Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen omlaag, moeder Thuisbezorgd keldert op Damrak

Europese beurzen omlaag, moeder Thuisbezorgd keldert op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag hard gedaald. Net als in de Verenigde Staten maken beleggers zich zorgen om de hoge inflatie en de mogelijke sterke rentestijgingen die daarop kunnen volgen. Op het Damrak verwerkten handelaren ook nog een verlaging van de groeiverwachtingen voor de Nederlandse economie door De Nederlandsche Bank. In de AEX-index kelderde Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd.

De AEX-index, waar geen enkel fonds steeg, daalde 3 procent tot 661,54 punten. Just Eat Takeaway was de grootste daler met een min van ruim 16 procent. Ook andere techfondsen werden stevig lager gezet. Zo daalde betalingsverwerker Adyen 8,4 procent en verloren bedrijven uit de chipsector als ASML, ASMI en Besi tot 7,4 procent. KPN deed het van alle hoofdfondsen het best en daalde 0,2 procent.

ING zakte 4,2 procent. De bank maakte bekend dat het negatieve rentes afschaft. Per 1 oktober zullen daardoor klanten met meer dan een ton op de rekening daar geen rente meer over hoeven te betalen. Het financiële fonds gaat de komende jaren verder zo'n 17 miljard euro teruggeven aan beleggers en zag de openstaande leningen aan Russische bedrijven met een kwart afnemen.

DSM

Ook speciaalchemiebedrijf DSM (min 2,9 procent) heeft investeerders bijeen geroepen. Het Limburgse bedrijf praat hen bij over de fusieplannen met het Zwitserse Firmenich.

De MidKap daalde 3,9 procent tot 940,16 punten. Apothekentoeleverancier Fagron was hier de enige stijger met een plus van 0,7 procent. Het Poolse pakketkluizenbedrijf InPost verloor 11,3 procent en was de grootste verliezer.

Ook andere Europese beurzen verloren flink. Londen leverde 1,5 procent in, Frankfurt en Parijs gingen tot 2,7 procent omlaag.

Ryanair

Ryanair ging in Dublin 4,2 procent omlaag. De budgetluchtvaartmaatschappij krijgt eind deze en begin volgende maand te maken met zes dagen van stakingen door het cabinepersoneel in Spanje. De Spaanse vakbonden zijn nog in gesprek met bonden in Frankrijk, Italië en België om daar een Europese staking van te maken.

De euro was 1,0431 dollar waard, tegen 1,0513 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 120,99 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder, op 122,24 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nog onzeker of The Body Shop België doorstart maakt, zegt curator

UTRECHT (ANP) - Het is niet zeker of The Body Shop in België een doorstart gaat maken, meldt de curator. De Belgische tak van de keten ging vorige week failliet en ook in andere landen kampt The Body Shop met financiële problemen. In Nederland werkt de webshop al enige tijd niet, wat volgens het bedrijf zelf te maken zou hebben met geplande updates.

3 minuten geleden
Uber Eats begint met robotbezorgdienst in Tokio

TOKIO (ANP/AFP) - Uber Eats laat vanaf deze week in Tokio maaltijden bezorgen door robots. De robots zijn ontwikkeld in samenwerking met het Japanse techbedrijf Mitsubishi en zullen in eerste instantie alleen gebruikt worden bij bestellingen in een beperkt aantal restaurants in het drukke zakendistrict Nihonbashi.

29 minuten geleden
Bodemonderzoeker Fugro sleept miljoenencontract in Indonesië binnen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bodemonderzoeker Fugro heeft een groot contract binnengesleept voor het uitvoeren van zeebodemonderzoek in Indonesië. Het Nederlandse bedrijf gaat voor het Japanse INPEX Masela de zeebodem in de buurt van Indonesië in kaart brengen, voor de aanleg van onder andere onderzeese pijpleidingen en de bouw van productieplatforms op zee.

55 minuten geleden
Zwitserland verkoopt minder wapens door verbod op doorverkoop

BERN (ANP/RTR) - De Zwitserse wapenexport is vorig jaar met meer dan een kwart gedaald, meldde het Staatssecretariaat voor Economische Zaken (SECO). Dat gaf geen reden voor de daling van de export. Volgens branchevereniging Swissmem van de machine- en metaalindustrie heeft het Zwitserse verbod op de wederuitvoer, ofwel de doorverkoop, van wapens echter een belangrijke rol gespeeld. Door de neutrale houding van Zwitserland wordt namelijk de wederuitvoer van wapens en munitie van Zwitserse makelij naar bijvoorbeeld Oekraïne geblokkeerd.

1 uur geleden
Tanken op korte termijn mogelijk weer duurder

DEN HAAG (ANP) - Tanken wordt de komende tijd waarschijnlijk duurder, voorspelt deskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De adviesprijs van een liter Euro95 ligt op dit moment rond de 2,17 euro en van een liter diesel rond de 1,97 euro, maar met het besluit van oliekartel OPEC+ om de productie van olie langer te beperken kan de prijs volgens Van Selms nog verder oplopen. Ook speelt onrust in de wereld een grote rol volgens Van Selms. "Zoals de Houthi-rebellen die nog steeds actief zijn in de Rode Zee en natuurlijk de oorlog in Oekraïne."

1 uur geleden
Bloomberg: AMD mag van VS AI-chip niet in China verkopen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) mag een AI-chip niet in China verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was minder krachtig gemaakt dan halfgeleiders die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd.

2 uur geleden
Politie vermoedt brandstichting als oorzaak uitval Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse politie vermoedt dat brandstichting bij een elektriciteitsmast heeft gezorgd voor een stroomstoring waardoor de productie bij de grote fabriek van Tesla nabij Berlijn is stilgevallen. Volgens Duitse media is er dinsdagochtend vroeg een explosie geweest bij een stroommast in de buurt van de fabriek in Grünheide.

2 uur geleden