Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen met winst weekeinde in

Europese beurzen met winst weekeinde in

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met winst het weekeinde ingegaan, net als de beurzen elders in Europa. Positieve geluiden aan het Chinees-Amerikaanse handelsfront deden het sentiment goed. China zou meer landbouwproducten uit de Verenigde Staten willen gaan kopen om zo te voldoen aan het voorlopige handelsakkoord met Washington. Ook was er optimisme over het economisch herstel van de coronacrisis.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,9 procent hoger op 567,83 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 758,66 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs dikten tot 1,1 procent aan.

Koplopers in de AEX waren biotechnoloog Galapagos en chipmachinebouwer ASML met plussen tot 3,8 procent. Prosus ging 0,2 procent omhoog. De techinvesteerder verwacht in het boekjaar dat eind maart afliep minder eenmalige baten te melden dan een jaar daarvoor. Dat zal de winst negatief beïnvloeden. Daar staat tegenover dat meerdere belangen, zoals het Chinese Tencent, goed presteerden en voor een positieve financiële bijdrage hebben gezorgd.

ING

ING leverde 3,4 procent in en behoorde tot de sterkste dalers in de hoofdindex. De bank heeft Steven van Rijswijk benoemd tot de nieuwe topman. Op dit moment is hij de eindverantwoordelijke voor risico-inschattingen binnen het bestuur van de financieel dienstverlener. Van Rijswijk volgt Ralph Hamers op, van wie eerder dit jaar bekend werd dat hij topman wordt van de Zwitserse bank UBS.

In de MidKap stond financieel dienstverlener Intertrust bij de winnaars met een plus van 4,4 procent dankzij een positief analistenrapport van Deutsche Bank. Kabel- en telecomconcern Altice Europe deed het ook goed met een stijging van 6 procent.

Wirecard

In Frankfurt zette Wirecard (min 35,3 procent) de koersval voort. Topman Markus Braun van de Duitse betalingsverwerker stapte op vanwege een mogelijke miljardenfraude. Accountantskantoor EY stelde aanwijzingen te zien voor fraude bij het bedrijf, met een gat in de financiën van bijna 2 miljard euro. Wirecard gaat aangifte doen en verklaarde dat het bedrijf mogelijk slachtoffer is van "gigantische oplichting". Een dag eerder zag het bedrijf al ruim 60 procent aan beurswaarde verdampen na uitstel van het jaarverslag over 2019.

De euro was 1,1190 dollar waard, tegen 1,1217 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent duurder op 39,79 dollar. Brentolie steeg 2 procent in prijs tot 42,35 dollar per vat.

Meer uit Financieel

BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

10 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

10 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

12 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

14 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

14 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

15 uur geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

17 uur geleden