Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen pakken stijging weer op

Europese beurzen pakken stijging weer op

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs pakte dinsdag de opmars weer op, na de verliesbeurt een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger aan de laatste maand van het coronajaar 2020. Het optimisme over de komst van de coronavaccins bleef de stemming ondersteunen. Een sterk industriecijfer uit China bood eveneens steun aan de aandelenhandel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 609,30 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 912,75 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,2 procent.

Beleggers hielden onder meer de blik gericht op de Verenigde Staten, waar voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve (Fed) later op de dag uitleg geeft aan de Amerikaanse Senaat over het beleid van de centrale bank. Voorafgaand aan de bijeenkomst waarschuwde Powell al dat er nog veel onzekerheden zijn rond de economie, ondanks de vooruitgang die wordt geboekt met coronavaccins.

Galapagos

Koploper in de AEX was Galapagos met een winst van dik 3 procent. De biotechnoloog heeft positieve resultaten behaald met een kandidaatgeneesmiddel in een studie bij patiënten met idiopathische longfibrose (IPF). Supermarktconcern Ahold Delhaize stond onderaan met een verlies van 1,5 procent.

In de MidKap was bouwer BAM de grootste stijger met een plus van 2,8 procent. Vastgoedbedrijf WDP voerde de schaarse dalers aan met een min van 0,9 procent. AMG klom 3,1 procent bij de kleinere bedrijven. Shell & AMG Recycling, het samenwerkingsverband van olie- en gasconcern Shell (plus 2,5 procent) en metalenspecialist AMG, heeft een overeenkomst getekend met het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco voor een mogelijke bouw van een grote fabriek in Saudi-Arabië.

UniCredit

In Milaan zakte UniCredit 5,5 procent. Topman Jean Pierre Mustier stapt in april volgend jaar op na onenigheid met de Raad van Commissarissen over de strategie van de Italiaanse bank. Adecco won 0,6 procent in Zürich. Het Zwitserse uitzendconcern liet tijdens een investeerdersdag weten dat de uitzendmarkt in oktober en november minder last heeft gehad van de nieuwe lockdownmaatregelen dan gevreesd.

De euro was 1,1968 dollar waard, tegen 1,1950 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 45,17 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 47,70 dollar per vat. Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten hebben de vergadering over het al dan niet verlengen van de beperkingen in de olieproductie uitgesteld tot 3 december.

Meer uit Financieel

Netflix daalt op Wall Street voorafgaand aan cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde donderdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de kwartaalresultaten van de streamingdienst, die na de slotbel op Wall Street naar buiten komen. De verwachtingen zijn hooggespannen en kenners rekenen opnieuw op een flinke groei van het aantal nieuwe abonnees.

1 uur geleden
Bundesbank: geen krimp Duitse economie maar lichte groei

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse economie staat er toch iets beter voor dan verwacht. In plaats van de voorspelde krimp is volgens de Bundesbank in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een "lichte groei". De centrale bank waarschuwt wel dat een duurzaam herstel van de grootste economie van Europa nog lang niet zeker is.

2 uur geleden
ACM verplicht bedrijven stroomcapaciteit af te staan om congestie

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders kunnen grote bedrijven voortaan tegen een vergoeding verplichten een deel van hun stroomcapaciteit af te staan op momenten dat het stroomnet overvol is. Daardoor moet er meer ruimte ontstaan voor nieuwe aansluitingen. Dat is een van de maatregelen uit een "breed pakket" dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag heeft gepresenteerd om de problemen rond netcongestie tegen te gaan.

3 uur geleden
Rechter vraagt uitkeringsinstanties om 'oog voor menselijke maat'

UTRECHT (ANP) - Uitkeringsinstanties moeten meer rekening houden met de problemen die kunnen ontstaan bij de terugvordering of herziening van te veel betaalde uitkeringen. Ook moeten de instanties oog hebben voor hun eigen rol bij het ontstaan van die terugbetaling. In dat kader heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter bij zaken over sociale zekerheid, donderdag uitspraak gedaan. De CRvB gaat voortaan "indringender" toetsen of instanties voldoende letten op de menselijke maat.

4 uur geleden
Tesla schrapt honderden flexbanen in Duitse autofabriek

BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla gaat het aantal tijdelijke werknemers in zijn enige Europese fabriek in de buurt van Berlijn met driehonderd verminderen. Het gaat om flexwerkers die via een uitzendbureau bij Tesla aan het werk waren.

4 uur geleden
EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

4 uur geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

5 uur geleden