Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen omlaag door vrees voor recessie

Europese beurzen omlaag door vrees voor recessie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn dinsdag met verlies de dag uitgegaan. Recessievrees hield de aandelenmarkten in de greep, zeker nadat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de groeiverwachtingen voor vrijwel alle landen naar beneden bijstelde. Landen als Italië en Duitsland komen zelfs in een recessie terecht, schat de denktank in.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot met een min van 0,8 procent op 636,31 punten. De MidKap verloor 0,9 procent tot 852,21 punten. De beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 1,1 procent. De Britse centrale bank gaat meer obligaties opkopen om de obligatiemarkt tot bedaren te brengen. Eind september greep de centrale bank al in vanwege de onrust die was ontstaan door zorgen over de Britse begrotingsplannen.

Chipbedrijven behoorden opnieuw tot de grootste dalers bij de hoofdfondsen in Amsterdam. ASMI, Besi en ASML raakten tot 5,4 procent kwijt. Chemicaliëndistributeur IMCD (min 5,3 procent) en verzekeraar Aegon (min 5,2 procent) stonden ook bij de staartgroep. Aegons branchegenoot Achmea liet weten extra geld opzij te zetten omdat de levensverwachting in Nederland verder is toegenomen. Supermarktconcern Ahold Delhaize was de grootste stijger met een plus van 2,4 procent.

Stijging

Ook Unilever en Heineken stegen. Die bedrijven zijn minder gevoelig voor een economische neergang en noteerden plussen tot 2,3 procent.

Bij de kleinere bedrijven werden de resultaten van elektrischebussenbouwer Ebusco goed ontvangen. Dat bedrijf werd 0,6 procent hoger gezet. Laadpalenuitbater Fastned kwam ook met cijfers, maar kon een eerdere winst niet vasthouden en daalde 0,3 procent. Lucas Bols klom 0,8 procent. De drankenfabrikant verkoopt de producent van alcoholische dranken Avandis, waarvan het samen met branchegenoot De Kuyper Royal Distillers eigenaar is, voor 25 miljoen euro aan bottelaar Refresco.

Daling

Pharming daalde 1,1 procent. De biotechnoloog heeft het registratiedossier ingediend voor toelating tot de Europese markt voor zijn middel leniolisib, dat wordt toegepast bij de behandeling van patiënten met een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem.

De euro was 0,9733 dollar waard, tegen 0,9691 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent in prijs tot 89,33 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper op 94,37 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

8 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

10 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

10 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

12 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

13 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

21 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

23 uur geleden