Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen omlaag door winstnemingen

Europese beurzen omlaag door winstnemingen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met minnen de week uit gegaan. Handelaren pakten hun winst na de stijging eerder deze week. Ook de Amsterdamse AEX-index leverde in ten opzichte van de recordstand van een dag eerder, maar bleef wel boven de 750 punten. Op het Damrak eindigde Air France-KLM stevig in de min nadat het luchtvaartconcern een kwartaalverlies had bekendgemaakt.

Ook positieve cijfers over de economie van de eurozone konden de beursgraadmeters niet in het groen stuwen. In het tweede kwartaal groeide die met 2 procent na twee kwartalen krimp. Daarmee is een einde gekomen aan de recessie.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot met een min van 0,5 procent op 754,31 punten. De graadmeter koerst af op een winst van zo'n 3,5 procent in juli. De MidKap zakte 0,9 procent tot 1053,71 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,7 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM daalde 4,6 procent in de MidKap, waarmee alleen postkluisjesbedrijf InPost het slechter deed. De luchtvaartcombinatie leed in het tweede kwartaal een verlies van bijna 1,5 miljard euro. Het bedrijf presteerde desondanks beter dan verwacht en ziet voor de belangrijke zomermaanden tekenen van herstel. Concurrent IAG, het moederbedrijf van British Airways, zakte 7,5 procent in Londen na teleurstellende resultaten. Ook waarschuwde IAG voor een aanhoudende onzekerheid door de pandemie.

In de AEX was winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield de grootste daler, met een min van 3,8 procent. Techinvesteerder Prosus verloor 2,1 procent. De Chinese technologiebedrijven, waarin het bedrijf investeert, lieten weer flinke verliezen zien na het stevige herstel een dag eerder. De Chinese techsector kreeg eerder deze week al rake klappen door de hardere aanpak van de sector door de autoriteiten in het land. Chemicaliëndistributeur IMCD was de sterkste stijger met een plus van 1,6 procent.

Iliad

In Parijs werd Iliad 61 procent meer waard. De Franse miljardair Xavier Niel wil het resterende belang in de internetaanbieder in handen krijgen. Niel, die ook grootaandeelhouder is van Unibail-Rodamco-Westfield, biedt 182 euro per aandeel Iliad. In Milaan werden de kwartaalcijfers van de Italiaanse bank UniCredit (plus 2,8 procent) goed ontvangen. Ook voert de bank gesprekken met de Italiaanse overheid over een mogelijke overname van rivaal Monte dei Paschi di Siena, die 3,4 procent won.

De euro was 1,1862 dollar waard, tegen 1,1885 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 73,70 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 76,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Britse rente ongewijzigd op drukke dag centrale banken

LONDEN (ANP) - De Bank of England (BoE) heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk onveranderd gelaten. Op de financiële markten werd aan het begin van de week nog gerekend op een renteverhoging met een kwart procentpunt. Een dag voor het rentebesluit nam de hoop op een rentepauze echter toe, na een onverwachte afkoeling van de Britse inflatie in augustus. Ook de Zwitserse centrale bank hield donderdag de rente onverwachts onveranderd op een drukke vergaderdag van de centrale banken. In Noorwegen, Zweden en Turkije gingen de rentetarieven wel verder omhoog.

13 minuten geleden
RWE start met groot batterijopslagproject in de Eemshaven

EEMSHAVEN (ANP) - Energiebedrijf RWE gaat aan de slag met een groot batterijopslagproject in de Groningse Eemshaven. In totaal worden 110 kasten met lithium-ionbatterijen geïnstalleerd op een oppervlakte van ongeveer 3000 vierkante meter bij de biomassacentrale van RWE, maakte het Duitse bedrijf bekend.

1 uur geleden
Nederlandse kottervisserij draait weer met verlies

WAGENINGEN (ANP) - De Nederlandse kottervisserij heeft opnieuw een financieel zeer slecht eerste halfjaar gedraaid. Naar schatting komt het totale verlies uit op 12 miljoen euro, becijferde Wageningen University & Research (WUR). In de eerste helft van vorig jaar bedroeg het verlies 19 miljoen euro.

2 uur geleden
Gasprijs daalt door hoop einde staking lng-fabrieken Australië

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is donderdag gedaald door de hoop dat de staking bij productiefaciliteiten voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië nog deze week zal worden beëindigd. Die fabrieken zijn goed voor ongeveer 7 procent van de wereldwijde lng-leveringen. De dreigende verstoring van die gasleveringen door de werkonderbrekingen stuwden afgelopen weken de gasprijs.

2 uur geleden
Schiphol en afhandelaren komen met plan om werk lichter te maken

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

2 uur geleden
Supers klagen over te lage vergoeding voor statiegeldflessen

WOERDEN (ANP) - Tientallen supermarkten klagen dat ze in juni te weinig vergoeding hebben gekregen voor het inzamelen van statiegeldflessen en -blikjes. Statiegeld Nederland zoekt uit of de ondernemers die zich hebben gemeld bij branchevereniging het Vakcentrum een vergoeding kunnen krijgen, bevestigen de organisaties na berichtgeving door de NOS.

3 uur geleden
Moederbedrijf FlixBus boekt recordomzet in eerste jaarhelft

MÜNCHEN (ANP) - Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

3 uur geleden