Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen omlaag na cijferstroom

Europese beurzen omlaag na cijferstroom

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag overwegend met verliezen gesloten. Beleggers kregen een stroom van kwartaalberichten te verwerken. Veel bedrijven, waaronder Air France-KLM, waarschuwden voor de negatieve impact van het coronavirus in China. Verder stond ING in de schijnwerpers na de aankondiging van het vertrek van topman Ralph Hamers.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1,1 procent lager op 622,12 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 973,56 punten. Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 0,9 procent.

Bij de hoofdfondsen was NN Group de sterkste stijger, met een winst van 1,9 procent. De activistische investeerder Elliott Management heeft een belang genomen in de verzekeraar. Ook het aandeel ING (plus 0,3 procent) zat in de lift. Hamers vertrekt op 30 juni bij de bank en gaat vanaf september aan de slag bij de Zwitserse bank UBS. Levensmiddelenconcern Unilever (min 1,5 procent) noteerde ex dividend.

Air France-KLM

In de MidKap zakte Air France-KLM 3,5 procent. De luchtvaartcombinatie zag de operationele winst in 2019 met bijna een vijfde dalen en waarschuwde dat de problemen met het nieuwe coronavirus een hap tot wel 200 miljoen euro uit de winst kunnen nemen in het eerste kwartaal. Bodemonderzoeker Fugro (plus 7,5 procent) toonde herstel na de verliesbeurt een dag eerder en ging op kop. Besi steeg ruim 1 procent na een sterk vierde kwartaal. Het chipbedrijf is echter voorzichtig over het eerste kwartaal vanwege het coronavirus.

Bouwer Heijmans klom 7,5 procent bij de kleinere bedrijven dankzij goed ontvangen jaarcijfers. Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen boekte het afgelopen jaar meer winst en werd beloond met een koersstijging van 1,5 procent.

AXA

Elders in Europa ging de aandacht onder meer uit naar AXA. De Franse verzekeraar zakte 3,5 procent in Parijs na tegenvallende jaarcijfers, terwijl de Franse energiebeheerspecialist Schneider Electric bijna 6 procent won dankzij sterke resultaten en vooruitzichten. In Zürich stelden de cijfers van de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re (min 8,1 procent) teleur.

De euro was 1,0793 dollar waard tegen 1,0790 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 53,77 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 59,27 dollar per vat.

Meer uit Financieel

EU verbiedt ongezonde aroma's voor rookworst en barbecuesaus

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat een aantal rookaroma's verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen.

42 minuten geleden
Beleggers positief over gestegen bierverkoop Heineken

AMSTERDAM (ANP) - De kwartaalcijfers van Heineken zijn woensdag goed ontvangen aan het Damrak. De bierbrouwer heeft in de eerste drie maanden van dit jaar meer bier verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een opsteker, want vorig jaar daalden de biervolumes nog. Het aandeel Heineken werd bijna 2 procent hoger gezet. Topman Dolf van den Brink sprak van een "bemoedigende start van 2024".

58 minuten geleden
Fouquet officieel topman ASML, twee beeldbepalers vertrekken

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML heeft een nieuwe topman, Christophe Fouquet. Het Veldhovense techbedrijf formaliseerde de benoeming van de Fransman als hoogste leidinggevende op de aandeelhoudersvergadering. Daarmee nam ASML ook afscheid van twee beeldbepalende leiders, Peter Wennink en technologisch topman Martin van den Brink. Onder hun leiding groeide ASML uit tot het waardevolste technologiebedrijf van Europa.

1 uur geleden
Aanvechter megabonus Musk wil niet dat zaak in Texas verdergaat

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De aandeelhouder van Tesla die met succes het beloningspakket van 56 miljard dollar van topman Elon Musk heeft aangevochten, laat opnieuw van zich horen. Hij vraagt de rechtbank in Delaware om een bevel dat Musk verbiedt de zaak opnieuw in Texas te procederen.

1 uur geleden
Rookworstmakers zoeken alternatieven bij verbod op rookaroma's

DEN HAAG (ANP) - Producenten van rookworsten en andere etenswaren moeten mogelijk op zoek naar andere manieren van produceren om de rooksmaak te houden. Lidstaten van de Europese Unie stemmen woensdag namelijk over een verbod op rookaroma's om gezondheidsrisico's die de aroma's zouden veroorzaken.

1 uur geleden
Tesla grote winnaar op Wall Street ondanks zwakke cijfers

NEW YORK (ANP) - Tesla was woensdag de grote winnaar op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's heeft het slechtste kwartaal in jaren achter de rug, waarin de omzet daalde en de nettowinst ruimschoots halveerde. Tesla kampt met een felle concurrentie in China. Ook staat de vraag naar elektrische auto's wereldwijd onder druk omdat veel overheden hun subsidieregelingen voor deze wagens afbouwen.

3 uur geleden
ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

VELDHOVEN (ANP) - ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Beleggersvereniging VEB vroeg of de chipmachinemaker voldoende ruimte heeft om in Noord-Brabant te groeien en of er een plan B is.

3 uur geleden