Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen met verliezen het weekend in na banenrapport VS

Europese beurzen met verliezen het weekend in na banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met verliezen het weekend in gegaan. Het sentiment op de aandelenmarkten kreeg in de laatste uren van de sessie van vrijdag een knauw door nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Verder ging in Amsterdam onder meer Prosus omlaag door koersdruk in de Chinese techsector, waarin de techinvesteerder grote belangen heeft.

Uit een rapport van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in november beduidend minder sterk is aangetrokken dan een maand eerder. Dat kan erop wijzen dat de grootste economie van de wereld er toch niets slechter voor staat dan veel kenners dachten. Maar ondanks de tegenvallende banengroei kunnen de cijfers de Federal Reserve wel steunen als de Amerikaanse centrale bank besluit de coronasteun nog sneller af te bouwen, iets waar beleggers juist niet op zitten te wachten. De werkloosheid nam namelijk wel af. Ook steeg het percentage van de Amerikaanse bevolking dat aan de arbeidsmarkt deelneemt.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,8 procent in de min op 772,22 punten. De MidKap daalde 1,9 procent tot 1008,12 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,6 procent. Door de wereldwijde onrust over de Omikron-variant van het coronavirus is de stemming op de aandelenmarkten nu al een week erg nerveus.

Gevoelige data

Prosus verloor bijna 3 procent. Beleggers verwerkten de aankondiging van de Chinese taxidienst Didi om zijn beursnotering in New York op te geven. De Amerikaanse autoriteiten willen meer informatie van de op Wall Street genoteerde Chinese bedrijven. Beijing wil echter niet dat gevoelige data over Chinese consumenten in handen komt van de Amerikanen en had Didi eerder al verzocht de notering op te geven. Tencent Music, de muziekstreamingdienst van techconcern Tencent waarin Prosus een groot belang heeft, is ook genoteerd in New York.

Zorgtechnologieconcern Philips en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway eindigden onderaan de AEX, met minnen tot meer dan 4 procent. Verffabrikant AkzoNobel was de sterkste stijger met een winst van 2,5 procent. Olie- en gasconcern Shell bleef profiteren van de herstellende olieprijzen en won 0,6 procent.

Een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent in prijs tot 67,67 dollar. Brentolie kostte 2,3 procent meer, op 71,23 dollar per vat. De euro was 1,1309 dollar waard, tegen 1,1318 dollar een dag eerder.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Onderzoek FNV: mensen willen meer zeggenschap over werkplek

UTRECHT (ANP) - Werknevers moeten ook na corona de mogelijkheid krijgen om thuis te kunnen werken. Dat vindt althans het overgrote deel van de thuiswerkers die vakbond FNV ondervroeg. Personeel voor wie thuiswerken mogelijk is, wil daarom in de toekomst meer zeggenschap hebben over de werkplek, zo wordt geconcludeerd.

47 minuten geleden
Qatar wil Europa helpen aan gas maar heeft geen 'toverstaf'

DOHA (ANP) - De leider van Qatar, emir Tamim bin Hamad al-Thani, ontmoet maandag de Amerikaanse president Joe Biden. Daarbij zal hij vermoedelijk toezeggingen doen over gasleveringen aan Europa, om zo toegang tot de markt te verkrijgen. Maar de emir heeft geen 'toverstaf', zeggen analisten.

4 uur geleden
Amazon beschuldigd van bedreigen mogelijke vakbond in New York

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse onafhankelijke overheidsagentschap National Labor Relations Board (NLRB), dat toeziet op naleving van het arbeidsrecht, heeft e-commercebedrijf Amazon aangeklaagd omdat het bedrijf werknemers die een vakbond in New York willen oprichten zou hebben bedreigd en gesurveilleerd.

9 uur geleden
Optimisme keert terug op beurzen New York na cijfers Apple

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben vrijdag hun openingsverlies weggewerkt en zijn met een forse dagwinst de handel uitgegaan. Apple kwam met beter dan verwachte kwartaalresultaten en boekte in de laatste drie maanden van vorig jaar een recordomzet. Daarmee werden ook aandelen van andere grote techbedrijven weer gewild.

10 uur geleden
Benzineprijs dit weekend naar record door spanningen Oekraïne

EINDHOVEN (ANP) - De prijs voor een liter benzine stijgt zaterdag naar een nieuwe recordhoogte. De spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne drijven de toch al hoge olieprijzen verder op. De markten houden er rekening mee dat de Russische export van olie en gas wordt geraakt door een escalatie van het conflict, bijvoorbeeld in het geval van economische sancties.

11 uur geleden
HEMA overweegt personeel als 'essentieel' te bestempelen

AMSTERDAM (ANP) - Winkelketens kampen met steeds meer uitval van personeel dat ziek of in quarantaine thuis zit. HEMA overweegt daarom bepaald personeel als essentieel aan te merken als de nood te hoog wordt, zodat deze medewerkers aan minder strenge regels rond quarantaine zijn gebonden. Andere grote namen uit de winkelstraat zijn dat vooralsnog niet van plan.

13 uur geleden
5G-masten kunnen toch iets dichter bij vliegvelden in VS staan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon kunnen hun zendmasten voor 5G-netwerken toch iets dichter bij luchthavens plaatsen dan eerder gedacht zonder het vliegverkeer in gevaar te brengen. Volgens Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zorgen ze dan niet voor verstoring van gevoelige apparatuur in vliegtuigen, staat in een nieuwe verklaring van de toezichthouder.

14 uur geleden