
Europese beurzen trekken zich op aan Amerikaans optimisme
AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hebben in de middag een groot deel van de eerdere minnen weggewerkt. Waar in de ochtend beleggers nog in de ban waren van de vrees voor een snelle renteverhoging, trokken zij zich daarna op aan het optimisme op Wall Street. Daardoor bleven de verliezen beperkt.
Renteverhogingen zijn vooral slecht voor techaandelen en bedrijven die nog investeren in snelle groei en daar pas later de vruchten van kunnen plukken. Dergelijke bedrijven deden het op de beurs van Amsterdam dan ook slecht. Techinvesteerder Prosus en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway stonden onderaan met minnen van 4,1 en 3,8 procent. Bedrijven in de chipsector als ASMI, Besi en ASML stonden met plussen tot 2,8 procent juist in de kopgroep.
Ook uitzender Randstad stond bij de stijgers met een plus van 2,6 procent. Dat bedrijf liftte mee op de resultaten van branchegenoot Manpower dat een veel hogere winst boekte dan een jaar eerder. Ook de omzet ging met 4 procent omhoog, mede geholpen door de krappe arbeidsmarkt in veel delen van de wereld.
PostNL
De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent lager op 716,57 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 1070,86 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gaven tot 0,8 procent prijs.
Bij de middelgrote fondsen was aanbieder van pakketkluisjes Inpost (min 4,3 procent) de grootste verliezer. PostNL, dat zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering houdt, won juist 5,3 procent. Beleggers lieten zich daarbij niet van de wijs brengen door een bericht in Belgische media dat er nog steeds kinderen aan het werk zouden zijn voor de Belgische tak van het post- en pakkettenbedrijf. PostNL zelf ontkent dit en heeft laten weten deze praktijken in eigen controles en onderzoeken niet tegen te komen.
Dufry
In Milaan ging Autogrill 12,3 procent omhoog. De uitbater van wegrestaurants en restaurants op vliegvelden is in gesprek met de Zwitserse uitbater tax-freewinkels Dufry over een fusie. Dufry werd in Zürich 0,9 procent meer waard.
De olieprijzen gingen na enkele dagen van prijstoename weer stevig omlaag nadat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie had verlaagd. Een vat Amerikaanse olie kostte 5,5 procent minder op 102,30 dollar. Brentolie werd 5,2 procent goedkoper op 107,24 dollar per vat.
De euro was 1,0792 dollar waard tegen 1,0796 dollar bij het slot van de handel op donderdag, voorafgaand aan het lange paasweekend.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
55 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
3 uur geleden