Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen veren op na verliesbeurt

Europese beurzen veren op na verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De meeste Europese aandelenbeurzen veerden donderdag op na de flinke verliesbeurt een dag eerder. Vooral de chipbedrijven waren in trek, dankzij sterke resultaten van chipmaker TSMC. Beleggers keken uit naar de plannen in Europa om de coronamaatregelen voorzichtig te versoepelen. Daarnaast werd gewacht op de wekelijkse Amerikaanse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen, die later op de dag naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,1 procent in de plus op 496,33 punten. De MidKap steeg 1,7 procent tot 665,52 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,8 procent. Londen bleef achter met een min van 0,2 procent.

Chipmachinemaker ASML klom 5 procent bij de hoofdfondsen. De Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC, die levert aan techgiganten als Apple en Huawei, heeft afgelopen kwartaal zijn winst bijna verdubbeld ondanks de coronacrisis. Het bedrijf is een belangrijke klant van ASML.

ASMI

Chiptoeleverancier ASMI (plus 8,5 procent) profiteerde ook van het positieve sectornieuws en ging aan kop in de AEX. In de MidKap stond branchegenoot Besi bovenaan met een winst van 11 procent. Chipbedrijf Dialog Semiconductor steeg 4 procent in Frankfurt en in Parijs won chipfabrikant STMicroelectronics 2,6 procent.

Olie- en gasconcern Shell sloot de rij in de hoofdindex met een min van 1,6 procent. Galapagos won 2,6 procent. Het biotechnologiebedrijf wil samen met zijn Poolse branchegenoot Ryvu nieuwe geneesmiddelen voor ontstekingsziekten ontdekken en ontwikkelen.

Vivoryon

Bij de kleinere bedrijven steeg Vivoryon 15 procent. Het biotechnologiebedrijf wil samen met het Fraunhofer Institute for Cell Therapy and Immunology onderzoek doen naar zogenaamde protease inhibitors, een soort medicijnen die bepaalde enzymen uitschakelen.

RoodMicrotec zakte 3 procent. Volgens de chiptoeleverancier heeft de coronacrisis in het eerste kwartaal een beperkte invloed gehad op de cijfers. Het bedrijf waagt zich echter niet aan voorspellingen voor de rest van het jaar.

EasyJet

In Londen steeg easyJet 3 procent. De Britse prijsvechter verklaarde in een handelsupdate over voldoende financiële middelen te beschikken om de vloot negen maanden lang aan de grond te kunnen houden vanwege de coronapandemie.

De euro was 1,0865 dollar waard, tegen 1,0916 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent meer op 20,16 dollar. Brentolie werd 2,3 procent duurder op 28,32 dollar.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

3 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

6 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

7 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

20 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

22 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

22 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

23 uur geleden