Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen omlaag door winstnemingen

Europese beurzen omlaag door winstnemingen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met minnen de week uit gegaan. Handelaren pakten hun winst na de stijging eerder deze week. Ook de Amsterdamse AEX-index leverde in ten opzichte van de recordstand van een dag eerder, maar bleef wel boven de 750 punten. Op het Damrak eindigde Air France-KLM stevig in de min nadat het luchtvaartconcern een kwartaalverlies had bekendgemaakt.

Ook positieve cijfers over de economie van de eurozone konden de beursgraadmeters niet in het groen stuwen. In het tweede kwartaal groeide die met 2 procent na twee kwartalen krimp. Daarmee is een einde gekomen aan de recessie.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot met een min van 0,5 procent op 754,31 punten. De graadmeter koerst af op een winst van zo'n 3,5 procent in juli. De MidKap zakte 0,9 procent tot 1053,71 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,7 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM daalde 4,6 procent in de MidKap, waarmee alleen postkluisjesbedrijf InPost het slechter deed. De luchtvaartcombinatie leed in het tweede kwartaal een verlies van bijna 1,5 miljard euro. Het bedrijf presteerde desondanks beter dan verwacht en ziet voor de belangrijke zomermaanden tekenen van herstel. Concurrent IAG, het moederbedrijf van British Airways, zakte 7,5 procent in Londen na teleurstellende resultaten. Ook waarschuwde IAG voor een aanhoudende onzekerheid door de pandemie.

In de AEX was winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield de grootste daler, met een min van 3,8 procent. Techinvesteerder Prosus verloor 2,1 procent. De Chinese technologiebedrijven, waarin het bedrijf investeert, lieten weer flinke verliezen zien na het stevige herstel een dag eerder. De Chinese techsector kreeg eerder deze week al rake klappen door de hardere aanpak van de sector door de autoriteiten in het land. Chemicaliƫndistributeur IMCD was de sterkste stijger met een plus van 1,6 procent.

Iliad

In Parijs werd Iliad 61 procent meer waard. De Franse miljardair Xavier Niel wil het resterende belang in de internetaanbieder in handen krijgen. Niel, die ook grootaandeelhouder is van Unibail-Rodamco-Westfield, biedt 182 euro per aandeel Iliad. In Milaan werden de kwartaalcijfers van de Italiaanse bank UniCredit (plus 2,8 procent) goed ontvangen. Ook voert de bank gesprekken met de Italiaanse overheid over een mogelijke overname van rivaal Monte dei Paschi di Siena, die 3,4 procent won.

De euro was 1,1862 dollar waard, tegen 1,1885 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 73,70 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 76,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Opnieuw minder winst voor Tesla door goedkopere auto's

AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw flink minder winst geboekt. Dat kwam onder meer doordat de elektrische autofabrikant minder omzet haalde uit de verkoop van Tesla-wagens, waarvan de prijzen zijn gedaald.

4 minuten geleden
Spotify maakt flinke koerssprong na kwartaalresultaten

NEW YORK (ANP) - Spotify heeft dinsdag een flinke koerssprong gemaakt op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden enthousiast op de kwartaalresultaten van de muziekstreamingdienst. Zo maakte Spotify bekend dat maandelijks 626 miljoen mensen naar muziek en podcasts luisteren via het platform, 14 procent meer dan een jaar eerder.

20 minuten geleden
LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

3 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

4 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

4 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

4 uur geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

5 uur geleden