Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen overwegend hoger door optimisme over China

Europese beurzen overwegend hoger door optimisme over China

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn woensdag overwegend hoger aan de handelsdag begonnen. Beleggers reageerden op een minder sterke krimp van de bedrijvigheid van de Chinese industrie. In Shanghai zijn versoepelingen doorgevoerd waardoor de problemen minder groot moeten worden.

In Duitsland daalde de omzet van de detailhandel in april met meer dan 5 procent, meldde het Duitse statistiekbureau Destatis. Dat kwam onder meer door hoge inflatie en economische onzekerheid.

De AEX-index stond kort na het begin van de handelsdag 0,1 procent lager op 712,26 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 1015,32 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen dikten tot 0,4 procent aan.

Spaarrekening

Bij de grote bedrijven steeg ING 0,4 procent. Branchegenoten SNS en Regiobank gaan klanten die alleen een spaarrekening hebben daarvoor laten betalen. Ook ABN AMRO (plus 0,6 procent) gaat dat doen. Grootste daler in de AEX is maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (min 2,8 procent).

AkzoNobel steeg 0,6 procent. Het verfbedrijf neemt de Afrikaanse activiteiten van de Japanse branchegenoot Kansai Paint over. Daarmee vergroot AkzoNobel zijn aanwezigheid in zuidelijk en Oost-Afrika. De aankoop zorgt voor zo'n 280 miljoen euro extra omzet voor het verfbedrijf.

TomTom

Investeerder HAL heeft zijn belang in Floramedia verkocht aan het Canadese CCL voor 40 miljoen euro. Dat leverde HAL een boekwinst van ongeveer 30 miljoen euro op. Het aandeel van de investeerder dikte 0,2 procent aan.

Navigatiedienstverlener TomTom (plus 1,4 procent) ontslaat 500 mensen bij het onderdeel dat kaarten maakt. Dat komt neer op ongeveer een tiende van al het personeel van het bedrijf. De afgelopen tijd heeft TomTom flink geïnvesteerd in een nieuwe manier van kaarten maken en daarbij gebeurt meer geautomatiseerd.

Deutsche Bank

In het buitenland staat Deutsche Bank (plus 0,7 procent) in de belangstelling. Topman Asoka Wöhrmann van vermogensbeheertak DWS is opgestapt nadat de Duitse justitie dinsdag een inval had gedaan. DWS wordt beschuldigd van 'greenwashing', waarbij investeringen groener of duurzamer worden voorgedaan dan ze daadwerkelijk zijn.

De euro was 1,0723 dollar waard tegen 1,0733 dollar bij het slot van de handel op Wall Street een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 116,28 dollar. Brentolie steeg 1,3 procent in prijs naar 117,15 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Opnieuw storing bij Rabobank, problemen met afronden transacties

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.

1 uur geleden
Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

1 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november harder gegroeid dan verwacht. In totaal kwamen er vorige maand 199.000 banen bij, meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid in zijn belangrijke maandelijkse banenrapport. De werkloosheid daalde onverwachts.

2 uur geleden
Beeldmakers naar rechter om vergoeding beelden op sociale media

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse auteursrechtorganisatie Pictoright sleept Meta voor de rechter om te eisen dat beeldmakers een eerlijke vergoeding krijgen voor het gebruik van hun beelden op Facebook en Instagram. Daar hebben ze volgens Pictoright recht op, maar Meta zou de wettelijke verplichtingen niet nakomen.

2 uur geleden
Schiphol: vrijdag 117 vluchten geannuleerd door slecht weer

SCHIPHOL (ANP) - Van en naar Schiphol zijn vrijdag 117 vluchten geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Dat is volgens hem het gevolg van slechte weersomstandigheden en vluchten die donderdag vanwege dichte mist uitvielen en vertraging opliepen. Zo'n veertig van de geannuleerde vluchten vrijdag zijn van KLM, laat een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij weten.

2 uur geleden
Heel Scandinavië keert zich nu tegen Tesla om Zweeds cao-conflict

HELSINKI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - In navolging van Deense en Noorse vakbonden heeft nu ook de Finse transportvakbond AKT aangekondigd mee te doen aan acties tegen Tesla. Aanleiding zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor automonteurs in Zweden die in een impasse zitten. Medewerkers van alle havens in Finland zullen vanaf 20 december de doorvoer van Tesla-auto's blokkeren.

3 uur geleden
Curator: meerdere partijen interesse in bedrijf achter Perry Sport

AMSTERDAM (ANP) - Meerdere partijen hebben al interesse in een doorstart met het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, meldt curator Kees van de Meent. Moederbedrijf Sports Unlimited Retail ging woensdag failliet en Van de Meent werkt sindsdien aan de voorbereidingen voor een doorstart.

3 uur geleden