfers als beursgenoteerd bedrijf. Verder zal chemicaliëndistributeur IMCD op aandacht kunnen rekenen. Dat bedrijf maakte bekend het Britse Evenlode over te nemen, een distributeur van ingrediënten voor de voedsel- en drankenindustrie in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Lufthansa opende de boeken en verkleinde het verlies in het tweede coronajaar aanzienlijk, van 6,7 miljard naar 2,2 miljard euro. De Duitse luchtvaartmaatschappij, die dochters heeft in België, Oostenrijk en Zwitserland, denkt zijn resultaat dit jaar weer verder te verbeteren nu men weer meer kan reizen in Europa en andere delen van de wereld. Door de onzekerheid vanwege de oorlog in Oekraïne durft Lufthansa echter geen gedetailleerdere voorspellingen te doen.

Olie

Rheinmetall denkt tussen de 1000 en 3000 nieuwe banen te kunnen creëren door de extra investeringen van de Duitse overheid in defensie. Het bedrijf kreeg al een eerste order voor enkele duizenden nieuwe helmen.

Renault-dochter AvtoVAZ, producent van de Lada, moet de productie tijdelijk stilleggen vanwege een tekort aan elektronische componenten. Het Franse oliebedrijf TotalEnergies wordt door Greenpeace aangeklaagd omdat het consumenten zou misleiden met zijn vergroeningsclaims.

De olieprijzen staan opnieuw hoger. Amerikaanse WTI-olie werd 3,5 procent meer waard en kost nu 114,52 dollar voor een vat. Dat is het hoogste niveau sinds 2008. Brentolie steeg 3,6 procent in prijs en kost 117 dollar per vat. De euro was 1,1105 dollar waard. Woensdag was dat 1,1098 dollar bij het slot van de handel op Wall Street.

Meer uit Financieel

Recordaantal orders voor Arcadis, milieu-oplossingen in trek

AMSTERDAM (ANP) - Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in de eerste drie maanden van het jaar steeds meer opdrachten gekregen op het vlak van milieusanering, waaronder klussen om schadelijke stoffen zoals PFAS op te ruimen. De orderportefeuille van het bedrijf bereikte daardoor een recordhoogte van ruim 3,3 miljard euro.

13 minuten geleden
Onderzoek: veel groene fondsen investeren in fossiel

AMSTERDAM (ANP) - De helft van de Nederlandse beleggingsfondsen die zichzelf duurzaam noemen, investeert in fossiel. Het gaat om fondsen van bekende aanbieders als ABN AMRO, ASR en Cardano. Dat stelt een internationaal onderzoekscollectief onder leiding van Follow the Money en Investico.

15 minuten geleden
Samsung rekent op verder herstel chipmarkt dit jaar

SUWON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics verwacht dat de vraag naar chips sterk zal blijven in het huidige kwartaal en de tweede helft van dit jaar. De grootste fabrikant van geheugenchips ter wereld blijft daarbij profiteren van de vraag naar chips die worden gebruikt voor toepassingen op het gebied om kunstmatige intelligentie (AI), meldt het Zuid-Koreaanse concern bij de publicatie van de definitieve kwartaalcijfers.

32 minuten geleden
Afzetprijzen industrie zetten daling voort

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,9 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de elfde maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling 1,8 procent.

53 minuten geleden
Een beter milieu en besparing belangrijk bij verduurzaming huis

DEN BOSCH (ANP) - Een beter milieu (36%) en het verlagen van de energierekening (35%) zijn de belangrijkste motivaties om een woning te verduurzamen. Dat blijkt uit Duurzaam Wonen, een onderzoek van het marktonderzoeksbureau Multiscope onder bijna 6.000 Nederlanders.

6 uur geleden
RAI Amsterdam laat slechte coronajaren verder achter zich

AMSTERDAM (ANP) - Evenementencentrum RAI Amsterdam zag de bezoekersaantallen vorig jaar met zo'n 20 procent stijgen tot bijna 1,5 miljoen. De omzet groeide met ruim een kwart tot 151,4 miljoen euro, maakte de organisatie bekend.

7 uur geleden
Meer fysieke winkels in Nederland, tweede stijging sinds 2010

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fysieke winkels in Nederland is in een jaar tijd gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 januari waren er ruim 83.000 fysieke winkels in Nederland, 1100 meer dan begin vorig jaar. Het is de tweede keer sinds 2010 dat er onderaan de streep stenen winkels bijkwamen.

7 uur geleden