Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen sluiten hoger

Europese beurzen sluiten hoger

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag overwegend hoger gesloten. Daarmee werden de minnen van eerder op de dag weer weggepoetst. De bankensector stond onder druk na de oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) om voorlopig geen dividend meer uit te keren. Op het Damrak gingen ABN AMRO en ING onderuit. Beleggers bleven verder op hun hoede door de coronapandemie, die veel bedrijven heeft stilgelegd.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 2,4 procent in de plus op 475,98 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 640,72 punten. Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,9 procent. De beurs in Madrid was de negatieve uitschieter en leverde 2 procent in.

ABN AMRO en ING stonden onderaan de AEX met minnen van 9,9 en 8,9 procent. De beide banken keren volgens de richtlijnen van de ECB tot 1 oktober geen dividend meer uit. ABN AMRO verwacht daarnaast een kwartaalverlies te lijden en koopt geen eigen aandelen meer in. De Belgische bank KBC (min 9,3 procent), de Duitse Commerzbank (min 6,9 procent) en de Italiaanse bank UniCredit (min 7,5 procent) behoorden ook tot de groep banken die het dividend schrappen.

Adviesverhoging

Biotechnoloog Galapagos profiteerde van een adviesverhoging en stond bij de grootste stijgers van de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van 6,5 procent. ASML won 6,6 procent. Volgens de chipmachinefabrikant zijn er door de virusuitbraak verstoringen bij verschepingen en in de toeleveringsketen. Dat heeft gevolgen voor de omzet in het eerste kwartaal. Het bedrijf verwacht echter dat de inkomsten opschuiven naar later dit jaar. Olie- en gasconcern Shell schrapte een Amerikaanse investering en won 3,9 procent.

Bij de middelgrote bedrijven daalde Basic-Fit 5,6 procent. Volgens analisten van ING gaat de compensatie die het fitnessbedrijf abonnees aanbiedt omdat alle sportscholen zijn gesloten, het bedrijf flink pijn doen.

Staatslening

In Frankfurt verloor TUI 0,3 procent. De reisorganisatie heeft in Duitsland een staatslening ontvangen om de crisis te doorstaan. TUI heeft de lening van 1,8 miljard euro nodig omdat het vrijwel geen omzet meer draait. EasyJet daalde 7,2 procent in Londen. De prijsvechter staakt per direct al zijn vluchten en er is hommeles binnen het bedrijf.

De euro was 1,1029 dollar waard, tegen 1,1070 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 5,9 procent goedkoper op 20,24 dollar. Brentolie kostte 12,7 procent minder op 21,76 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

6 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

8 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

9 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

11 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

12 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden