Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen sluiten hoger na slotrally

Europese beurzen sluiten hoger na slotrally

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met winst de dag uitgegaan. In de laatste uren gingen de koersen nog wat verder omhoog nadat er eerder op de dag meer sprake van voorzichtigheid was geweest. Positieve geluiden over de mogelijkheid van een extra coronasteunpakket van de Amerikaanse overheid versterkten de positieve stemming.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,9 procent in de plus op 615,67 punten. De MidKap won 1 procent tot 918,54 punten. Parijs en Frankfurt klommen tot 0,6 procent. De Londense FTSE-index steeg 0,9 procent door de hoop op een spoedige brexitdeal.

Olie- en gasconcern Shell won 3,5 procent in de AEX en was daarmee de koploper. Op de oliemarkt werd positief gereageerd op het akkoord van oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland om de olieproductie in januari met 500.000 vaten per dag te verhogen in plaats van de eerder afgesproken 2 miljoen vaten. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 46,24 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent meer op 49,26 dollar per vat.

Ahold Delhaize

Ook andere oliebedrijven profiteerden. De Britse olieproducent BP steeg 3,9 procent in Londen en Total kreeg er in Parijs 3,4 procent bij. Het Italiaanse Eni steeg 3,5 procent, Repsol uit Spanje dikte 5,3 procent aan.

Supermarktconcern Ahold Delhaize sloot de rij bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een min van 2,1 procent. Ook maaltijdbezorger Just Eat Takeaway stond bij de grote verliezers met een min van 1,3 procent. Beide bedrijven hebben goede zaken gedaan tijdens de coronacrisis.

Randstad

Randstad won 0,6 procent. De uitzender is het slachtoffer geworden van hackers. Volgens analisten van ING gaat het echter om een klein incident.

In de MidKap was verlichtingsproducent Signify de grootste stijger met een plus van 4,3 procent. Logistiek vastgoedbedrijf WDP stond onderaan met een verlies van 1,7 procent.

Koersen

Associated British Foods klom 2,5 procent in Londen. Volgens het moederbedrijf van kledingketen Primark is de negatieve impact op de omzet, als gevolg van de sluiting van de winkels deze herfst door de nieuwe coronagolf, hoger uitgevallen dan verwacht. De verkopen bij de winkels die deze week weer zijn geopend overtroffen daarentegen ruimschoots de verwachtingen.

De euro was 1,2142 dollar waard, tegenover 1,2150 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

51 minuten geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

2 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

3 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

4 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

4 uur geleden
Qbuzz bestelt 140 Italiaanse elektrische bussen voor regio Leiden

TURIJN (ANP) - Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

5 uur geleden
Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

5 uur geleden