Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen pakken stijging weer op

Europese beurzen pakken stijging weer op

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs pakte dinsdag de opmars weer op, na de verliesbeurt een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger aan de laatste maand van het coronajaar 2020. Het optimisme over de komst van de coronavaccins bleef de stemming ondersteunen. Een sterk industriecijfer uit China bood eveneens steun aan de aandelenhandel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 609,30 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 912,75 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,2 procent.

Beleggers hielden onder meer de blik gericht op de Verenigde Staten, waar voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve (Fed) later op de dag uitleg geeft aan de Amerikaanse Senaat over het beleid van de centrale bank. Voorafgaand aan de bijeenkomst waarschuwde Powell al dat er nog veel onzekerheden zijn rond de economie, ondanks de vooruitgang die wordt geboekt met coronavaccins.

Galapagos

Koploper in de AEX was Galapagos met een winst van dik 3 procent. De biotechnoloog heeft positieve resultaten behaald met een kandidaatgeneesmiddel in een studie bij patiënten met idiopathische longfibrose (IPF). Supermarktconcern Ahold Delhaize stond onderaan met een verlies van 1,5 procent.

In de MidKap was bouwer BAM de grootste stijger met een plus van 2,8 procent. Vastgoedbedrijf WDP voerde de schaarse dalers aan met een min van 0,9 procent. AMG klom 3,1 procent bij de kleinere bedrijven. Shell & AMG Recycling, het samenwerkingsverband van olie- en gasconcern Shell (plus 2,5 procent) en metalenspecialist AMG, heeft een overeenkomst getekend met het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco voor een mogelijke bouw van een grote fabriek in Saudi-Arabië.

UniCredit

In Milaan zakte UniCredit 5,5 procent. Topman Jean Pierre Mustier stapt in april volgend jaar op na onenigheid met de Raad van Commissarissen over de strategie van de Italiaanse bank. Adecco won 0,6 procent in Zürich. Het Zwitserse uitzendconcern liet tijdens een investeerdersdag weten dat de uitzendmarkt in oktober en november minder last heeft gehad van de nieuwe lockdownmaatregelen dan gevreesd.

De euro was 1,1968 dollar waard, tegen 1,1950 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 45,17 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 47,70 dollar per vat. Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten hebben de vergadering over het al dan niet verlengen van de beperkingen in de olieproductie uitgesteld tot 3 december.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

1 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

1 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

2 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

3 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

5 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

5 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

5 uur geleden