Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen omlaag na Duitse inflatiecijfers

Europese beurzen omlaag na Duitse inflatiecijfers

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag met verliezen gesloten. Beleggers kregen tijdens de laatste sessie van de woelige beursmaand september nog een paar belangrijke economische cijfers te verwerken. Zo bleek dat de Duitse inflatie voor het eerst in 28 jaar boven de 4 procent is uitgekomen. Verder is de economie van de Verenigde Staten in het tweede kwartaal iets sterker gegroeid dan eerder werd gedacht.

De cijfers maakten beleggers mogelijk wat voorzichtiger. Een hoge inflatie en relatief sterke economische groei kunnen centrale banken aanzetten tot het afbouwen van steunmaatregelen. De forse toename van de inflatie in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, werd onder meer veroorzaakt door een wisseling in het btw-tarief. Vorig jaar werd de btw vanwege de coronacrisis tijdelijk verlaagd.

De AEX-index in Amsterdam noteerde halverwege de dag nog in de plus, maar sloot met een min van 0,5 procent op 771,94 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 1065,73 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 0,7 procent in en de FTSE-index in Londen verloor 0,3 procent. De groei van de Britse economie viel in het tweede kwartaal aanzienlijk hoger uit dan eerder gemeld.

PostNL

Grootste winnaar bij de hoofdfondsen aan het Damrak was staalconcern ArcelorMittal, dat 2,4 procent won. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway sloot de rij met een verlies van 3,2 procent.

In de MidKap steeg PostNL 2 procent. De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský, eigenaar van voetbalclub Sparta Praag, heeft zijn belang in het postbedrijf uitgebreid tot 15 procent. Verder ging Air France-KLM weer hard omlaag, met een min van 7,5 procent. Woensdag verloor de luchtvaartcombinatie al 3,5 procent.

Ajax

Bij de kleinere fondsen zakte Ajax 1 procent. De beursgenoteerde voetbalclub sloot het door de coronapandemie getroffen seizoen af met een verlies van dik 8 miljoen euro. Elders in Europa ging de aandacht onder meer naar het Belgische supermarktconcern Colruyt. Het aandeel verloor 9 procent in Brussel na een verlaging van de winstverwachting voor dit jaar.

De euro was 1,1576 dollar waard, tegen 1,1613 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 75,41 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 78,57 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

2 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

3 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

3 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

5 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

8 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

9 uur geleden