Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen voor verdeelde opening, AEX lijkt op weg omhoog

Europese beurzen voor verdeelde opening, AEX lijkt op weg omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen staan donderdag voor een verdeelde opening. De spanningen rondom de oorlog in Oekraïne zorgen nog altijd voor grote onzekerheid bij handelaren. Ook de hogere olieprijzen spelen een rol. Die gingen deze week al zo'n 20 procent omhoog.

De openingsindicatoren wijzen op kleine dalingen voor de beurzen in Frankfurt en Parijs en een kleine winst voor de Londense FTSE. De AEX in Amsterdam staat voor een duidelijke plus. Daarmee wordt de lijn van een dag eerder voortgezet.

Ook in Azië gingen de beurzen overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio sloot 0,7 procent hoger. De Kospi in Seoul werd 1,5 procent hoger gezet en de Australische All Ordinaries klom 0,5 procent. De beurs in Hongkong stond tussentijds 0,4 procent hoger, die in Shanghai 0,1 procent in de min.

Lufthansa

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht alvast uit naar Universal Music Group. Het muzieklabel komt na het sluiten van de markt met zijn eerste jaarcijfers als beursgenoteerd bedrijf. Verder zal chemicaliëndistributeur IMCD op aandacht kunnen rekenen. Dat bedrijf maakte bekend het Britse Evenlode over te nemen, een distributeur van ingrediënten voor de voedsel- en drankenindustrie in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Lufthansa opende de boeken en verkleinde het verlies in het tweede coronajaar aanzienlijk, van 6,7 miljard naar 2,2 miljard euro. De Duitse luchtvaartmaatschappij, die dochters heeft in België, Oostenrijk en Zwitserland, denkt zijn resultaat dit jaar weer verder te verbeteren nu men weer meer kan reizen in Europa en andere delen van de wereld. Door de onzekerheid vanwege de oorlog in Oekraïne durft Lufthansa echter geen gedetailleerdere voorspellingen te doen.

Olie

Rheinmetall denkt tussen de 1000 en 3000 nieuwe banen te kunnen creëren door de extra investeringen van de Duitse overheid in defensie. Het bedrijf kreeg al een eerste order voor enkele duizenden nieuwe helmen.

Renault-dochter AvtoVAZ, producent van de Lada, moet de productie tijdelijk stilleggen vanwege een tekort aan elektronische componenten. Het Franse oliebedrijf TotalEnergies wordt door Greenpeace aangeklaagd omdat het consumenten zou misleiden met zijn vergroeningsclaims.

De olieprijzen staan opnieuw hoger. Amerikaanse WTI-olie werd 3,5 procent meer waard en kost nu 114,52 dollar voor een vat. Dat is het hoogste niveau sinds 2008. Brentolie steeg 3,6 procent in prijs en kost 117 dollar per vat. De euro was 1,1105 dollar waard. Woensdag was dat 1,1098 dollar bij het slot van de handel op Wall Street.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

9 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

12 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

13 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

17 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden